Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Μέχρι αύριο 31/12 η δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις σε Εφορία - Ταμεία

Χρήστος Μέγας
Χρήστος Μέγας

 

Ενώ δημιουργείται νέα γενιά κορονο-χρεών, η διορία για τις 120 δόσεις τελειώνει. 

Διορία 24 ωρών, μέχρι αύριο 31/12, έχουν όσοι έχασαν την ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία και (ή) τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να ενταχθούν και πάλι στη διαδικασία.

Ωστόσο, έκτος από τα εν λόγω χρέη, πρόβλημα υπάρχει επίσης:

α/Με τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην υγειονομική κρίση λόγω αδυναμίας των υπόχρεων να ανταποκριθούν.

β/Τι υποχρεώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων που δεν κατέβαλαν τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις με κρατική εντολή σαν μέτρο οικονομικής ανακούφισης.

γ/Κυρίως δε την απόφαση για αναβίωση της ρύθμισης με πληρωμές στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Ήδη, ορισμένα από αυτά τα νέα χρέη (προσεγγίζουν τα 5 δις) είναι σε καθυστέρηση, ενώ άλλα θα αρχίσουν να γίνονται απαιτητά τον Μάιο του 2021. Όταν δηλαδή θα λήξει η περίοδος των αναστολών.

Και όπως τώρα η πολιτεία έρχεται, εν μέσω κορύφωσης της κρίσης, με κλειστή την αγορά και ενώ έχει χαθεί η εορταστική περίοδος, και ζητά να πληρώσουν δύο δόσεις για να σώσουν τη ρύθμιση προς ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ (ΕΦΚΑ), έτσι και με την αναμενόμενη υγειονομική χαλάρωση της άνοιξης οι φορολογουμένου θα κληθούν να πληρώνουν διπλές δόσεις (τις τρέχουσες, συν τις αυτές που έχουν αναβληθεί).

Και γι’ αυτά τα κορονο-χρέη θα απαιτηθεί μια γενναία ρύθμιση μετά την καραντίνα.

Να σημειωθεί ότι οι παλαιές οφειλές (προ κορονοϊού) σε εφορίες και ταμεία φτάνουν τα 140 δις. Από αυτά μικρό μόνο μέρος έχει ρυθμιστεί, ενώ μεγάλα ποσά θεωρούνται ήδη μη εισπράξιμα…

Ποιές δόσεις πληρώνονται

Ως προς την αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων, αν και η ημερομηνία επανένταξης είναι κοινή, τόσο για χρέη προς την ΑΑΔΕ όσο και προς τον ΕΦΚΑ, η 31η Δεκεμβρίου, ωστόσο η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική. Στην πρώτη περίπτωση απαιτείτε αίτηση, στην δεύτερη όχι. Επίσης, άλλη δόση αναζωογόνησης της ρύθμισης πρέπει να πληρωθεί για την εφορία (Δεκέμβριος) και άλλη για τα ασφαλιστικά ταμεία (Νοέμβριος).

Αναλυτικά:

Α/ Δημόσιο: Για την επανένταξη στη ρύθμιση προς την ΑΑΔΕ απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση στο BusinessSupport, στην περίπτωση που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους από των Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο λόγω της πανδημίας. Μέχρι αύριο θα πρέπει να πληρωθεί η δόση τρέχοντος μηνός ώστε να «ζωντανέψει» και πάλι η ρύθμιση. Οι ενδιάμεσες δόσεις που δεν πληρώθηκαν (του 2020 και της περιόδου της πάνδημους αυστηρά) θα κολλήσουν στο τέλος της περιόδου.

Για παράδειγμα, αν επρόκειτο για ρύθμιση 120 δόσεων και αυτή ολοκληρωνόταν το 2029, οι υπολειπόμενες δόσεις θα πάνε μερικούς μήνες πιο μετά.

Β/ΕΦΚΑ

Η (χαμένη) ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων αναβιώνει και για τα χρέη προς τα ταμεία, έστω και εάν δεν πληρωθήκαν όλες οι δόσεις μέσα στην πανδημία

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Όπως και για τα χρέη στην εφορία δεν νοείται επανένταξη εάν η απώλεια της ρύθμισης ξεκίνησε το 2019 ή το πρώτο δίμηνο του 2020, έστω και εάν συνεχίστηκε μέσα στην πανδημία.

Ειδικά για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και καθώς δόθηκε τρίμηνη αναστολή καταβολής των δόσεων (Μάρτιος-Μάιος) η επανένταξη αφορά σε απώλεια ρύθμισης λόγω μη καταβολές των συγκεκριμένων δόσεων την περίοδο Ιούνιος-Οκτώβριος 2020.

Για την επανένταξη δεν απαιτείται η κατάθεση αίτησης. Απλώς ο οφειλέτης (επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας) πλήρωνε μέχρι αύριο στο ΚΕΑΟ την δόση Νοεμβρίου. Το υπόλοιπο των «χαμένων» δόσεων θα κολλήσει στο τέλος της ρύθμισης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δεκ 30, 2020

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)