Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ






`   Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη με την οποία του ζητά να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για την ταχύτατη -πριν τις γιορτές
των Χριστουγέννων- αποστολή των πορισμάτων στους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που έχουν πληγεί από χαλαζοπτώσεις και άλλες θεομηνίες και την συνακόλουθη και χωρίς καθυστέρηση καταβολή των αποζημιώσεων σ’ αυτούς, που θα αναπληρώσουν εν μέρει τα ανύπαρκτα εισοδήματα των αγροτών στις πληγείσες περιοχές, δίνοντάς τους την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες επιβίωσής τους και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Η κ. Τζάκρη αναφέρει στην ερώτησή της πως τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χαρακόπουλος, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος, επισκεπτόμενοι το καλοκαίρι τις πληγείσες περιοχές είχαν δεσμευτεί για την ταχύτατη αποστολή των πορισμάτων και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, την οποία τοποθετούσαν χρονικά πριν τα Χριστούγεννα, πλην όμως βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και στην συντριπτική τους πλειονότητα οι αγρότες στα δημοτικά διαμερίσματα που επλήγησαν από χαλάζι ή άλλες θεομηνίες δεν έχουν λάβει ούτε καν τα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, ενώ δεν γίνεται λόγος για την καταβολή των αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί και οι οικογένειές τους να δοκιμάζονται οικονομικά και να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες για την επιβίωσή τους.-

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

    Όπως γνωρίζετε κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας επλήγη εκτεταμένα από χαλαζοπτώσεις και άλλες θεομηνίες (παγετούς κλπ) που κατέστρεψαν ολοσχερώς την αγροτική παραγωγή -και ως εκ τούτου το εισόδημα των παραγωγών- στις περιοχές οι οποίες  υπέστησαν ζημίες.
Την ένταση των φαινομένων και την έκταση των ζημιών σε αρκετές περιοχές διαπίστωσαν μάλιστα «ιδίοις όμασι» με αυτοπρόσωπη επίσκεψή τους τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χαρακόπουλος, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος, δεσμευόμενοι αμφότεροι για ταχύτατη ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας και της αποστολής των πορισμάτων, την οποία προσδιόριζαν χρονικά κατά τον μήνα Οκτώβριο και  άρα ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, την οποία τοποθετούσαν πριν τα Χριστούγεννα.
    Πλην όμως βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και στην συντριπτική τους πλειονότητα οι αγρότες στα δημοτικά διαμερίσματα που επλήγησαν από χαλάζι ή άλλες θεομηνίες δεν έχουν λάβει ούτε καν τα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, ενώ δεν γίνεται λόγος για την καταβολή των αποζημιώσεων που θα αναπλήρωναν τουλάχιστον εν μέρει τα ανύπαρκτα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί και οι οικογένειές τους να δοκιμάζονται οικονομικά και να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες για την επιβίωσή τους, ενώ οι υποχρεώσεις τους παραμένουν στο ακέραιο.
    Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για την ταχύτατη πριν τα Χριστούγεννα αποστολή των πορισμάτων, ώστε να ακολουθήσει και η καταβολή των αποζημιώσεων που θα ανακουφίσει τους πληγέντες παραγωγούς και τις οικογένειές τους, δίνοντάς τους την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες επιβίωσής τους και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεσθε να δώσετε εντολή για την ταχύτατη πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων αποστολή των πορισμάτων του ΕΛΓΑ στους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που έχουν πληγεί από χαλαζοπτώσεις και άλλες θεομηνίες και την συνακόλουθη και χωρίς καθυστέρηση καταβολή των αποζημιώσεων σ’ αυτούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)