Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χάρτης με τα εδάφη που χάθηκαν σε μία ημέρα

xarths oukrania

 

 

Ισχυρότατο το σφυροκόπημα στην Ουκρανία κατά την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 57 νεκρούς και 169 τραυματίες.

Το ξεκίνημα της στρατιωτικής επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχές» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Από την άλλη, η Δύση παρακολουθεί με οργή.

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν εκτάκτως απόψε στις Βρυξέλλες ενώ το ΝΑΤΟ συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη για την Παρασκευή (25/2).

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κήρυξε οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία και στο ρούβλι.

Η μεγάλης κλίμακας επίθεση, με πυραύλους και πολεμικά αεροσκάφη, απειλεί να ωθήσει την Ευρώπη στη σοβαρότερη σύγκρουσή που γνώρισε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία κερδίζει εδάφη

Ο Πούτιν μιλάει πλέον με όπλα. Η εισβολή ξεκίνησε στις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2) και σε λιγότερο από ένα 24ωρο, η Ρωσία κατάφερε να εξασφαλίσει θέσεις «κλειδιά», τόσο στη χώρα, όσο και με βάση το στρατιωτικό σχέδιο, όπου εικάζεται ότι εφαρμόζει.

Στον χάρτη που παρουσίασε το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, αποτυπώνονται τα εδάφη στο ουκρανικό έδαφος που κατέκτησε η Ρωσία.

Ο Ρώσοι έχουν καταλάβει περιοχές βόρεια του Κιέβου, όπως και το αεροδρόμιο Αντόνοφ.

Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει μεγάλο μέρος στα βόρεια της Κριμαίας, οπότε όχι μόνο εξασφαλίζει διέλευση του στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά έχει την δυνατότητα να... αποκόψει την Ουκρανία.

Επίσης, ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται και αυτός υπό ρωσικό έλεγχο, όπως και η απαγορευμένη ζώνη της περιοχής.

Στα νότια, η Ουκρανία έχει αποδεχθεί ότι έχασε τον έλεγχο σε τμήματα της περιφέρειας της Χερσώνας. Σημειώνεται, ότι πρόκειται για σημαντικό στρατηγικό σημείο, κοντά στις όχθες του Δνείπερου ποταμού και την Κριμαία, καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Κακχόβκα.


Απαγόρευση κυκλοφορίας και πανικός στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι συμβουλεύουν τους πολίτες να παραμείνουν στις θέσεις τους αντί να «μπουν» στην κυκλοφοριακή συμφόρηση στις εξόδους από την πόλη. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζουν να λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, το οποίο είναι πλέον δωρεάν.

Στο κέντρο του Κιέβου, οι άνθρωποι περίμεναν σε ουρές στα φαρμακεία και στα ΑΤΜ. Οι ουκρανικές τράπεζες έχουν θέσει όριο στις αναλήψεις, λίγα περισσότερα από 100 δολάρια. Τα περισσότερα καταστήματα, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, είναι κλειστά.

«Επικρατεί πανικός στο Κίεβο», λέει η Κέιτ δημοσιογράφος. «Φοβάμαι» λέει η Κατερίνα, 37 ετών από το Ντόνετσκ. «Η εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη». «Δεν φεύγω από το διαμέρισμά μου» λέει η Αναστασία 24 ετών από το Κίεβο.

«Ο κόσμος είναι σε πανικό. Με καλούν να τους πάω στο αεροδρόμιο. Τους λέω ότι ο εναέριος χώρος έχει κλείσει», λέει ο οδηγός ταξί Αλεξέι. «Είναι τρομακτικό. Κρυβόμαστε», λέει σε γραπτό της μήνυμα η Ευγενία, 39 ετών, από τον Χάρκοβο.

Ο Πούτιν ζητά συμφωνία για «ουδέτερη» και «αποστρατικοποιημένη» Ουκρανία

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με το Κίεβο σχετικά με την «ουδετερότητα» της Ουκρανίας, εν μέσω της εκτυλισσόμενης εισβολής της Ρωσίας στη γείτονά της.

Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες τόσο για την ουδετερότητα όσο και για την αποστρατικοποίηση της χώρας, μετέδωσε το Politico.

«Ο πρόεδρος διατύπωσε το όραμά του περί διαβουλεύσεων με την Ουκρανία για τις "κόκκινες γραμμές...", είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στο Κρεμλίνο. «... εφόσον η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να συζητήσει για αυτές», προσέθεσε ο ίδιος. 


Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)