Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Ζελένσκι και μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στην παρέμβαση στη βουλή

Σφοδρές αντιδράσεις από την ομιλία του μαχητή του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή

👉 ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάμε εξηγήσεις, είναι ατόπημα

👉 ΚΚΕ: Ντράπηκε και η ντροπή

 👉ΜεΡΑ25: Απόλυτος εξευτελισμός

 «Θα νικήσουμε. Το πιστεύω, το γνωρίζω, μαζί όμως» υπογράμμισε ο Ουκρανός ζητώντας περαιτέρω βοήθεια από την Ελλάδα και την Ε.Ε.. Φάουλ η παρουσίαση μαχητή του διαβόητου Τάγματος Αζόφ, ο οποίος μίλησε στη Βουλή ως Έλληνας ομογενής.

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα έγινε δεκτός ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά από μια μακρά τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, πραγματοποίησε σύντομη ομιλία με σαφείς αναφορές στις ιστορικές σχέσεις Ουκρανίας και Ελλάδας. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικεντρώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στη Μαριούπολη και, δευτερευόντως, την Οδησσό, πόλεις με έντονο το ελληνικό στοιχείο, ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η απόφασή του να βγάλει μαχητή του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ να μιλήσει ενώπιον της ελληνικής Βουλής.

Ο μαχητής του Αζόφ, με το όνομα Μιχαήλ, ενημέρωσε ότι είναι ελληνικής καταγωγής, γεννημένος στη Μαριούπολη και ανέφερε ότι ο παππούς του πολέμησε κατά των ναζί και τραυματίστηκε τρεις φορές.


«Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη» είπε χαρακτηριστικά.

Στη Βουλή μίλησε και δεύτερος Έλληνας ομογενής με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ο οποίος ανέφερε ότι εκατοντάδες πολίτες πεθαίνουν κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια και πως ο εχθρός δεν αποχωρεί και δεν επιτρέπει τη διάσωσή τους.

Η παρέμβαση Ζελένσκι

«Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας […] Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία.


«Για πάνω από έναν μήνα ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας τις φριχτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτή τη μαρτυρική πόλη. Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα όρια της Μαριούπολης. Οι Ρώσοι κατέστεψαν τα πάντα. Στην ουκρανική κουλτούρα και ιστορία θα καταγραφεί ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας μας, χάνοντας αυτή τη διάσταση που έφερε η ελληνική κουλτούρα» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά και στην Οδησσό σημειώνοντας «ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σας επισκέφθηκε την Οδησσό και άκουσε ο ίδιος τα πυροβόλα. Γιατί η Οδησσός είναι σήμερα ήρεμη; Γιατί τα δικά μας στρατεύματα κατάφεραν να διώξουν τους βαρβάρους σε απόσταση σχετικά ασφαλή».

«Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που είχε τεράστια σημασία. Θεωρώ ότι θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, να παλέψει και να σώσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε το αίτημα της χώρας του για περαιτέρω στήριξη σε ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα και ζήτησε αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της ρωσικής ενέργειας, αλλά και απαγόρευση ελλιμενισμού πλοίων ρωσικών συμφερόντων στην Ε.Ε..

Ανάμεσα σε άλλα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε:

  • Τα ρωσικά στρατεύματα έφεραν τον θάνατο και την αγωνία σε περιοχές και εδάφη όπου όλες οι κοινότητες ζούσαν ειρηνικά
  • Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι, πρέπει να τους σταματήσουμε, πρέπει να βρεθούν υπόλογοι, πρέπει να σώσουμε όσους μπορούμε
  • Η Μαριούπολη και η Οδησσός χρειάζονται άμεση βοήθεια και στήριξη, οι Ρώσοι επιτίθενται από παντού.
  • Με την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελλάδας θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Ο χρονος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση 
  • Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα καταφέρουν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και πρέπει να δουλέψουμε μαζί να σώσουμε αυτό που δημιούργησαν Έλληνες και Ουκρανοί μαζί. 
  • Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες. Κάθε βάρβαρος επιτιθέμενος να μάθει πως όταν επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει.
  • Οι Ρώσοι στράφηκαν εξαρχής κατά της Ευρώπης. Κυρίως χρησιμοποιώντας τα ορυκτά τους καύσιμα και προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές και την βιομηχανία παγκοσμίως.
  • Οι ρωσικές τράπεζες δεν πρέπει να κερδίζουν χρήματα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα πλοίο ρωσικών συμφερόντων να προσεγγίσει ευρωπαϊκά λιμάνια.
  • Τα χρήματα που κερδίζουν τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα όπλα με τα οποία καταστρέφουν τις πόλεις μας.
  • Η Ουκρανία χρειάζεται κυρώσεις, χρειάζεται και όπλα. Θα κάνουμε τους υπεύθυνος να λογοδοτήσουν.
  • Και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη και τις άλλες εκείνες κοινότητες όπου Ουκρανοί και Έλληνες θα συνεχίσουν να ζουν από κοινού όπως και στο παρελθόν. Ως ισότιμοι εταίροι στο κοινό μας σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τηλεσύνδεση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή». Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.

Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολουθούν το μήνυμα που απευθύνει ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στη Βουλή λόγω της μετάδοσης μηνύματος στο κοινοβούλιο μέλους του ακροδεξιού Τάγματος Αζόφ ο οποίος, όπως είπε, μετέχει στην άμυνα της Μαριούπολης.

Ο Μιχαήλ, όπως αυτοσυστήθηκε το μέλος του Τάγματος Αζόφ, υποστήριξε ότι είναι ελληνικής καταγωγής και περιέγραψε τι συμβαίνει στη Μαριούπολη.

Για το θέμα έχουν ήδη εκδοθεί δηλώσεις και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25) που κάνουν λόγο για απαράδεκτο γεγονός ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.newsbomb.gr: Μέλος του Τάγματος Αζόφ μίλησε στην ελληνική Βουλή

 

Σφοδρές αντιδράσεις από την ομιλία του μαχητή του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάμε εξηγήσεις, είναι ατόπημα

Σε δήλωσή της η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ναι μεν συμπαρίσταται στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι αλλά χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ.

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα» είπε η κυρία Γεροβασίλη.

ΚΚΕ: Ντράπηκε και η ντροπή

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ οι βουλευτές του οποίου απείχαν από την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι με το γραφείο τύπου της κεντρικής επιτροπής του κόμματος να σχολιάζει «ντράπηκε και η ντροπή».

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη #βουλή και την ομιλία #Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ

ΜεΡΑ25: Απόλυτος εξευτελισμός

Από την πλευρά του το ΜεΡΑ25 ανακοίνωσε ότι μοναδικός του εκπρόσωπος στη Βουλή κατά την ομιλία Ζελένσκι αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα της Βουλής μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ!» προσθέτει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε ανακοίνωσή του, δε, το ΜεΡΑ25 χαρακτηρίζει απαράδεκτο, καταδικαστέο, και απόλυτο εξευτελισμό ό,τι συνέβη στη Βουλή καταγγέλλοντας ότι «συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα».

Με πληροφορίες από: efsyn.gr, newsbomb.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)