Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Φιέστα χωρίς τους πυρόπληκτους...

Πιστός στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της αντίληψης της κρίσης ως ευκαιρίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος χθες για πρώτη φορά μετά από 4 μήνες την κατεστραμμένη Βόρεια Εύβοια, παρουσίασε ένα σχέδιο «μετατροπής μιας φυσικής καταστροφής σε μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης». Ο ίδιος μαζί με το σχεδόν μισό υπουργικό συμβούλιο παραβρέθηκε σε «ευρεία» σύσκεψη με δημάρχους και βουλευτές της περιοχής καθώς και τοπικούς φορείς, από την οποία είχαν πάντως αποκλειστεί οι πυρόπληκτοι, αυτοί δηλαδή για τους οποίους υποτίθεται γίνονταν οι εξαγγελίες.

Οι προσκλήσεις ήταν μετρημένες και οι ανεπιθύμητοι έμειναν εκτός κάδρου, με τις διμοιρίες των ΜΑΤ (έξι κλούβες) να μην επιτρέπουν την πρόσβαση σε κατοίκους, που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Μάλιστα το επιτελείο του Πρωθυπουργού πρώτα αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Πυρόπληκτων, που είχε καταθέσει έγκαιρα το αίτημα, ενώ αρνήθηκε να παραλάβει το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύοντας το κυβερνητικό σχέδιο υποσχέθηκε τη δημιουργία ενός νέου οδικού άξονα από τη Χαλκίδα στη Στροφυλιά μήκους 56 χιλιομέτρων: «μιλάμε για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά (σ.σ. 40 λεπτά) τη διαδρομή από τη βόρεια Εύβοια προς τη Χαλκίδα και σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας, την παράκαμψη των Ψαχνών, θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στη βόρεια Εύβοια. 

Ενα έργο με εξασφαλισμένους πόρους, το οποίο θα σπάσει την οδική απομόνωση της βόρειας Εύβοιας». Θετική χαρακτηρίζει στην «Εφ.Συν.» την εξαγγελία για τοΝ νέο δρόμο ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, υπογραμμίζοντας όμως πως «ο δρόμος δεν θα έπρεπε να τελειώνει εκεί, καθώς στη Στροφυλιά αρχίζει η Βόρεια Εύβοια».

«Η φωτιά μάς ξεπέρασε»

Ως προς την καταστροφή του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός αρχικά παραδέχτηκε πως «δεν τα καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά, δυστυχώς η φωτιά μάς ξεπέρασε» και στη συνέχεια μοίρασε εύσημα στους υφυπουργούς Χρήστο Τριαντόπουλο και Γιώργο Αμυρά, λέγοντας πως «η δουλειά η οποία έχει γίνει στο δάσος δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Τόσο γρήγορες παρεμβάσεις, τόσα χιλιόμετρα και τετραγωνικά μέτρα κορμοδεμάτων, κορμοπλεγμάτων, φραγμάτων άμεσης παρέμβασης, μια πολύ σπουδαία δουλειά». Από δίπλα επικρότησε και ο συντονιστής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, ισχυριζόμενος πως «ποτέ δεν υπήρξε τέτοια ταχύτητα και τέτοια ποιότητα στην αντιμετώπιση φυσικής καταστροφής στη χώρα μας».

Εντελώς διαφορετική εικόνα δίνουν κάτοικοι και θεσμικοί παράγοντες της περιοχής. Οπως επισημαίνουν οι πυρόπληκτοι παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα τόσο όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία όσο και τις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων που καταστράφηκαν. «Στον δήμο μας υπάρχει σημαντική υστέρηση στο θέμα των αντιδιαβρωτικών έργων για δυο λόγους: τα έργα ξεκίνησαν αργά καθώς υπήρχαν καθυστερήσεις από το δασαρχείο και δεύτερον πολλά έργα σταμάτησαν εξαιτίας των εύλογων αντιδράσεων τοπικών συνεταιρισμών, καθώς οι ίδιοι δεν μπορούν να είναι ανάδοχοι των έργων». Ως προς τα αντιπλημμυρικά, αναμένονται ακόμα οι μελέτες. Οι φορείς που προσκλήθηκαν στη συνάντηση έδειχναν ικανοποιημένοι μετά τις εξαγγελίες, όμως η αλήθεια είναι ότι «οι άνθρωποι του δάσους δεν ήταν παρόντες», δηλώνει ο δήμαρχος Γ. Κοντζιάς.

Θυμός

«Ως πολίτης νιώθω θυμό, αρχίσαν τις φιλοφρονήσεις ο ένας στον άλλον. Ζητήσαμε να δούμε τον πρωθυπουργό και μας αγνόησαν, όλους εμάς που καιγόμασταν στα δάση. Λένε για αποζημιώσεις και οι κτηνοτρόφοι π.χ. δεν έχουν πάρει τίποτα τους τελευταίους μήνες. Τα ζώα πεινάνε και μαζί οι άνθρωποι», αναφέρει ο Γιώργος Θαλασσινός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βασιλικών. «Ολοι αυτοί που χειροκροτούσαν τον πρωθυπουργό είναι εκείνοι –οι λίγοι– που εισέπραξαν τα περισσότερα χρήματα, παρότι δεν είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή. Κάποιοι ξενοδόχοι, καταστηματάρχες, εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων.

Αυτοί που πραγματικά έχουμε καταστραφεί, έχουμε πάρει ψίχουλα ή τίποτα: αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, δασοκόμοι, μικροβιοτέχνες, επιπλάδες», σημειώνει ο Δαβίδ Κωνσταντίνου, από την Επιτροπή Κατοίκων Βόρειας Εύβοιας. «Ηταν μια σικέ, επικοινωνιακή φιέστα για λίγους, με 6 κλούβες ΜΑΤ και πλήθος υπηρεσιακών οχημάτων. Νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύουν. Από την τοπική κοινωνία δεν έχει εργαστεί κανείς μέχρι τώρα στα έργα αποκατάστασης και στα αντιδιαβρωτικά, που θα έπρεπε να είχαν ανατεθεί στους τοπικούς συνεταιρισμούς. Αντί αυτού έχουν έρθει δασεργάτες από άλλες περιοχές (Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ημαθία κ.α.), προφανώς για να ικανοποιηθούν μεγαλύτερα εκλογικά ακροατήρια», επισημαίνει ο Γιάννης Μπαλαγιάννης, πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού στις Γούβες.

Σύμφωνα πάντως με την κυβέρνηση, έχουν δοθεί 12,1 εκατ. στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας σε νοικοκυριά, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, ενώ δρομολογούνται έργα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά ύψους 24 εκατ. ευρώ. Για τα αντιδιαβρωτικά, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς ανέφερε ότι ώς το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί 498 χιλιόμετρα από κορμοδέματα στον Δήμο Ιστιαίας και 724 χιλιόμετρα στην περιοχή της Λίμνης...

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

 

2 σχόλια:

  1. Μα γιατί δεν αφήνουν τον κόσμο να του δείξει από κοντά την αγάπη του; Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μητσοτάκη #αγαπιέσαι#.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)