Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Οι νέες διατάξεις στη λειτουργία πολιτικών δικαστηρίων – Τι αλλάζει για τους δικηγόρους

Οι νέες διατάξεις στη λειτουργία πολιτικών δικαστηρίων – Τι αλλάζει για τους δικηγόρους

 

Αρχίζει η εφαρμογή τους από την 1η Ιανουαρίου 2022. Περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Πολιτικά δικαστήρια: Τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των πολιτικών δικαστηρίων φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που επηρεάζουν άμεσα τους δικηγόρους, μεταξύ των οποίων η λήψη ένορκων βεβαιώσεων, ο χρονικός καταμερισμού του πινακίου, οι συναινετικές αναβολές δικασίμων κ.ά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εισάγονται επείγουσες ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων, οι οποίες ισχύουν από την 1.1.2022 έως την 31.3.2022.

Ειδικότερα, αναφέρει πως με το νέο νομοσχέδιο:

  1. Προβλέπεται ότι ένορκες βεβαιώσεις ενώπιον δικηγόρου μπορούν να ληφθούν και για διαφορές ή υποθέσεις των ειδικών διαδικασιών, της εκούσιας δικαιοδοσίας, του κτηματολογίου και των ασφαλιστικών μέτρων, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των εκάστοτε ειδικότερων διατάξεων.
  2. Προβλέπεται η χρονική κατανομή των εγγεγραμμένων στο πινάκιο ή στο έκθεμα υποθέσεων στον πρώτο και δεύτερο βαθμό καθώς και στον Άρειο Πάγο (με την επιφύλαξη των άρθρων 237 και 238 του ΚΠολΔ), με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr.
  3. Μπορεί να δοθεί αναβολή και χωρίς παράσταση των πληρεξούσιων δικηγόρων στο ακροατήριο κατά την εκφώνηση της υπόθεσης από το οικείο πινάκιο ή έκθεμα κατά την ημέρα της δικασίμου, εφόσον οι δικηγόροι αυτοί διατυπώσουν σχετικό αίτημα στην οικεία γραμματεία του δικαστηρίου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το αργότερο μέχρι τη δωδεκάτη ώρα της προηγούμενης της δικασίμου εργάσιμης ημέρας
  4. Παρέχεται η δυνατότητα στους διαδίκους να δηλώσουν, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη γραμματεία του δικαστηρίου την κοινή επιθυμία τους να μην εξετάσουν μάρτυρα κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, προκειμένου η συζήτηση της υπόθεσής τους να τεθεί στην αρχή του πινακίου ή του εκθέματος.
  5. Η εκδίκαση υποθέσεων χορήγησης άδειας συναινετικής εγγραφής προσημείωσης υποθήκης διεξάγεται ως εξής:

α) Η συζήτηση διεξάγεται εγγράφως και οι διάδικοι παρίστανται στο ακροατήριο του δικαστηρίου με δήλωση, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 242 ΚΠολΔ.

β) Στη δήλωση της περ. α), που υπογράφεται από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του καθ` ου η αίτηση, επισυνάπτεται η έγγραφη συναίνεση του καθ` ου στην αιτούμενη προσημείωση ή του τρίτου κυρίου του ακινήτου, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του καθ` ου.

γ) Στην έγγραφη συναίνεση προσδιορίζονται σαφώς η ασφαλιζόμενη με την προσημείωση απαίτηση και το ποσό της απαίτησης για το οποίο χορηγείται η συναινετική εγγραφή προσημείωσης και περιγράφεται λεπτομερώς το προσημειούμενο ακίνητο.

δ) Η ανάκληση, η εξάλειψη και η μεταρρύθμιση συναινετικής προσημείωσης υποθήκης γίνονται σύμφωνα με την ίδια διαδικασία. Η συναίνεση του προσημειούχου δανειστή δίνεται εγγράφως με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του.

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης δύναται να παρατείνεται η ισχύς των ανωτέρω διατάξεων (για την εγγραφή ή εξάλειψη κλπ προσημείωσης) μέχρι την 30.6.2022.

Πηγή: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)