Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Τα νέα μέτρα για το ρεύμα: Στα 3,2 δισ. το συνολικό πακέτο των επιδοτήσεων

Τα νέα μέτρα για το ρεύμα: Στα 3,2 δισ. το συνολικό πακέτο των επιδοτήσεων
 
 
 
Το κυβερνητικό επιτελείο εξειδίκευσε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να μειωθούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι στο χθεσινό του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Ενώ για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Παρακολουθήστε την εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Χρήστος Σταϊκούρας

«Η κυβέρνηση λειτουργεί υπεύθυνα και συγκροτημένα. Τους προηγούμενους μήνες έχτισε γραμμές άμυνας και στήριξης της Οικονομίας», είπε παρουσιάζοντας τις προηγούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

«Αυτά είναι σημαντικά, γνωρίζουμε όμως ότι δεν είναι αρκετά. Γνωρίζουμε τα προβλήματα των πολιτών. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη των πολιτών για περαιτέρω στήριξη. Χτίσαμε ταμειακά διαθέσιμα για να βοηθήσουμε την κοινωνία. Αξιοποιούμε την παροδική οικονομική ευελιξία με υπευθυνότητα. Δημιουργούμε χώρο για παρεμβάσεις.

  1. Οι επιδοτήσεις για Μάιου και Ιουνίου ενισχύονται σημαντικά. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις και επιδοτούνται οι καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατορες. Το κόστος θα είναι 900 εκατ. θα καλυφθεί από τους πόρους ενεργειακής μετάβασης.
  2. Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Αφορά οικογενειακούς καταναλωτές, με εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Η επιδότησή θα μπει στους λογαριασμούς και δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ. Το κόστος της παρέμβασης με την απευθείας επιστροφή ποσού υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
  3. Επιδοτείται η τιμή πώλησης του ντίζελ για Μάιο και Ιούνιο, ώστε το όφελος να είναι 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ.
  4. Από τον Ιούλιο του 2022 έως και 1 έτος ενισχύεται η έκπτωση. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέων εσόδων. Οι τιμές θα παραμένουν χαμηλότερα από τους προηγούμενους μήνες. Οι τιμές λιανικές θα παραμένουν σταθερές, ανεξάρτητα των τιμών φυσικού αεριού. Αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το κόστος της παρέμβασης θα διαμορφωθεί σε 2 δις. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το συνολικό κόστος είναι 3,2 δισ. ευρώ. Περίπου 1,1 δις. ευρώ θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Κώστας Σκρέκας

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει μια ενεργειακή κρίση που απειλεί την Ευρώπη, τη χώρα μας και επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είμαστε οι πρώτοι που ενεργοποιήσαμε το ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Τον Απρίλιο με τις επιδοτήσεις η τιμή μειώθηκε κατά 11%, αισθητά χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης. Παρά τα μέτρα αντιλαμβανόμαστε ότι απαιτούνται νέες παρεμβάσεις. Υιοθετούμε ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης που αποσυνδέει την τιμή ενέργειας από τη διεθνή τιμή. Σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές, αφορά όλες κύριες, και μη κύριες για το σύνολο της κατανάλωσης.

Για τα εξοχικά επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορρόφηση 50% της αύξησης. Για παράδειγμα ένα οικιακό τιμολόγιο θα πλήρωνε 100 ευρώ και θα πληρώσει λιγότερο από 50.

Για επαγγελματικά τιμολόγια, η επιδότηση θα είναι 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για όλα τα αρτοποιεία, πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιδοτούμε δηλαδή το 80% της αύξησης.

Για το φυσικό η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το σύνολο της επιδότησης θα είναι 20 εκατ. ευρώ για τον Μάιο.

Για τον Ιούλιο και μετά εφαρμόζουμε νέο μηχανισμό αποζημίωσης και έτσι αποσυνδέεται η τιμή από τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. Το επόμενο 6μηνο η επιδότηση θα προσεγγίσει 3,2 εκατ. ευρώ. Αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Με τα νέα μέτρα από 1 Ιουλίου και μετά απορροφούμε για τα ευάλωτους καταναλωτές απορροφούμε το 100% της αύξησης. Κύριες και μη κύριες το 85% της αύξησης. επιχειρήσεις 82% της αύξησης. αγρότες το 95% της αύξησης.

Τα μέτρα θα συνεχιστούν όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση».

Θεόδωρος Σκυλακάκης

«Έχουμε μια καλύτερη οικονομική κατάσταση και γι’ αυτό μπορούμε να παίρνουμε μέτρα. Η πηγή του κακού είναι το φυσικό αέριο, το οποίο αυξήθηκε κατά 5 φόρες. Εδώ προσπαθούμε να μετριάσουμε τη ζημιά. Η στρατηγική μας έχει 4 άξονες.

Η μία είναι η επέκταση των επιδοτήσεων για Μάιο και Ιούνιο.

Δεύτερον η επιβολή τέλους στα έσοδα

Τρίτον η επιστροφή ποσού στους πολίτες

Τέταρτον ο μηχανισμός που σταματά τα επιπλέον έσοδα στις εταιρείες.

Επιστρέφουμε το 60% του αυξημένου κόστους του ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου. Μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού. Αυτό αφορά στους οικιακούς καταναλωτές. Η επιδότηση θα μπει στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Η επιδότηση θα δίνεται σε όσους είχαν αύξηση τουλάχιστον 30 ευρώ. Θα λειτουργήσει σχετική πλατφόρμα. Εκεί θα αντλούνται τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία για την κατανάλωσης θα αντλούνται από τους πάροχους. Οι οικιακές καταναλωτές έχουν επιδοτηθεί ήδη 750 εκατ. ευρώ και έχουν επωμιστεί 450 εκατ.

Για τις μικρές επιχειρήσεις έχουν ήδη καλυφθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο και θα το διαπιστώσουν από τους λογαριασμούς που θα πάρουν. Θα δουν αναδρομική επιστροφή. Το πακέτο στήριξης αυτό προβλέπεται στον δημοσιονομικό σχεδιασμό και θα επηρεάσει ελάχιστα τον πληθωρισμό. Δουλειά μας είναι να έχουμε συνθήκες κανονικότητας στην οικονομία. Η κατάσταση απαιτεί σύνεση και σοβαρότητα. Προσωπικά ευχαριστώ τον Θάνο Πετραλιά για τη διαμόρφωση αυτού του πακέτου στήριξης».

 Δείτε την εξειδίκευση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)