Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Λογαριασμοί ρεύματος: Ιστορίες τρέλας και απόγνωσης-Ρήτρες 195.000 ευρώ και λάθος μετρήσεις

Λογαριασμοί της ΔΕΗ

 

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται πλέον χιλιάδες Ελληνες πολίτες οι οποίοι παραλαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος αξίας χιλιάδων ευρώ. Η αναδρομικότητα στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τα εξοργιστικά παραδείγματα.

Η κατάσταση με τους υπέρογκους λογοριασμούς του ρεύματος έχει φτάσει πια σε επικίνδυνα επίπεδα και πάρα πολλοί πολίτες βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση μετά το άνοιγμα των σχετικών φακέλων.

Τα παραδείγματα πλέον είναι τόσα πολλά που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και αποδομούν με χαρακτηριστική άνεση το επιχείρημα των "μεμονωμένων περιπτώσεων" το οποίο πολύ απλά δεν ισχύει.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που λάβαμε στο e-mail μας από πολίτη στην Κρήτη. Την παραθέτουμε αυτούσια χωρίς το όνομα το οποίο εννοείται ότι βρίσκεται στη διάθεσή μας.

"Καλημέρα σας. Πριν από ένα μήνα ακριβώς, μου ήρθε ο εκκαθαριστικος λογαριασμός της ΔΕΗ 4μηνου 1.126€ με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να είναι στα 934€!!! άρα για το ρεύμα, την ΕΡΤ και το δήμο πλήρωσα συνολικά 192€. Τον λογαριασμό τον εξοφλησα, καθώς δεν ήθελα να χάσω την έκπτωση του καλοπληρωτη και δεύτερον πίστεψα σε ότι έλεγαν για τη ρήτρα αναπροσαρμογής"θα μας ερθει μόνο για μια φορά να την πληρώσουμε".. Εγω με μηνιατικο 713€, με ενοίκιο 365€, και 1 μωρό παιδι, δανείστηκα από γονείς και φίλους για να πληρώσω τη ΔΕΗ και δεν πρόλαβε να μου μπει το επόμενο μηνιατικο και χτες μου ήρθε ξανά λογαριασμος ΕΝΑΝΤΙ 515€, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να είναι στα 166€.. Θέλω να καταγγείλω όλη αυτή την κλοπή που συμβαίνει και δεν μιλάει κανείς. Ζητάνε από εμάς με ενοίκιο 400€, με μωρά παιδιά, με μισθό πείνας να πληρώνουμε στους κολλητούς τους υπέρογκα ποσά με δήθεν δικαιολογίες".

Οποιοδήποτε σχόλιο είναι μάλλον περιττό. Από την πλευρά μας παραθέτουμε τους λογαριασμούς απλά για να αποδειχθεί το βάσιμο των ισχυρισμών του αναγνώστη μας ο οποίος μετά από επικοινωνία που είχαμε μαζί του μάς αποκάλυψε και το εξής: "Πριν αρκετούς μήνες μου ήρθε λογαριασμός ύψους 1800 ευρώ. Πήρα τηλέφωνο στη ΔΕΗ και τους είπα ότι προφανώς έχουν κάνει λάθος. Ζήτησα επανακαμέτρηση και παρά το γεγονός ότι υπήρχε το ρίσκο να πληρώσω παραπάνω, την έκανα. Μου είχαν χρεώσει χιλιάδες κιλοβατώρες! Το πραγματικό ποσό που πλήρωσαν ήταν μικρότερο από 400 ευρώ".

Λογαριασμοί ρεύματος: Ιστορίες τρέλας και απόγνωσης-Ρήτρες 195.000 ευρώ και λάθος μετρήσεις


Λογαριασμοί ρεύματος: Ιστορίες τρέλας και απόγνωσης-Ρήτρες 195.000 ευρώ και λάθος μετρήσεις

Επαγγελματίες, αγρότες και ιδιώτες σε παράκρουση

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα χειρίζεται τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις. Οι καταγγελίες που φτάνουν στο γραφείο της καθημερινά εξοργίζουν και τους πλέον ψύχραιμους.

Η κα Νούκα επιβεβαίωσε ότι, παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, υπάρχουν περιπτώσεις αναδρομικότητας στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "Δημοκρατία", χρήστης επαγγελματικού ακινήτου είχε σύμβαση με σταθερή χρέωση, ενώ η καταμέτρηση για τους λογαριασμούς γινόταν ανά μήνα, χωρίς αυτοί να "χωρίζονται" σε Έναντι και Εκκαθαριστικούς. Παρ'όλα αυτά, στις 23 Φεβρουαρίου 2022 εκδόθηκαν 10 αυτοτελείς εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της περιόδου από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, επιβάλλοντας αναδρομικά ρήτρα αναπροσαρμογής συνολικού ύψους 19.815,80€".

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση θέλει αγρότη να χρωστά συνολικά (μόνο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής) 195.000 ευρώ για το τελευταίο μόνο εξάμηνο, χρήματα φυσικά που δεν διαθέτει για πληρώσει. "Πριν από έξι μήνες δεν χρωστούσα σε κανέναν και τώρα βρίσκομαι μ' ένα χρέος 200.000 ευρώ από το πουθενά" υπογραμμίζει ο ίδιος.

Οικιακό τιμολόγιο άλλου πολίτη (την περίπτωση του οποίου χειρίζεται η κα Νούκα) περιελάμβανε ρήτρα αναπροσαρμογής 1170 ευρώ! "Πολλές φορές στη δημοσιότητα έρχονται περιπτώσεις που αφορούν ρήτρα 300 και 400 ευρώ. Υπάρχουν όμως και άλλες σαν και αυτή των 1170 ευρώ που είναι πλέον πολλές, δεν πρόκειται για εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα" υπογραμμίζει η έμπειρη νομικός.

Ρήτρα από 1440 στα... 26

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι αναφορές για τις εταιρίες που μετά τις πρώτες νομικές κινήσεις των πελατών ανακρούουν πρύμναν. Σε οικιακό τιμολόγιο "τοποθετήθηκε" ρήτρα ύψους 1140 ευρώ. Αφού ο πελάτης μπήκε στη διαδικασία των αντιρρήσεων μέσω δικηγόρου, είδε με έκπληξη ότι στον επόμενο λογαριασμό η ρήτρα ήταν... 26 ευρώ. Είναι όμως σαφές ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν ιδέα για το πώς πρέπει να αντιδράσουν ενώ άλλοι δεν τολμούν να απευθυνθούν σε δικηγόρο αφού δεν μπορούν να πληρώσουν για νομικές υπηρεσίες.

Αλλωστε ακόμα και για τη διαδικασία των αντιρρήσεων θα πρέπει να προσκομιστούν στον πάροχο συγκεκριμένα έγγραφα μέσα στις προβλεπόμενες διορίες. Πρόκειται, κοντολογίς, για μία δουλειά που ελάχιστοι μπορούν να διεκπεραιώσουν χωρίς νομική βοήθεια.

Πηγή: news247.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)