Κατασχεμένα Καλάσνικοφ και σφαίρες καθώς και σοβιετικούς εκτοξευτές από το οπλοστάσιο της Ανατολικής Γερμανίας απέστειλε η Ελλάδα ως «βοήθεια» στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα στάλθηκαν στο ουκρανικό μέτωπο μέσω Πολωνίας, 56 κιβώτια με 20.000 Καλάσνικοφ και πυρομαχικά που είχαν κατασχεθεί από τις Λιμενικές αρχές της Ρόδου στις 21 Νοεμβρίου του 2013 από το πλοίο «Nour-M» με σημαία Σιέρα Λεόνε.
Στα 9 από τα 56 κιβώτια υπάρχουν σφαίρες μικρού διαμετρήματος, 7,62 χιλιοστών, για τα Καλάσνικοφ και μεγάλου διαμετρήματος για αντιαεροπορικά 12,7 χιλιοστών. Επίσης υπάρχουν και όπλα ΑΚ-47.
Στο μεταξύ βρήκε την ευκαιρία η Ελλάδα να ξεστοκάρει σοβιετικό υλικό (εκτοξευτές) που βάσει νατοϊκής οδηγίας και αμερικανικής πίεσης θα έπρεπε να έχει αφαιρέσει από το οπλοστάσιο της μέχρι το 2025.
Το ΝΑΤΟ εδώ και δύο χρόνια έχει καλέσει όλες τις χώρες – μέλη του που διαθέτουν ρωσικό εξοπλισμό - όπως η Ελλάδα- να τον αποσύρουν εντός πενταετίας και να τον αντικαταστήσουν με δυτικά οπλικά συστήματα.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στο οπλοστάσιο τους δύο κατηγορίες ρωσικών συστημάτων: Αυτών που έτσι και αλλιώς λόγω παλαιότητας θα πρέπει να αποσυρθούν και εκείνων που όταν αποσυρθούν θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα με μεγάλο κόστος.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ρωσικής κατασκευής όπλα, αλλά όχι και ρωσικής προέλευσης. Κατά την ενοποίηση των δυο Γερμανιών, με την διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έλαβε δωρεάν οπλικά συστήματα σοβιετικής προέλευσης από το οπλοστάσιο της Ανατολικής Γερμανίας, σύγχρονα τότε. Συνολικά τα ρωσικής κατασκευής όπλα που διαθέτουν σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι:
• Αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU-1 μεγάλου βεληνεκούς, Τor-M1 μεσαίου βεληνεκούς και OSA μικρού βεληνεκούς.
• Κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους – αέρος (RM-70) και εδάφους – εδάφους (SA-8B), •
• Αντιαρματικά Kornet-E.
• Πυροβόλα των 23 χιλιοστών ZU-23.
• Αερόστρωμνα Zubr. Ένα από τα Zubr είναι ουκρανικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου