Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Τι σημαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την Ελλάδα

Τι σημαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την Ελλάδα

 

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ή ακόμα πιο σωστά η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία φέρνει σημαντικές αναταράξεις και στην Ελλάδα. Έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τι σημαινει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την Ελλάδα.

Καταρχήν οι πρώτες ώρες της επέλασης της Ρωσίας μέσα στην Ουκρανία ήταν αρκετές για να τινάξουν στον αέρα τους λογαριασμούς στην Ελλάδα. Η ρωσική εισβολή εκτόξευσε την τιμή του φυσικού αερίου, συμπαρασύροντας και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σημαίνοντας συναγερμό και στην Αθήνα. Η αυριανή μέση χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 235,50 ευρώ, καταγράφοντας έτσι αύξηση 34,10% σε σύγκριση με τη σημερινή τιμή, ενώ η μέγιστη τιμή θα φτάσει στα 349 ευρώ ανά MWh!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τέτοιες τιμές φυσικού αερίου, η κατάσταση θα είναι δύσκολη για τους επόμενους πολλούς μήνες. Με ένα ράλι 40,6%, η τιμή του καλπάζει στα όρια των 120 ευρώ, φέρνοντας στη μνήμη το ρεκόρ των 181 ευρώ του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ρωσία - Ουκρανία: Η εισβολή επηρεάζει και το ψωμί

Από το σιτάρι στο κριθάρι και από τον χαλκό στο νικέλιο, οι αναλυτές λένε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να διαταραχθούν καθώς η κρίση παίρνει μια στροφή προς το χειρότερο.

Η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντυπωσιακή άνοδο των τιμών των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθευτών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου. Οι έμποροι ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και θα υποχρέωνε τους εισαγωγείς να αναζητήσουν σε άλλες χώρες τις προμήθειες τους.

«Οι δυσχέρεια στον εφοδιασμό από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα επηρεάσει τη συνολική παγκόσμια διαθεσιμότητα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Φιν Ζιέμπελ, οικονομολόγος με ειδίκευση στις αγροτικές επιχειρήσεις στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας. «Οι αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές».

Τα δεδομένα εμπορίου της Refinitiv έδειξαν ότι περίπου το 70% των εξαγωγών σιταριού της Ρωσίας κατευθύνθηκε σε αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2021.

Την Τρίτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν περισσότερο από 12%, και το καλαμπόκι έφτασε σε υψηλό επτά μηνών (14,5% αύξηση), με την τιμή της σόγιας επίσης να κινείται σε άνοδο. Και τα τρία βασικά συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 40% από τα χαμηλά του 2021, λόγω της μείωσης της παραγωγής και της έντονης ζήτησης. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)