Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Αυξήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα, ρεύμα και αέριο περιμένουν 7 στους 10!

 

Τι αναδεικνύει η έρευνα του Newsbomb.gr σε συνεργασία με την Prorata

Οι ανατιμήσεις βασικών προϊόντων της καθημερινότητας, αλλά και η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση, έχουν επηρεάσει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και τους επαγγελματίες σε μία σειρά από κλάδους. Τόσο οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όσο και οι αυξήσεις που έχουν ήδη αναγγείλει οι επαγγελματίες, καθιστούν μάλλον δυσοίωνες τις προβλέψεις σχετικά με την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος για τους επόμενους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο η νέα έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr εξετάζει την εικόνα που έχουν οι αναγνώστες του τελευταίου σχετικά με την εξέλιξη των τιμών σε αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα τρόφιμα και τα καύσιμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι ερωτώμενοι αναμένουν αυξήσεις τους επόμενους έξι μήνες σε όλα τα βασικά αγαθά της καθημερινότητας. Τρόφιμα, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης. Από τις αυξήσεις αυτές, ξεχωρίζουν τα τρόφιμα, καθώς σχεδόν 8 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι τους επόμενους έξι μήνες θα αυξηθούν οι τιμές αυτών των προϊόντων, με ελαφρώς λιγότερους (περίπου 7 στους 10) να αναμένουν επίσης αυξήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Επιπρόσθετα, φαίνεται πως η κατάσταση απασχόλησης των ερωτώμενων επηρεάζει την εικόνα που έχουν ως προς την αύξηση των τιμών σε αγαθά τους επόμενους έξι μήνες. Μεγαλύτερη ανησυχία για τις εξελίξεις της ακρίβειας εκφράζεται από τους άνεργους, τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους. Πιο συγκεκριμένα, το 76% των άνεργων αναμένει αυξήσεις σε αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, άποψη που υιοθετεί και το 66% των μισθωτών δημοσίου και των συνταξιούχων. Μεγάλη - αν και ηπιότερη συγκριτικά με την αντίστοιχη των προαναφερθέντων κατηγοριών απασχόλησης - είναι η ανησυχία που καταγράφεται για τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά και μεταξύ των μισθωτών ιδιωτικού τομέα και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Είναι δε εντυπωσιακό ότι το σύνολο των ερωτώμενων της έρευνας, ανεξάρτητα από το αν αισθάνεται εγγύτητα προς το ένα ή το άλλο κόμμα, εκφράζει σημαντικές ανησυχίες ως προς την αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα (69%) όσων δήλωσαν πως βρίσκονται εγγύτερα στο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν τη θέση πως οι τιμές θα αυξηθούν στα περισσότερα από τα αγαθά τους επόμενους έξι μήνες, άποψη που υιοθετεί και η μεγαλύτερη μερίδα όσων δηλώνουν ότι αισθάνονται κοντά στη ΝΔ (49%) και το ΚΙΝΑΛ (49%). Η στάση αυτή δείχνει πως παρά τις διαφορετικές πολιτικές ή κομματικές αφετηρίες του καθενός και της καθεμίας, όλοι συμμερίζονται τον κίνδυνο πως σε έξι μήνες θα αυξηθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά.

Με τους επαγγελματίες και τους ειδικούς να τονίζουν πως το επόμενο διάστημα θα παρατηρηθεί ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, οι ερωτώμενοι της έρευνας, λειτουργώντας ως μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνουν τους φόβους περί αύξησης των τιμών σε αγαθά της καθημερινότητας. Και τούτο, μπορεί να διαπερνά το σύνολο της κοινωνίας, ωστόσο φαίνεται πως τα πιο ευάλωτα στρώματα εκφράζουν μεγαλύτερες ανησυχίες για αυτές τις εξελίξεις. Είναι βέβαιο πως το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο σε πολλαπλούς τομείς. Και οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε αυτό το νέο τοπίο θα είναι απόλυτα ενδεικτικοί του αν τελικά μπορεί ή όχι να μεταβληθεί αποφασιστικά η δημοσκοπική τάξη πραγμάτων ενόψει της τελευταίας στροφής που ανοίγεται μπροστά μας στο δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές. Φυσικά, ο καιρός γαρ εγγύς.

Τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας
Πηγή: Newsbomb.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)