Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Δημοψήφισμα στη Λευκορωσία: «Ναι» σε πυρηνικά όπλα - Στην εξουσία μέχρι το 2036 ο Λουκασένκο

Δημοψήφισμα στη Λευκορωσία: «Ναι» σε πυρηνικά όπλα - Στην εξουσία μέχρι το 2036 ο Λουκασένκο  


 

Οι Λευκορώσοι ψήφισαν υπέρ του να μπορεί η χώρα τους να φιλοξενεί πυρηνικά όπλα και ρωσικές δυνάμεις μόνιμα, σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα, στο πλαίσιο ενός «πακέτου» συνταγματικών αλλαγών του προέδρου Λουκασένκο.


Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε χτες, Κυριακή, την ώρα που η γειτονική Ουκρανία μάχεται κατά της Ρωσίας και η χώρα φιλοξενεί τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις.

Όπως δήλωσε επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ιγκόρ Καρπένκο το 65,16% των συμμετεχόντων ψήφισαν υπέρ των τροποποιήσεων και το 10,07% κατά, ενώ η συμμετοχή του κόσμου ανήλθε στο 78,63%.

Για να τεθούν σε ισχύ, οι τροποποιήσεις θα έπρεπε να λάβουν τουλάχιστον 50% των ψήφων με συμμετοχή άνω του 50% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με τις συνταγματικές αλλαγές που προωθούνται, ο 67χρονος Λουκασένκο ακλουθώντας τα βήματα του φίλου και συμμάχου Βλαντιμίρ Πούτιν, μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.

Στις συνταγματικές αλλαγές προβλέπεται επίσης ασυλία σε πρώην ηγέτες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Μιλώντας από εκλογικό κέντρο την Κυριακή, ο Λουκασένκο είπε: «Εάν [η Δύση] μεταφέρει πυρηνικά όπλα στην Πολωνία ή τη Λιθουανία, στα σύνορά μας, τότε θα απευθυνθώ στον Πούτιν για να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα που έδωσα χωρίς όρους».

Μεταξύ 1994 και 1996, τα πρώην σοβιετικά κράτη Λευκορωσία, Ουκρανία και Καζακστάν συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις ασφαλείας, οι οποίες τώρα έχουν καταρριφθεί.

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)