Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Οι Αμερικανοί «καίγονται» να δώσουν τα F-16 που ζητά ο Ερντογάν! Τι δηλώνουν μέλη του Κογκρέσου

«Οι αμερικανοί νομοθέτες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την παράδοση ρωσικών πυραύλων ενδέχεται να εγκρίνουν το αίτημα της Άγκυρας για αγορά F-16», γράφει  το αμερικανικό Defense News.

Οι νομοθέτες έδειξαν  ότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Τουρκία να αγοράσει το αεροσκάφος αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι μια τέτοια πώληση θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ανέφερε το Defense News επικαλούμενο συνεντεύξεις με τους πολιτικούς. Η παράδοση των αεροπλάνων θα πρέπει να εξαρτάται από την υποστήριξη της Τουρκίας στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, ανέφεραν.

Η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει 40 από τα πιο πρόσφατα F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού .

Σε επιστολή προς το Κογκρέσο με ημερομηνία 17 Μαρτίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι μια πιθανή πώληση των αεροσκαφών θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της μακροπρόθεσμης ενότητας του ΝΑΤΟ.

Η αγορά των ρωσικών όπλων ώθησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να πρωτοστατήσει στην έξοδο της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35, αλλά η υποστήριξη της Τουρκίας στην Ουκρανία της έδωσε την ευκαιρία να ενισχύσει την εικόνα της στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με  το Defense News.

«Πρέπει να μιλήσουμε και να εργαστούμε με την Τουρκία και άλλους που συνεργάζονται μαζί μας ενάντια στη Ρωσία», δήλωσε ο Γκρέγκορι Μικς, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Έδειξαν κάποιες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν άλλα πράγματα που χρειαζόμαστε ακόμα για να συνεργαστούμε με την Τουρκία, ορισμένα πράγματα που εξακολουθούν να μας εκνευρίζουν κατά καιρούς».

«Η Τουρκία έχει διατυπώσει ένα αξιόπιστο επιχείρημα για το αίτημά της για την αγορά των F-16», δήλωσε ο γερουσιαστής James Risch, υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Defense News.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο στην υποστήριξη της Ουκρανίας », δήλωσε στο Defense News το γραφείο του Μάικ ΜακΚόλ,  υψηλόβαθμου μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Χρειαζόμαστε μια σχέση με την Τουρκία. πρέπει να βρούμε κάποιον τρόπο για να το ξαναχτίσουμε», δήλωσε ο Άνταμ Σμιθ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Μπομπ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, ο οποίος είναι σε θέση να μπλοκάρει μονομερώς τις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα, είπε ότι το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει εάν η Τουρκία είναι ο τύπος του συμμάχου του ΝΑΤΟ που περιμένει, ανέφερε το Defense News.

«Λειτουργεί με τρόπους που είναι αντίθετοι με τα συμφέροντά μας σε πολλά πράγματα. Νομίζω ότι η διοίκηση πρέπει να σταματήσει να βλέπει  τι θα θέλαμε να είναι η Τουρκία και να συνειδητοποιήσει τι είναι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν», είπε ο Μενέντεζ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)