Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Η πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα σχολείων, μετά το click away έρχεται το «click in shop»

Έλλη Τριανταφύλλου
Έλλη Τριανταφύλλου

 

Το άνοιγμα των σχολείων και καταστημάτων με click in shop. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για προσεκτική άρση του lockdown.

Tον σταδιακό «απεγκλωβισμό» από το παρατεταμένο δεύτερο lockdown μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να δώσει την τελική της εισήγηση για το άνοιγμα των σχολείων στις 4 Ιανουαρίου, κι αν σημερινή εικόνα δεν έχει ανατραπεί δραματικά, τότε το πιθανότερο είναι ότι στις 11 Ιανουαρίου θα επιστρέψουν στα θρανία τουλάχιστον τα παιδιά του νηπιαγωγείου και οι μαθητές των δημοτικών.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση σχεδιάζει με προσεκτικά βήματα την τόνωση της αγοράς, η οποία έχει υποστεί δραματικό χτύπημα, με σταδιακή αλλά αυστηρή χαλάρωση του ανοίγματος των καταστημάτων.

Παρ ότι κατά γενική εκτίμηση, αρκετά καταστήματα, ιδιαίτερα τα πιο μικρά, αντιμετώπισαν προβλήματα με το click away, η κυβέρνηση θα το διατηρήσει, διότι όπως αναγνωρίζουν οι έμποροι, από το ολότελα... Ταυτοχρόνως, όμως, κρίνεται αναγκαίο να επιτραπεί σταδιακά η δυνατότητα του καταναλωτή να εισέρχεται στο κατάστημα για να προμηθευτεί τα είδη που θέλει. Για να καλύψει αυτή την ανάγκη, χωρίς να ανοίξει χωρίς προϋποθέσεις τα μαγαζιά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα ενδιάμεσο σκαλοπάτι: Το λεγόμενο click in shop.

Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξει αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, η πρεμιέρα του νέου συστήματος θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, ο πελάτης πριν μπει στο κατάστημα θα πρέπει να έχει κλείσει ραντεβού είτε τηλεφωνικά είτε μέσω διαδικτύου ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Στη συνέχεια θα δέχεται sms από το κατάστημα στο κινητό του, θα προσέρχεται στο προκαθορισμένο ραντεβού και θα δοκιμάζει αποκλειστικά το προϊόν που έχει προεπιλέξει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα των καταστημάτων σε ζώνες, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Αυτό σημαίνει ότι αν τελικώς το μέτρο δεν είναι οριζόντιο, οι περιφέρειες στις οποίες θα εφαρμοστεί καταρχήν θα είναι η Κρήτη, η Πελοπόννησος, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, η Εύβοια και η Στερεά Ελλάδα, ενώ στην Αττική το «άνοιγμα» θα γίνει ανά περιοχές.

Αντίθετα με τα καταστήματα, το τοπίο για την εστίαση παραμένει θολό και ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αν, πότε και με ποιές προϋποθέσεις θα δώσουν οι ειδικοί το πράσινο φως για το άνοιγμα εστιατορίων, μπαρ και καφέ.

Τελευταία τροποποίηση στις Δεκ 30, 2020

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)