Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Πουλούσαν «χονδρική» τα διαβατήρια - «Λαβράκια» έβγαλαν ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Μία πληροφορία από την ΕΥΠ οδήγησε στην εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος πλαστογραφίας και διακίνησης μεταναστών με υποψίες συνεργασίας των μελών του με τζιχαντιστές, οι οποίες έως τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, το γεγονός ότι στην επιχείρηση του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής που κράτησε δύο ημέρες συμμετείχαν εκτός από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική.

 Φερόμενος ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης είναι ένας 40χρονος Ιρακινός που κατοικεί στη χώρα μας παράνομα, ενώ μαζί με εκείνον συνελήφθη και ένας 36χρονος Αιγύπτιος. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα δύο ακόμη μελών του κυκλώματος, αφρικανικής καταγωγής.

Το διαμέρισμα-κρησφύγετο

Στο διαμέρισμα-κρησφύγετο των δύο συλληφθέντων στα Πατήσια οι αστυνομικοί εντόπισαν περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά έγγραφα προερχόμενα κυρίως από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η αξία του συνόλου των κατασχεθέντων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, ενώ από τα κατασχεθέντα έγγραφα, 216 δελτία ταυτότητας, 50 διαβατήρια, 8 άδειες οδήγησης και 4 άδειες διαμονής είχαν δηλωθεί ως κλεμμένα ή απολεσθέντα και στην πλειοψηφία τους προέρχονται κυρίως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Μία σημαντική διαφορά από τα κυκλώματα που έχουμε δει έως τώρα είναι το γεγονός ότι πωλούσαν δια του αζημίωτου τα ταξιδιωτικά έγγραφα σε ποσότητες χονδρικής προς άλλα δίκτυα διακίνησης μεταναστών», τονίζουν στο ethnos.gr αστυνομικές πηγές.

Η ταρίφα κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με το είδος του και τη χώρα προέλευσης, ενώ δειγμάτιζαν το «προϊόν» τους στο Διαδίκτυο και χρησιμοποιούσαν την μέθοδο «lookalike», η οποία συνήθως παρατηρείται στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά. Με απλά λόγια, «δειγμάτιζαν» τα προς πώληση έγγραφα σε υποψήφιους αγοραστές, μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης, ώστε να πραγματοποιείται σύγκριση των εικονιζόμενων προσώπων με τους υπό προώθηση μετανάστες και να επιλέγονται τα κατάλληλα έγγραφα.

Ποιες υποθέσεις «σκανάρουν» οι Αρχές

 Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι οι κύριες πρόσφατες υποθέσεις που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αναφορικά με τη δράση της οργάνωσης. Η μία αφορά στη διασύνδεσή της με μαζικές διακινήσεις μεταναστών και συγκεκριμένα εξετάζεται η σχέση του κυκλώματος με τους 91 Κουβανούς που στα τέλη Οκτωβρίου επιχείρησαν να πετάξουν από τη Ζάκυνθο στο Μιλάνο, έχοντας φυσικά πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με την σύλληψη του 34χρονου Ιρακινού που φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στο ISIS την περίοδο 2014-2015 και συνελήφθη σε επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας στις 4 Οκτωβρίου. Αναφορικά με αυτό πηγές της Αντιτρομοκρατικής αναφέρουν στο ethnos.gr «δεν έχουν βρεθεί ακόμα στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει κάποια διασύνδεση του κυκλώματος με τον 34χρονο».

Απαντήσεις για τη δράση της οργάνωσης θα δώσουν οι αναλύσεις των κατασχεμένων GPS, τάμπλετ και κινητών τηλεφώνων που έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις. Όπως, πάντως, τονίζουν στο ethnos.gr πηγές της ΕΥΠ, «σε τέτοιες περιπτώσεις πέφτουμε πολύ συχνά. Τέτοια κυκλώματα υπάρχουν πολλά και οργιάζουν στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν και άλλες υπηκοότητες οι οποίοι κατασκευάζουν πλαστά έγγραφα σε ομοεθνείς τους. Τα έγγραφα είναι καταφανώς πλαστά και τίποτα δεν περνάει από το Ελευθέριος Βενιζέλος».

κύκλωμα μεταναστών
κύκλωμα μεταναστών

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

 

Από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), εξαρθρώθηκε κύκλωμα το οποίο δραστηριοποιούνταν στην πλαστογραφία και εμπορία ταξιδιωτικών κ.λπ. εγγράφων καθώς και στη διακίνηση μεταναστών.

Σε επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την 7η και 8η Δεκεμβρίου 2021, σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ως βασικά μέλη του κυκλώματος.

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμη δύο αλλοδαπών που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εισόδου-εξόδου από τη Χώρα, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και νομοθεσία περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση και ανάλυση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό την κατ’ επάγγελμα διοργάνωση παράνομων διακινήσεων μεταναστών και την εμπορία – πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της οργάνωσης για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν μεταξύ τους διακριτούς ρόλους με τους δύο συλληφθέντες να έχουν αναλάβει τη συλλογή, απόκρυψη και εμπορία των ταξιδιωτικών εγγράφων. Αρχικά εξασφάλιζαν μεγάλη ποσότητα τέτοιων εγγράφων και στη συνέχεια τα διέθεταν σε άλλα δίκτυα διακίνησης μεταναστών σε ποσότητες χονδρικής.

Μάλιστα, για την πραγματοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, χρησιμοποιούσαν την μέθοδο « lookalike », η οποία συνήθως παρατηρείται στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά.

Συγκεκριμένα, «δειγμάτιζαν» τα προς πώληση έγγραφα σε υποψήφιους αγοραστές, μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης, ώστε να πραγματοποιείται σύγκριση των εικονιζόμενων προσώπων με τους υπό προώθηση μετανάστες και να επιλέγονται τα κατάλληλα έγγραφα.

Η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με το είδος του και τη χώρα προέλευσης.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν σε οικία περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά κ.λπ. έγγραφα προερχόμενα κυρίως από διάφορες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Μεταξύ αυτών, από τη διενέργεια μακροσκοπικών και αρχειακών ελέγχων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και εξαρχής πλαστών εγγράφων, ενώ η αξία του συνόλου των κατασχεθέντων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  •  627 δελτία ταυτότητας,
  •  111 διαβατήρια,
  •  77 προξενικές θεωρήσεις εισόδου (visa),
  •  48 άδειες ικανότητας οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας,
  •  5 άδειες διαμονής και ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς,
  •  2 βεβαιώσεις εγγραφής πολίτη Τρίτης Χώρας,
  •  2 δελτία αιτούντος διεθνή προστασία και δελτίο αιτούντος άσυλο,
  •  ευρωπαϊκή κάρτα υγείας,
  •  GPS, 2 τάμπλετ, 7 κινητά τηλέφωνα και κάρτα SIM,
  •  8 μαχαίρια και αναδιπλωμένο στιλέτο,
  •  2.450 ευρώ και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Σημειώνεται ότι, από τα ανωτέρω κατασχεθέντα έγγραφα, 216 δελτία ταυτότητας, 50 διαβατήρια, 8 άδειες ικανότητας οδήγησης και 4 άδειες διαμονής έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα – απολεσθέντα έντυπα, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες.

Τα κατασχεθέντα έγγραφα και ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, το χρηματικό ποσό θα παραδοθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για σύσταση παρακαταθήκης ενώ το όχημα θα παραδοθεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και ακολούθως παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)