Ζήτημα για το αδιάβλητο της διαδικασίας κατά τον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής θέτει η πλευρά Παπανδρέου,

υποστηρίζοντας ότι σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε διαπίστωσε ότι στο 20% των εκλογικών τμημάτων βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τον αριθμό των πολιτών που είχαν διαπιστευτεί για να ψηφίσουν σ’ αυτά.

Αναλυτικά η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ:

«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων.

Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζητώ από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».

Η πρώτη αντίδραση

Μόλις έγινε γνωστή η καταγγελία του Γιώργου Παπανδρέου υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις κομματικών παραγόντων, που δεν χρεώνονται πάντως στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη, αλλά έχουν εικόνα των πραγμάτων. Σύμφωνα με τους παράγοντες αυτούς, η αναντιστοιχία στα δεδομένα που έχουν περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα για τους ψηφίσαντες και τον αριθμό των ψήφων που ανακοινώθηκαν, οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαστήματα που «έπεσε» το σύστημα (δυο, τρεις φορές μέσα στην ημέρα) υπήρχαν εφορευτικές επιτροπές δέχονταν τον κόσμο που περίμενε να ψηφίσει, σημειώνοντας τα στοιχεία με το χέρι, ώστε να μην δημιουργηθούν ακόμα πιο μεγάλες ουρές και να μην υπάρχει δυσφορία. Γι’ αυτό, όπως εξηγούν, εντοπίζεται αυτή η «ασυμφωνία», ενώ σημειώνουν με νόημα πως η ΕΔΕΚΑΠ, πλειοψηφία της οποίας είναι παπανδρεϊκή, έχει εγκρίνει τα εκλογικά αποτελέσματα ήδη από τη Δευτέρα.

Η κόντρα με τον Ανδρουλάκη

Πάντως οι σκηνές «σκληρού ροκ» καλά κρατούν. Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε νέα ευθεία επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη καλώντας τον να απαντήσει σε τέσσερα ζητήματα, τρεις μόλις μέρες πριν τον δεύτερο γύρο.

Σε ενημερωτικό σημείωμα η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον τ/σ Mega σχετικά με την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «αποκάλυψε ότι θέλει να δει τι ποσοστό θα πάρει το Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές, για να δει με ποιον θα συνεργαστεί. Και μάλιστα, σημείωσε ότι, δεν μπορεί να αγνοήσει τη θέληση του λαού. Ποια αυτόνομη πορεία, λοιπόν; Και πώς θα ενισχυθεί και θα μεγαλώσει η παράταξη, όταν η πορεία της θα εξαρτηθεί από τρίτους παράγοντες, αλλά όχι από τις δικές μας προτεραιότητες και τα δικά μας προοδευτικά ιδεολογικά και πολιτικά προτάγματα;».

   Επίσης, μεταξύ άλλων επικρίνει τον κ. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι αποφεύγει να μιλήσει και για την ανάγκη προάσπισης της αυτονομίας της πολιτικής της παράταξης «έναντι συμφερόντων, κατεστημένων, αλλά και κάθε άλλης μορφής εξωθεσμικών κέντρων και παραγόντων».

Πάντως και ο έτερος υποψήφιος, Νίκος Ανδρουλάκης, σε χθεσινή του συνέντευξη στο Action 24, απάντησε με χιούμορ στον χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε ως «άκαπνος».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από τον πρώην πρωθυπουργό αναφορικά με το ότι οι θέσεις του δεν είναι γνωστές, επεσήμανε ότι έχει λάβει εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους πολιτών. «Αν δεν γνωρίζουν τις θέσεις μου τότε πάει να πει ότι είμαι μάγος», είπε.

«Οι θέσεις μου είναι γνωστές», προσέθεσε, καλώντας όποιον θέλει να τον ρωτήσει για οποιοδήποτε θέμα. Σχολιάζοντας και την αιχμή του Γιώργου Παπανδρέου ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει πάρτι απάντησε ότι «ο Μητσοτάκης κάνει πάρτι γιατί έχει απέναντι του τον Τσίπρα. Το πάρτι όμως τελειώνει την Κυριακή. Θα γίνουμε πρωταγωνιστές»

 

Από Tο Ποντίκι