Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Η πρώτη γυναίκα που πέθανε στην ηλεκτρική καρέκλα – Γιατί καταδικάστηκε σε θάνατο και δεν μετέτρεψαν την ποινή αν και ψυχασθενής

Μια μέρα σαν σήμερα, 8 Απριλίου του 1898 καταδικάζεται σε θάνατο στην ηλεκτρική καρέκλα η πρώτη γυναίκα.

Η Μάρθα Πλέις ήταν η πρώτη από τις 26 γυναίκες που εκτελέστηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άφησε μαρτυρικά την τελευταία της πνοή, στις 20 Μαρτίου του 1899 επειδή δολοφόνησε τη θετή του κόρη, Ίντα Πλέις.
Η Μάρθα «Μάτι» Γκάρετσον γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ το 1849. Στα 23 χρόνια της υπέστη ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι που, σύμφωνα με τον αδερφό της, της άφησε προβλήματα, αφού έκτοτε υπέφερε από ψυχικές διαταραχές.
Ωστόσο, αυτή η ψυχική αστάθεια δεν την εμπόδισε να βρει έναν σύζυγο, τον Γουίλιαμ Πλέις, που είχε «χάσει» τη σύζυγό του και είχε μια κόρη, την Ίντα. Πρόθεση του Γουίλιαμ Πλέις ήταν η Μάρθα να τον βοηθήσει να μεγαλώσει την κόρη του. Η συμπεριφορά της Μάρθας έγινε απρόβλεπτη και ασταθής, εκφράζοντας ζήλια για την Ίντα· κάποια φορά την απείλησε ότι θα τη σκοτώσει, γι' αυτό ο σύζυγός της κάλεσε την Αστυνομία.

Στις 7 Φεβρουαρίου του 1898 καθώς ο Γουίλιαμ Πλέις έμπαινε στο σπίτι του, η Μάρθα του επιτέθηκε με ένα τσεκούρι. Κατάφερε να της ξεφύγει και κάλεσε ξανά την Αστυνομία. Το θέαμα που αντίκρισαν ήταν τρομακτικό: Η Μάρθα ήταν με ένα πέπλο στο κεφάλι, έβγαζε άναρθρες κραυγές και το σπίτι μύριζε υγραέριο.
Στον επάνω όροφο βρισκόταν το άψυχο κορμί της 17χρονης Ίντα, ξαπλωμένο στο κρεβάτι με το πρόσωπό παραμορφωμένο από οξύ. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, είχε στραγγαλιστεί λίγες ώρες νωρίτερα.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Μάρθα επέμεινε στην αθωότητά της παρόλο που όλα τα στοιχεία ήταν εναντίον της. Ο σύζυγός της ήταν ο μάρτυς κατηγορίας. Παρά τα αδιαμφισβήτητα σημάδια της ψυχικής αστάθειας, ο δικαστής την καταδίκασε σε θάνατο, μια μέρα σαν σήμερα, στην ηλεκτρική καρέκλα!

Κανένα έλεος για την μελλοθάνατη

Υπήρχαν πολλές εκκλήσεις για έλεος. Μέχρι τότε καμία γυναίκα δεν είχε εκτελεστεί στην ηλεκτρική καρέκλα, αλλά ο Θεόδωρος Ρούσβελτ, τότε Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, αρνήθηκε να μετατρέψει την ποινή, αν και με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Η Μάρθα πέρασε τις τελευταίες της μέρες στη φυλακή Σινγκ Σινγκ.

Ο υπεύθυνος για την εκτέλεσή στην ηλεκτρική καρέκλα ήταν ο έμπειρος  Έντουιν Ντέιβις. Μεταξύ 1890 και 1914, ο Ντέιβις εκτέλεσε 240 θανατοποινίτες. Ο πρώτος ήταν ο Ουίλιαμ Φράνσις Κέμλερ, ένας αλκοολικός δολοφόνος που έδειξε ασυνήθιστη ηρεμία πριν από την εκτέλεσή του: «Πηγαίνω σε ένα ωραίο μέρος και είμαι έτοιμος για το ταξίδι», είχε πει σε όσους ήταν παρόντες στην εκτέλεσή του. Ωστόσο, το «ταξίδι» είχε κάποια προβλήματα. Το πρώτο ηλεκτροσοκ των 1000 βολτ δεν σκότωσε τον Κέμλερ! Όταν συνειδητοποίησε ο δήμιος, ότι ο μελλοθάνατος ήταν ακόμα ζωντανός, τον βομβάρδισε με 2.000 βολτ επί 17 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times» ο θάνατος του ήρθε αργά και βασανιστικά.
Όταν ο Ντέιβις εκτέλεσε τη Μάρθα Πλέις , είχε ήδη αρκετή εμπειρία ώστε η θανατοποινίτης να φύγει αμέσως από αυτόν τον κόσμο χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Η διαβόητη ηλεκτρική καρέκλα. /copyright Ap Photos
Η διαβόητη ηλεκτρική καρέκλα. /copyright Ap Photos

Μια «ανθρωπιστική» μέθοδος εκτέλεσης

Η μέθοδός εκτέλεσης στην ηλεκτρική καρέκλα είναι αμερικάνικη εφεύρεση και χρησιμοποιήθηκε κυρίως στις ΗΠΑ από τα τέλη του 19ου αιώνα επειδή θεωρήθηκε... πιο ανθρώπινη από τον απαγχονισμό. Ο καταδικασμένος δενόταν σε μια ειδικά κατασκευασμένη ξύλινη καρέκλα και δεχόταν ηλεκτρικό φορτίο μέσω ηλεκτροδίων, που στερεώνονταν στο κεφάλι και τα πόδια. Η ηλεκτρική καρέκλα σχεδιάστηκε το 1881 από έναν οδοντίατρο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης ονόματι Άλφρεντ Σάουθγουικ. Αυτή η μέθοδος εκτέλεσης χρησιμοποιήθηκε κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αιθιοπία και, για αρκετές δεκαετίες, στις Φιλιππίνες. Στις 8 Φεβρουαρίου 2008, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νεμπράσκα έκρινε ότι η εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα ήταν μια «σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία».

Από το 2021 , η ηλεκτρική καρέκλα αποτελεί προαιρετική (επιλέγει ο θανατοποινίτης ανάμεσα σε αυτήν και την θανατηφόρο ένεση) μορφή εκτέλεσης στις πολιτείες της Αλαμπάμα και της Φλόριντα. Να σημειώσουμε ότι ο τελευταίος άνθρωπος που εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα ήταν γυναίκα, η Λίντα Λίον Μπλοκ, το 2002, στην Αλαμπάμα. Η Μπλοκ είχε σκοτώσει αστυνομικό.

Πηγή: ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)