Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Στις 15 Μαΐου οι εκλογές για νέο πρόεδρο και Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

 

 

Τι προβλέπει η πρόταση που κατέθεσε στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας και θα τεθεί σε ψηφοφορία στο 3ο Συνέδριο.

Στις 15 Μαΐου θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το 3 Συνέδριο του Κόμματος, εγκρίνει την σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα που έχει ήδη ψηφιστεί από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Η εκλογή προέδρου

Αυτό προβλέπει η εισήγηση του προέδρου του κόμματος που κατατέθηκε σήμερα σε νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με αντικείμενο την τριήμερη συνεδριακή διαδικασία που ξεκινά στις 14 Απριλίου. Η πρόταση αυτή θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Συνέδριο προκειμένου να εγκριθεί και με βάση αυτή να γίνει η περαιτέρω εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου θα υπάρξει ειδικό ψηφοδέλτιο όπου τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούν να βάλουν έναν μόνον σταυρό ενώ προϋπόθεση για να είναι κάποιος υποψήφιος είναι να προταθεί από 300 μέλη του κόμματος μέσω συλλογής υπογραφών. Πάντως έως στιγμής δεν υφίσταται θέμα άλλης υποψηφιότητας εκτός από αυτή του Αλέξη Τσίπρα.

Η εκλογή της Κ.Ε

Παράλληλα στο Π.Σ κατατέθηκε η συνολική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Αυτή προβλέπει ότι η νέα Κεντρική Επιτροπή θα έχει 300 μέλη ενώ ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός μελών ανά περιφέρεια ενώ 150 μέλη, δηλαδή η μισή Κ.Ε θα προέρχεται από την Αττική. Στην ίδια πρόταση υπάρχουν και συγκεκριμένες ποσοστώσεις για το εν λόγω όργανο. Έτσι θα εφαρμοστεί ποσόστωση με βάση το φύλο σύμφωνα με όσα θα προβλέπει το νέο καταστατικό που  θα ψηφιστεί από το συνέδριο, που θα ορίζει ότι ισόποσα τα δύο φύλα θα υπάρχουν σε όργανα και ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης θα υπάρξει ποσόστωση για μέλη που προέρχονται από την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 20% καθώς και όριο εκπροσώπησης για βουλευτές που θα είναι στο 15% για την Αττική και στο 20% για τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Αντιδράσεις

Με την πρόταση που κατατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα διαφώνησαν τα στελέχη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα». Από την πλευρά του συγκεκριμένου χώρου έχει ασκηθεί κριτική για «ομοσπονδιοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, για αλλοίωση της βούλησης των ψηφοφόρων μέσω των συνδυαστικών ποσοστώσεων αλλά και για σύστημα το οποίο είναι  ερώτημα το αν μπορεί να εφαρμοστεί.

Πηγή: news247.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)