Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Το παρασκήνιο ενός αυτογκόλ - Από το σόου Ζελένσκι στη δυσωδία του Αζόφ

Το παρασκήνιο ενός αυτογκόλ - Από το σόου Ζελένσκι στη δυσωδία του Αζόφ
 

 

 Η ευκαιρία που χάθηκε και μετατράπηκε σε σοκ και αμηχανία για την κυβέρνηση. Όσα έγιναν με την ομιλία Ζελένκσι στη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε επενδύσει πολλά στην ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική βουλή, καθώς, χωρίς αμφιβολία πρόκειται για το πιο «διάσημο» πρόσωπο της συγκυρίας και η απευθείας σύνδεση όλων των πρωτευουσών του κόσμου με την Αθήνα, θα ήταν προκαταβολικά εξασφαλισμένη. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν, ότι είχε λάβει και μήνυμα από τις ΗΠΑ, μέσω του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος επρόκειτο να προβεί και σε μία συγκρατημένη μεν, πλην καθαρή αναφορά στο κυπριακό.

Επιπρόσθετα, θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, όπως έλεγαν πριν την ομιλία του στους διαδρόμους της βουλής αρκετά κυβερνητικά στελέχη, να καταγραφεί ποιος είναι με ποιον και ποιος είναι «ναι μεν, αλλά».

Γι αυτό και το σοκ και η αμηχανία ήταν ακόμα μεγαλύτερα όταν ο Ουκρανός πρόεδρος απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ αντιθέτως, επέλεξε στη μέση της ομιλίας του να προβάλλει τα δύο βίντεο με τους ελληνικής καταγωγής στρατιώτες, ο ένας εκ των οποίων ανήκει – και το υπερηφανεύτηκε από το βήμα της βουλής που του δόθηκε – στο ναζιστικό τάγμα Αζόφ. Ένα στιγμιότυπο, το οποίο στις 25 προηγούμενες ομιλίες του κ. Ζελένσκι σε ξένα κοινοβούλια, αποφεύχθηκε επιμελώς και που στη μεγάλη εικόνα, θόλωσε το μήνυμα της ειρήνης που η Αθήνα επιδίωκε να σταλεί από το έδαφός της, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις όχι μόνο στους 300 της βουλής, αλλά και στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που καταδικάζει τις νεοναζιστικές νοοτροπές και τους εκφραστές της.

Οι πρώτοι που επέδειξαν αντανακλαστικά ήταν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ούτως ή άλλως ήταν σε εγρήγορση. Αντιθέτως, η γαλάζια κοινοβουλευτική Ομάδα χειροκροτούσε όρθια τον Ουκρανό πρόεδρο, και πέρασε αρκετή ώρα και έντονο παρασκήνιο έως ότου ο πρόεδρος της Βουλής να μεταβεί στην αίθουσα των δημοσιογράφων για να τους ζητήσει να μείνουν στη μεγάλη εικόνα – την ομιλία Ζελένσκι και την αναφορά του «ελευθερία ή θάνατος».

Λίγο αργότερα, και αφού είχε επέλθει η «γείωση», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε ότι η συμπερίληψη στην ομιλία «του μηνύματος του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη».

Η αλήθεια είναι ότι η προβολή των βίντεο έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, μετά την προβολή των βίντεο, εμφανίζεται δυσαρεστημένο με την έλλειψη αντανακλαστικών εκ μέρους του προέδρου της Βουλής κ. Κ. Τασούλα, ο οποίος είχε τη θεσμική και ουσιαστική ευθύνη να ελέγξει το περιεχόμενο των μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων που περιλαμβάνονταν στην ομιλία Ζελένσκι, ακόμα κι αν ενημερώθηκε γι αυτά, δέκα λεπτά πριν την ομιλία. «Δηλαδή, αν στο βίντεο, περιλαμβάνονταν διθυραμβική αναφορά στον Τούρκο πρόεδρο, θα έπρεπε να προσφέρουμε το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου για να τον εκθειάσει; διερωτώνται κυβερνητικά στελέχη τα οποία «φωτογραφίζουν» τον πρόεδρο της Βουλής ως υπεύθυνο για το γεγονός ότι δεν υπήρξε έλεγχος του περιεχομένου των βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων πριν την προβολή τους στη βουλή. Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι ακόμα κι αν η ουκρανική πλευρά ενημέρωσε το προεδρείο της ελληνικής βουλής δέκα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, θα ήταν προτιμότερο να αναβληθεί για μισή ώρα η ομιλία Ζελένσκι, παρά να ακολουθήσουν όσα ακολούθησαν.

Πέραν του μαγνητοσκοπημένου βίντεο, όμως, στο οποίο εμφανίζεται μέλος του Τάγματος του Αζόφ να απευθύνεται στην ελληνική βουλή (! ), ο Ουκρανός πρόεδρος επιφύλαξε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μία ακόμα δυσάρεστη έκπληξη. Απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο Κυπριακό. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με ορισμένες τουλάχιστον πληροφορίες, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάϊατ, φέρεται να είχε στείλει σήμα στην κυβέρνηση ότι μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις με τον αμερικανικό παράγοντα, ο Ουκρανός πρόεδρος επρόκειτο να αναφερθεί, έστω και ακροθιγώς, στο θέμα.

Ωστόσο, οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες. Άλλωστε, ο κ. Ζελένσκι, ουδέποτε έκρυψε τον θαυμασμό του για τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος, μπορεί να έπραξε στην Κύπρο ακριβώς ό,τι ο Ρώσος πρόεδρος στην Ουκρανία, ωστόσο, τώρα εμφανίζεται ως εγγυητής για απευθείας συνομιλίες Κιέβου –Μόσχας. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην ομιλία του προς την κυπριακή βουλή, η οποία ακολούθησε αυτή στην ελληνική βουλή, ο Ουκρανός πρόεδρος απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η στάση αυτή δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στη Λευκωσία. Άλλωστε, ο κ. Ζελένσκι το τελευταίο διάστημα έχει εκφράσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους τις ευχαριστίες του για την προθυμία Ερντογάν να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, σε tweet του έχει αποκαλέσει τον Τούρκο προέδρο ως «πραγματικό φίλο της Ουκρανίας, υμνώντας την ετοιμότητα της Τουρκίας να γίνει ο εγγυητής της ασφάλειας της χώρας αυτής.

Μετά τα χθεσινά, μια σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν, χρίζουν απαντήσεων από την κυβερνητική παράταξη. Ιδιαίτερα μετά και την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος, θέλοντας να εκφράσει τη λεγόμενη πατριωτική πτέρυγα της ΝΔ χαρακτήρισε ως μεγάλο λάθος την ομιλία του ναζιστική στρατιώτη από το βήμα της ελληνικής βουλής.

Το σημαντικότερο στο οποίο θα πρέπει πλέον να απαντήσει η κυβερνητική πλειοψηφια είναι γιατί δεν υπήρξε καταδικαστική αντίδραση της κυβέρνησης μέσα στην Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας, και γιατί άργησε να υπάρξει η επίσημη καταδίκη.

Και ποιος έχει τελικά την ευθύνη . Η Βουλή ή του Υπουργείο Εξωτερικών; 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Δεν ήταν αυτογκόλ. Ήταν μια συνηθισμένη μέρα στη δουλειά για τον Κυριάκο.
    Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)