Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι και τη νέα ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από 1/1/2023.
Τι ζητούν οι αγρότες
-
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.
-
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση
-
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.
-
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
Στο κάλεσμα για τους αγροκτηνοτρόφους αναφέρεται ότι «το πετρέλαιο ξεπέρασε πολλές φορές τα 2 ευρώ στην καλλιεργητική περίοδο. Το αγροτικό ρεύμα από 0.07 λεπτά/kwh τριπλασιάστηκε, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, κλπ, διπλασιάστηκαν. Γι’ αυτό ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, γενναία επιδότηση στα εφόδια, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0.07 λεπτά/kwh. Να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες, να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και τα χαράτσια. Την ίδια στιγμή, οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ικανοποιητικές τιμές, πχ στο βαμβάκι, τις πήρε για φέτος το χρηματιστήριο και οι εκκοκκιστές».
«Αυτή είναι η «ελεύθερη αγορά» που ευαγγελίζονται και δεν επιτρέπουν εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα επιβίωσης όπως διεκδικούμε ώστε να φτάνει φτηνά και υγιεινά στη λαϊκή κατανάλωση η παραγωγή μας. Ταυτόχρονα, αρκετοί συνάδελφοι είδαν, ελέω δορυφόρου, περικοπές στις επιδοτήσεις και στα προγράμματα «απονιτροποίησης», ενώ και η νέα ΚΑΠ προβλέπει μειωμένες ενισχύσεις. Διεκδικούμε άμεση πληρωμή των χρωστούμενων και αναπλήρωση εισοδήματος.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως οι δημοσιονομικές συνθήκες φτάνουν για να δίνουν μέσο προϋπολογισμού (που εμείς πληρώνουμε), 370 εκατ. ευρώ για πετρέλαιο σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους και σε εμάς 68 εκατ. ευρώ για μια φορά φέτος, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το είχε κόψει το 2016» προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως από τα 70 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης (το νέο υπερμνημόνιο της Ε.Ε., που εμείς πάλι θα πληρώσουμε), οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πάρουν ψίχουλα, όπως έγινε και με τις κορονοενισχύσεις, που από τα 32 δις. ευρώ που τάισε το κράτος τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι εκατοντάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι, πήρανε μόνο 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1%. Όλα αυτά δείχνουν πως οι κυβερνήσεις, οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι τράπεζες, κλπ, που εκμεταλλεύονται τον κόπο και την παραγωγή μας, είναι απέναντι μας. Πρέπει να νιώσουν την αποφασιστικότητα και την δύναμη μας για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Αυτό δεν θα συμβεί ούτε με την οργή στα καφενεία, ούτε με επαναστατικές κορώνες από τα πληκτρολόγια, ούτε πολύ περισσότερο με την αδράνεια» ζητούν οι αγροτοσυνδικαλιστές και καταλήγουν:
«Γι’ αυτό σας καλούμε, η οργή και η αγανάκτηση να γίνει οργάνωση και αγωνιστική συμμετοχή στη δράση. Να λειτουργήσουμε συλλογικά και ενωμένα για να διεκδικήσουμε: τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα επιβίωσης, για μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος και άμεση πληρωμή των χρωστούμενων, για 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για έργα υποδομής και άρδευσης, κλπ, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου