Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι

 
 
Η τέταρτη δόση εμβολίου είναι στο τραπέζι και πλέον η συζήτηση γίνεται θα τα άτομα που θα εμβολιαστούν πρώτα.

Η τέταρτη δόση εμβολίου είναι προ των πυλών, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς αναμένεται σε λίγο καιρό η μετάλλαξη Ομικρον να επικρατήσει στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι κατασκευάστριες εταιρείες εμβολίων ξεκινούν μελέτες για την ενισχυτική δόση, ώστε να διαπιστωθεί το πότε θα χορηγείται.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης λοιπόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε πως μπορεί να μην έχει κλειδώσει η ημερομηνία για την τέταρτη δόση, όμως έχει αρχίσει η συζήτηση για τα άτομα που θα εμβολιαστούν πρώτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθεί προτεραιότητα σε μεταμοσχευμένους και σε άτομα με χρόνια νοσήματα και βεβαρημένη υγεία, όπως καρκινοπαθείς, ανοσοκατασταλμένους κτλ., ενώ στη συνέχεια αναλόγως με την πορεία της πανδημίας, οι ειδικοί θα κρίνουν εάν πρέπει να γίνει στο γενικό πληθυσμό.

Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως «ακόμη δεν έχει ωριμάσει η σκέψη» ωστόσο, είπε ότι «η πρώτη ομάδα που θα κάνει την πρώτη δόση θα μπορούσε να είναι οι μεταμοσχευμένοι».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειάζεται και τέταρτη δόση του εμβολίου.

Μιλώντας στο CNBC, ανέφερε ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για να καθορίσει εάν θα απαιτηθούν πρόσθετες δόσεις, ειδικά για τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Όταν θα έχουμε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Συνεχίζοντας, νομίζω ότι θα χρειαστούμε και μια τέταρτη δόση», είπε ο επικεφαλής της Pfizer, προσθέτοντας ότι τα απαιτούμενα δεδομένα θα μπορούσαν να προκύψουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. 


Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)