Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Δήμαρχος Πατραίων Κ. Πελετίδης στο iEidiseis: Γιατί ερχόμαστε από την Πάτρα στην Αθήνα με τα λεωφορεία

Κώστας Πελετίδης στο iEidiseis: Γιατί ερχόμαστε από την Πάτρα στην Αθήνα με τα λεωφορεία

 

Γράφει ο

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης για τη «μεγάλη πορεία» που θα καταλήξει το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος.

«Μεγάλη πορεία» με τριάντα τουλάχιστον λεωφορεία από την Πάτρα στην Αθήνα έχει προγραμματίσει για σήμερα ο Δήμος της πόλης, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο, φορείς και προσωπικότητες.

Το μεσημέρι, μάλιστα, η «μεγάλη πορεία» θα καταλήξει στο Σύνταγμα, όπου θα βρίσκεται εν εξελίξει συγκέντρωση φορέων της περιοχής.

Ο Δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης, με συνέντευξή του στο iEidiseis, αναλύει τους λόγους της κινητοποίησης, εξηγεί ποια είναι τα μείζονα προβλήματα της περιοχής και προαναγγέλλει συνέχεια των αγώνων. «Ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η πεποίθηση που καταφθάνει στ’ αυτιά μας από όλη την Ελλάδα, πως «στην Πάτρα είναι αλλιώς», γιατί υπάρχει αγωνιστική δημοτική αρχή!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μεγάλη πορεία» σήμερα στην Αθήνα σήμερα κ. Δήμαρχε. Γιατί την οργανώνετε;

Οργανώνουμε τη μεγάλη σημερινή κινητοποίηση, γιατί η καθημερινότητα της πόλης μας, η προσπάθειά μας να λύνουμε προβλήματα, να ξεπερνάμε εμπόδια και να βελτιώνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας, μας έχει δείξει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν της συλλογικής διεκδίκησης.

Σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας αίτημα προς την Κυβέρνηση, συγκρούονται οι διαφορετικές μας στρατηγικές. Βρίσκουμε, δηλαδή, εμπόδιο, την κατεύθυνση αποποίησης των ευθυνών του κράτους σε μία σειρά κρίσιμους τομείς, το πέρασμα αρμοδιοτήτων στους Δήμους, χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία, χωρίς τους αναγκαίους πόρους και το προσωπικό για να ανταποκριθούμε.

Όλα αυτά βέβαια, γίνονται ώστε οι Δήμοι να αναγκαστούν να λύσουν τις δυσκολίες τους, στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης όσων υπηρεσιών δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας.

Η κατεύθυνση αυτή δε μας βρίσκει σύμφωνους. Θεωρούμε πως οι δημότες μας πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές, δωρεάν υπηρεσίες, οι οποίες να μην εξαρτώνται από τα ανταποδοτικά τέλη, ειδικά από τη στιγμή που ο λαός φορολογείται καθημερινά από χίλιες δυο πλευρές.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίσαμε, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, να οργανώσουμε την κινητοποίηση στην Αθήνα, ώστε να διεκδικήσουμε την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στο Δήμο και τη ΔΕΥΑΠ, με ταυτόχρονη κατάργηση των προγραμμάτων «ανακύκλωσης» της ανεργίας.

Ταυτόχρονα, στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων, για επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όσο χρόνο διαρκεί η ανεργία, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αποζημίωση στο 100% των πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών της περιοχής μας, για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ταυτόχρονα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που στο Σύνταγμα θα ενωθούν οι φωνές μας με τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της Αττικής, που διεκδικούν, ανάμεσα στα άλλα, μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, ώστε να μην ξαναζήσουν τα γεγονότα που όλοι παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες.

Θέλετε να μας περιγράψετε λίγο την κατάσταση και τις προοπτικές της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής;

Η Πάτρα είναι μία πολύ όμορφη πόλη, με ικανούς ανθρώπους, πάνω στην οποία εδώ και χρόνια απλώνεται η «σκιά» της ανεργίας. Σε όλη φυσικά την Ελλάδα –και σε όλο τον κόσμο- υπάρχει αυτό το πρόβλημα, όμως η ιστορία της πόλης μας είναι ιδιαίτερα διδακτική, όσον αφορά στις επιπτώσεις που έχει ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και το κυνήγι του μέγιστου κέρδους από τους εκάστοτε επενδυτές. Ολόκληρες βιομηχανίες και επιχειρήσεις έφυγαν από την πόλη μας, επενδύοντας σε μέρη που το εργατικό κόστος (γιατί κόστος θεωρούν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων) ήταν μικρότερο. Ταυτόχρονα, δεκαετίες τώρα εξελίσσεται προσπάθεια να πειστεί ο πατραϊκός λαός, ότι αιτία των δεινών του είναι ο συνδικαλισμός, οι εργατικοί αγώνες που τάχα μου έδιωξαν τις επιχειρήσεις.

Σήμερα, που τίθενται στο τραπέζι μία σειρά ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας, εξελίσσεται απέναντι στη δημοτική αρχή και στο λαϊκό κίνημα της Πάτρας, μία αντίστοιχη πολεμική, των δήθεν μεγάλων απαιτήσεων που δε θα μας βγουν σε καλό.

Το ζήσαμε όσον αφορά το θέμα της νέα διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, που το σχέδιο ήταν να περάσει επιφανειακά και να κόψει την πόλη στα δύο και μετά από αγώνες, κερδίσαμε έως τώρα 5,1 χιλιόμετρα υπογειοποίησης, σε πείσμα του οδυρμού των περισσότερων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που θρηνούσαν το χαμό του έργου και το τέλος του σιδηρόδρομου από την Πάτρα.

Το ζούμε με το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην πόλη μας, για το οποίο η Δημοτική Αρχή επιμένει σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφαλείας, ενάντια στο σχέδιο που θέλει την εγκατάσταση των δεξαμενών αποθήκευσης μέσα στον οικιστικό ιστό.

Το ζούμε με το παραλιακό μέτωπο της πόλης, για το οποίο ως μόνη προοπτική εμφανιζόταν η παραχώρησή του σε ιδιώτες επενδυτές (πλάνο τύπου Ελληνικού) και αυτή τη στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχει ολοκληρωθεί ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλασή του, στον οποίο προβλέπονται ελεύθεροι χώροι, που θα είναι στη διάθεση όλων των πατρινών.

Συνεπώς, η Πάτρα, είναι μία πόλη, της οποία η προοπτική δε θα μπορούσε να είναι άλλη, πέραν της προοπτικής των κατοίκων της για μία καλύτερη ζωή, με συνεχή διεκδίκηση των όρων για να την πετύχουμε.

Πώς θα συνεχίσετε;

Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που έχουμε πορευτεί μέχρι σήμερα, στο πλευρό των εργαζομένων, συνολικά του λαού της πόλης μας. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, να προσανατολίζουμε τις υπηρεσίες μας σε έργα που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το εργατικό – λαϊκό κίνημα και τις διεκδικήσεις του και κυρίως –και αυτή είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας-, θα συνεχίσουμε να πρεσβεύουμε πως υπάρχει άλλος δρόμος πέραν του «ρεαλισμού» της πειθαρχίας, της υποταγής και των μειωμένων απαιτήσεων, που διαπερνούν την πολιτική των περισσότερων δημοτικών αρχών.

Ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η πεποίθηση που καταφθάνει στ’ αυτιά μας από όλη την Ελλάδα, πως «στην Πάτρα είναι αλλιώς», γιατί υπάρχει αγωνιστική δημοτική αρχή! 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)