Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Ημέρα διαπραγματεύσεων για Ρωσία - Ουκρανία

Ημέρα διαπραγματεύσεων για Ρωσία - Ουκρανία με φόντο 350 αμάχους νεκρούς

 

 

 Έπειτα από 5 ημέρες πολέμου ξεκινούν οι απευθείας συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ.

Σε λίγες ώρες αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, κι ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να θέσει σε υψηλή επιφυλακή τις πυρηνικές του δυνάμεις.

Την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός πολεμά για να διατηρήσει τον έλεγχο στο Κίεβο καθώς και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χάρκοβο, ενώ ένα από τα πιο ενεργά μέτωπα των εχθροπραξιών παραμένει ο Νότος της χώρας, εκεί όπου βρίσκονται η Μαριούπολη, η Μελιτόπολη και η Ζαπορίζια.

Οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στις 8 το πρωί και όλος ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Θα σταματήσουν να ηχούν οι σειρήνες του πολέμου, θα εγκαταλείψουν τα καταφύγια χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες ή θα συνεχιστεί ο πόλεμος που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 352 άμαχους, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά.

Πώς κλείστηκε το ραντεβού Ουκρανίας - Ρωσίας

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι συμφώνησε στη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας «χωρίς να τρέφει ελπίδες», όπως είπε, την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν απειλούσε εκ νέου τη Δύση θέτοντας τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας του σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής.

«Μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας», είπε χθες από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντίμτρο Κουλέμπα.

Τόνισε επίσης ότι η απόφαση του Ρώσου Προέδρου να θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση για τις συνομιλίες των δύο πλευρών. «Νομίζει ότι έτσι θα πιέσει, αλλά δεν θα υποκύψουμε», δήλωσε ο κύριος Κουλέμπα.

Το ραντεβού κλείστηκε, αφότου ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επικοίνωνησε με τον κ. Ζελένσκι το απόγευμα της Κυριακής. «Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στη Λευκορωσική επικράτεια παραμένουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, των συνομιλιών και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Λευκορωσίας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την οποία αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, χθες η ΕΕ αποφάσισε νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων στη Μόσχα. Συγκεκριμένα οι χώρες – μέλη συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία, ενώ κλείνει και ο εναέριος χώρος και για όλα τα ρωσικά αεροσκάφοι. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)