Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Πιστοποιητικό νόσησης: Και επίσημα η τρίμηνη διάρκειά του

Υπουργείο Υγείας: Στους 3 μήνες λήγει το πιστοποιητικό νόσησης από

 

 Πιστοποιητικό νόσησης Covid-19: Πέρασε η τροπολογία για την τρίμηνη διάρκειά του

Με τις ψήφους των βουλευτών της κυβέρνησης πέρασα το νομοσχέδιο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης», ενώ η τροπολογία του υπουργείου υγείας πήρε τη θετική ψήφο των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Νωρίτερα, την τροπολογία για την τρίμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης στήριξε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σχετικά με το επίδομα που θα δοθεί σε υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε: «Στο πρώτο σκέλος και το πρώτο άρθρο της τροπολογίας με το επίδομα που δίνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες σε όλο το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί στο εθνικό σύστημα υγείας, στα κέντρα υγείας, τις ΤΟΜΥ και γενικά η βούληση είναι ότι όσοι είναι υγειονομικοί και παρέχουν υπηρεσίες σε εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να πάρουν το επίδομα, πέρα από τους διοικητικούς που είναι μέσα στην κατηγορία που το λαμβάνουν».

Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν θα λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καθώς θα πρέπει να έχουν εργαστεί για το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Αναφερόμενος στην τρίμηνη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης, ο υπουργός υγείας εξήγησε ότι συνδέεται με την απόφαση που έχει παρθεί από την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

«Πλέον το πιστοποιητικό νόσησης θα ισχύει όχι για έξι αλλά για τρεις μήνες και θα συμπεριληφθεί ένα χρονικό διάστημα για αυτούς τους οποίους έχει λήξει το πιστοποιητικό, θα υπάρξει ένας χρόνος μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για να μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση και να μην έχουν συνέπειες επειδή θα έχει λήξει το πιστοποιητικό τους. Η συγκεκριμένη τροπολογία απευθύνεται εκεί που υπήρχαν διάφορες κυρώσεις, είτε στο κομμάτι των αναστολών των υγειονομικών, είτε στους άνω των 60 ετών».

Πιστοποιητικό νόσησης: Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους έξι μήνες στους τρεις μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της τρίμηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες».

Υπενθυμίζεται πως οι ειδικοί ζητούσαν από τη νέα χρονιά τα πιστοποιητικά νόσησης να λήγουν στους τρεις μήνες, μετά τη διάγνωση με θετικό PCR τεστ. Ειδικότερα, τα πιστοποιητικά νόσησης που έχουν εκδοθεί έως 30/10/2021 θα λήξουν στις 31/01/2022, ενώ από το 2022 θα λήγουν τρεις μήνες μετά τη διάγνωση με θετικό PCR τεστ.

Για ποιους λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τη Δευτέρα

Παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, από τη Δευτέρα (13/12/2021) για τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη, ενισχυτική δόση κατά του κορονοϊού και έχει παρέλθει διάστημα επτά μηνών από τη δεύτερη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως εστίασης, ψυχαγωγίας, σε γυμναστήρια ή γήπεδα, καθώς θα θεωρούνται μη εμβολιασμένοι

Την έναρξη ισχύος του μέτρου, που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθύμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «Από τις 13/12, ήδη το έχουμε περάσει με ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο, δηλαδή από το εξάμηνο έχει και ένα μήνα, στην πραγματικότητα λογίζεται ως ανεμβολίαστος».

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», πρόσθεσε ότι «όσοι δεν έχουν κάνει καμία δόση, από τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο. Και να σας ενημερώσω ότι μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση αυτού του μέτρου, έχουν κλειστεί 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης στους 60 και άνω. Όταν ο κόσμος άνω των 60 που δεν είχε εμβολιαστεί ήταν 580.000, καταλαβαίνετε ότι οι 85.000 είναι περίπου το 15%. Άρα το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες του ημέρες».

Πηγή: Newsbomb.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)