Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Μεγάλη έρευνα των New York Times για τις παρακολουθήσεις: Η Αθήνα έδωσε το 2021 στην Intellexa άδεια για εξαγωγή του Predator

Μια μεγάλη έρευνα για τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης παγκοσμίως δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times επισημαίνοντας ότι «η αγορά του εμπορικού spyware -που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εισβάλουν σε κινητά τηλέφωνα και να συλλέγουν δεδομένα- ανθεί. Ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση το χρησιμοποιεί.»

Την έρευνα υπογράφουν τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας οι Mark Mazzetti από την Ουάσιγκτον, Ρόνεν Μπέργκμαν από το Τελ Αβίβ και τη Λευκωσία και η Matina Stevis-Gridneff από τις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η εφημερίδα σημειώνει:

Τους τελευταίους μήνες, το Predator έχει επίσης αναστατώσει τη δημόσια ζωή στην Ελλάδα, όπου διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε εναντίον δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το spyware ως παράνομο και είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό.

Παρά τις καταγγελίες, η Ελλάδα παραδέχτηκε ότι υποστήριξε την Intellexa και το spyware της με ζωτικό τρόπο: δίνοντας άδεια στην εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, η κυβέρνηση της οποίας έχει ιστορικό καταστολής των διαφωνούντων .

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Σε ένδειξη της πίεσης που δέχεται η χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου είχε ξεκινήσει εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο για την εταιρεία.

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει το spyware ως πιθανό όπλο και καλεί τις αρχές να χορηγούν άδειες εξαγωγής μετά από δέουσα επιμέλεια για να αποφευχθεί η κατάχρησή του .

Ακριβώς έξω από τις ακτές της Ανατολικής Αφρικής, η Μαδαγασκάρη είναι το τέταρτο φτωχότερο έθνος στον κόσμο. Παλεύει με τη διαφθορά, ειδικά στις βιομηχανίες εξόρυξης και πετρελαίου που αποφέρουν δισεκατομμύρια ετησίως για τις εταιρείες. Οι αξιωματούχοι της Μαδαγασκάρης δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.

Στην Ελλάδα, το Predator βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας εγχώριας πολιτικής δίνης.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν η ελληνική εφημερίδα Inside Story ανέφερε ότι το Predator είχε χρησιμοποιηθεί για να μολύνει το τηλέφωνο ενός τοπικού ρεπόρτερ. Το Εργαστήριο Πολιτών του Πανεπιστημίου του Τορόντο διαπίστωσε τη μόλυνση. Δύο πολιτικοί της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν σύντομα ότι και αυτοί είχαν στοχοποιηθεί, ο καθένας με συγκεκριμένα στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς.

Και οι τρεις υποπτεύονται ότι το ελληνικό κράτος διέταξε την παρακολούθηση τους και έχουν καταθέσει μηνύσεις. Ο Θανάσης Κουκάκης, ερευνητής ρεπόρτερ, μήνυσε τον κ. Ντίλιαν και τους συνεργάτες του στην Intellexa.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε ότι διέταξε παρακολούθηση μέσω Predator και υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέχει το spyware.

Ακόμα κι έτσι, ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε την πολιτική εποπτεία της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου spyware τον Αύγουστο, αν και αρνείται κάθε ρόλο σε αυτό. Την ίδια περίπου περίοδο, ο πρωθυπουργός απέλυσε τον αρχηγό των εθνικών πληροφοριών.

Τον ίδιο μήνα, η Intellexa απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της με έδρα την Αθήνα.

Τον Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι κάποιος εκτελεί μυστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας το Predator στην Ελλάδα – απλώς δεν ξέρει ποιον.

«Για να είμαι ξεκάθαρος, ποτέ δεν ισχυρίστηκα -και ποτέ δεν ισχυρίστηκε η κυβέρνηση- ότι δεν υπήρχαν hacks και δυνάμεις που να χρησιμοποιούν το λογισμικό Predator», είπε, προσθέτοντας: «Υπάρχει παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware σε όλη την Ευρώπη».

Ποιος είναι ο κ. Ντίλιαν

Σε άλλο σημείο της έρευνας γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον επικεφαλής της Intellexa.

Γράφουν, συγκεκριμένα:

Πρώην στρατηγός της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο κ. Ντίλιαν αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις το 2003 μετά από εσωτερική έρευνα που δημιούργησε υποψίες ότι είχε εμπλακεί σε κακοδιαχείριση κεφαλαίων, σύμφωνα με τρία άτομα που ήταν ανώτερα στελέχη των στρατιωτικών πληροφοριών.

Τελικά μετακόμισε στην Κύπρο, ένα νησιωτικό έθνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει γίνει ένας αγαπημένος προορισμός τα τελευταία χρόνια για εταιρείες παρακολούθησης και εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο .

Το 2008 στην Κύπρο, ο κ. Dilian συνίδρυσε την Circles, μια εταιρεία που χρησιμοποίησε μια τεχνολογία κατασκοπείας που ήταν τελειοποιημένη από το Ισραήλ, γνωστή ως Signaling System 7. Την πούλησε και συνέχισε να ιδρύει άλλες εταιρείες που πωλούν προϊόντα επιτήρησης. Ήταν περήφανος που στρατολόγησε τους καλύτερους χάκερ, συμπεριλαμβανομένων πρώην ειδικών spyware από την πιο ελίτ μονάδα κυβερνοκατασκοπίας του Ισραηλινού στρατού.

Ο κ. Ντίλιαν δεν απάντησε σε αιτήματα για συνέντευξη ή σε γραπτές ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν απευθείας και μέσω των δικηγόρων του στην Κύπρο και το Ισραήλ.

Για αρκετά χρόνια μετά την πώληση των Κύκλων, η Κύπρος ήταν καλή με τον κ. Ντίλιαν. Στη συνέχεια, το 2019, έδωσε συνέντευξη στο Forbes από ένα φορτηγό παρακολούθησης που διέσχιζε την κυπριακή πόλη Λάρνακα. Έδωσε μια εικονική επίδειξη της ικανότητας του φορτηγού να χακάρει οποιοδήποτε κοντινό τηλέφωνο και να κλέψει WhatsApp και μηνύματα κειμένου από ανυποψίαστους στόχους.

Ερωτηθείς σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη χρήση των προϊόντων του, ο κ. Dilian είπε στο Forbes ότι «συνεργαζόμαστε με τα καλά παιδιά». Και πρόσθεσε, «Και μερικές φορές τα καλά παιδιά δεν συμπεριφέρονται».

Οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν σύντομα αίτημα για τη σύλληψή του μέσω της Interpol, της παγκόσμιας αστυνομικής υπηρεσίας, για παράνομη παρακολούθηση. Ο δικηγόρος του πέτυχε τελικά να διευθετήσει το επεισόδιο με πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ που καταβλήθηκε μέσω της εταιρείας του κ. Ντίλιαν, αλλά δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτος να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο, είπαν αρκετοί Κύπριοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο κύριος Ντίλιαν δεν τελείωσε. Πήγε στην Αθήνα και ίδρυσε την Intellexa εκεί το 2020, όταν άρχισε να εμπορεύεται επιθετικά το νέο του προϊόν spyware, το Predator.

Το Predator απαιτεί από τον στοχευόμενο χρήστη να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο για να μολύνει το τηλέφωνο του χρήστη, ενώ ο Pegasus μολύνει το τηλέφωνο χωρίς καμία ενέργεια από τον στόχο.

Οι μολύνσεις από αρπακτικά έρχονται με τη μορφή προσεκτικά κατασκευασμένων, εξατομικευμένων στιγμιαίων μηνυμάτων και το δόλωμα – μολυσμένους συνδέσμους που μιμούνται καθιερωμένους ιστότοπους.

Μια έρευνα για το Predator από τη Meta κατέγραψε περίπου 300 τέτοιες τοποθεσίες που οι ειδικοί είχαν βρει ότι χρησιμοποιούνταν για μολύνσεις από Predator.

Από την άνοιξη του 2020, η Intellexa λειτουργούσε από γραφεία κατά μήκος της Ριβιέρας της ελληνικής πρωτεύουσας, της νότιας ακτογραμμής της που ευνοείται από τους ψηφιακούς νομάδες σερφ και τα διεθνή αστέρια του αθλητισμού.

Σύμφωνα με εμπιστευτικά αρχεία απασχόλησης που εξετάστηκαν από τους Times καθώς και από τα προφίλ του προσωπικού του LinkedIn, η εταιρεία προσέλαβε τουλάχιστον οκτώ Ισραηλινούς, αρκετοί από τους οποίους είχαν ιστορικό στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Ο κ. Eshel, το υπουργείο του οποίου επιβλέπει τις άδειες εξαγωγής για λογισμικό υποκλοπής spyware, είπε ότι είχε λίγη εξουσία να ελέγξει τι έκαναν ο κ. Dilian ή άλλοι πρώην πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών όταν ίδρυσαν επιχειρήσεις εκτός Ισραήλ.

«Σίγουρα με ενοχλεί το γεγονός ότι ένας βετεράνος των μονάδων πληροφοριών και του κυβερνοχώρου μας, ο οποίος απασχολεί άλλους πρώην ανώτερους αξιωματούχους, δρα σε όλο τον κόσμο χωρίς καμία επίβλεψη», είπε.

Η Intellexa εξέτασε επίσης ευκαιρίες που υπήρχαν στον τομέα της NSO. Η Ουκρανία είχε προσπαθήσει προηγουμένως να αποκτήσει τον Pegasus, αλλά η προσπάθεια απέτυχε αφού η ισραηλινή κυβέρνηση εμπόδισε την NSO να πουλήσει στην Ουκρανία λόγω ανησυχίας ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τη σχέση του Ισραήλ με τη Ρωσία.

Η Intellexa εισήλθε. Οι Times έλαβαν ένα αντίγραφο εννέα σελίδων προώθησης Intellexa για το Predator σε μια ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών πέρυσι, την πρώτη πλήρη πρόταση εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας που δημοσιοποιήθηκε. Το έγγραφο, με ημερομηνία Φεβρουαρίου 2021, καυχιέται για τις δυνατότητες του Predator και προσφέρει ακόμη και μια γραμμή βοήθειας 24/7.

Για 13,6 εκατομμύρια ευρώ (14,3 εκατομμύρια δολάρια) για τον πρώτο χρόνο, η Intellexa πρόσφερε στην Ουκρανία ένα βασικό πακέτο 20 ταυτόχρονων μολύνσεων με το Predator και ένα «περιοδικό» με 400 εισβολές εγχώριων αριθμών, καθώς και εκπαίδευση και ένα κέντρο βοήθειας όλο το εικοσιτετράωρο.

Εάν η Ουκρανία ήθελε να χρησιμοποιήσει το Predator σε μη ουκρανικούς αριθμούς, η τιμή θα ανέβαινε κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

Οι New York Times απέκτησαν ένα αντίγραφο ενός εννέα σελίδων προώθησης Intellexa για το Predator σε μια ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών το 2021, την πρώτη πλήρη πρόταση εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας που δημοσιοποιήθηκε.

Η Ουκρανία το απέρριψε , είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Οι λόγοι για τους οποίους η Ουκρανία πέρασε τον Predator δεν είναι ξεκάθαροι, αλλά αυτό δεν φάνηκε να αποθαρρύνει την Intellexa ή τον κ. Dilian. Απαλλαγμένη από τους περιορισμούς της ισραηλινής κυβερνητικής νομοθεσίας και η λειτουργία της χωρίς ουσιαστική επίβλεψη στην Αθήνα, η εταιρεία διεύρυνε το πελατολόγιο της.

Η Meta, καθώς και το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο , μια οργάνωση παρακολούθησης της κυβερνοασφάλειας, εντόπισαν Predator στην Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, την Κολομβία, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και τη Γερμανία. Αυτές οι τοποθεσίες προσδιορίστηκαν μέσω σαρώσεων στο Διαδίκτυο για διακομιστές που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το λογισμικό κατασκοπείας.

Με πληροφορίες από New York Times

 Αναρτήθηκε από: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)