Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Μαύρος: «Μικρύναμε» τον ΣΥΡΙΖΑ...



...πριν τις δεύτερες εκλογές του 2015...
Αποκαλύψεις επιφύλασσε στη λήξη της κατάθεσής του στην Εξεταστική ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκοπήσεων & Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και διευθύνων σύμβουλος της MRB. Ο Δημήτρης Μαύρος έφερε στο φως τις δημοσκοπικές πρακτικές που οδήγησαν στις  αναντίστοιχες μετρήσεις έναντι του αποτελέσματος των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι δημοσκοπικές εταιρίες δεν έκαναν λάθος στις απανωτές εκλογικές διαδικασίες του 2015, τοποθετώντας χρονικά το Brexit πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η κατάθεσή του στην Επιτροπή, ο κ. Μαύρος ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, αν είναι εύκολο να πέσουν έξω οι δημοσκοπήσεις. «Εξαρτάται από την περίοδο κ. Παπαδημητρίου. Είστε έμπειρος…» απάντησε αρχικά, με τον πρώην δημοσιολόγο του ΣΚΑΪ να παρεμβαίνει σχολιάζοντας: «Την περισσότερη εμπειρία την έχω αντλήσει από τη συνεργασία μαζί σας και με άλλους εκλεκτούς..».

Και ο μάρτυρας συνέχισε τονίζοντας πως «κακώς λέγεται ότι το 2015 οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν συλλήβδην» διότι υπήρχε «ρευστότητα» εξαιτίας του «lockdown των τραπεζών». «Στις πρώτες εκλογές που έγιναν και βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση δεν υπήρχε καμία αποτυχία, τα πάντα έγιναν σωστά» είπε και τοποθέτησε χρονικά το Brexit (σ.σ. έγινε το 2016) πριν το δημοψήφισμα του 2015: «Μετά μεσολάβησαν κλειστές τράπεζες, δημοψήφισμα για το τι θα κάνουμε σε αυτήν τη χώρα και νέες εκλογές. Η ρευστότητα στη χώρα ήταν τερατώδης και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συγκυριακά τελείως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Βλέπε Brexit, το οποίο είχε προηγηθεί. Εκεί το εργαλείο δοκιμάζεται, κάνει κρακ».

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, η εξής αποστροφή του διευθύνοντα συμβούλου της MRB: «Παρά τα όσα έγιναν, στην κρίσιμη στιγμή οι εταιρίες δεν έδειξαν ανάποδα αποτελέσματα. Έστω και την Παρασκευή το ¨ΟΧΙ¨ ήταν μπροστά».


«Μικρύναμε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ»

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που αφορούσαν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ ανέφερε σε πρώτο χρόνο πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά». «Κι άμα θέλετε να σας το απαγγείλω γιατί η διαφορά ήταν 2-3 μονάδες και τελικώς η διαφορά ήταν 6,5» πρόσθεσε και αποκάλυψε:

«Διότι όταν ρωτάς στη δημοσκόπηση τι ψηφίσατε στις προηγούμενες εκλογές συνήθως δεν παρεμβάλλεται και ένα δημοψήφισμα ανάμεσα. O ερωτώμενος λοιπόν που έλεγε: ¨Προηγούμενες εκλογές; Ήταν το δημοψήφισμα¨. Είχε ψηφίσει ¨ΟΧΙ¨ και το ¨ΟΧΙ¨ το εκλάμβανε ότι ήταν η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, βρίσκαμε διογκωμένη την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα δείγματα και λέγαμε ότι πρέπει να τον μικρύνουμε λίγο γιατί μας έρχεται πολύ ΣΥΡΙΖΑ και μειώναμε τη διαφορά. Τα αστάθμιστα δείγματα ήταν 6.5%». 

«Σημαίνον πρόσωπο μου ζήτησε συγγνώμη»

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη, ο κ. Μαύρος είπε ότι μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 «σημαίνον πρόσωπο» του έστειλε sms και του ζήτησε συγγνώμη για την κριτική που ασκούσε στις δημοσκοπικές εταιρίες. Σημείωσε δε ότι το «σημαίνον πρόσωπο» έδιωξε από κοντά του τα άτομα που τον παρέσυραν σε αυτήν την κριτική. Έπειτα, η έτερη βουλευτή της πλειοψηφίας, Παρασκευή Βρυζίδου, θύμισε ότι ο μάρτυρας είχε δηλώσει πως ο κ. Τσίπρας του είχε ζητήσει συγγνώμη για τον ίδιο λόγο, με τον κ. Μαύρο να σχολιάζει: «Όταν σας είπα ότι έδιωξε από κοντά του τα άτομα που τον παρέσυραν…». Μάλιστα, υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε επισημάνει δημόσια ότι τα λόγια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ήταν προς ιδιαίτερη τιμή του», προσθέτοντας πως «δεν είναι θέμα που σηκώνει αστεία».

documentonews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)