Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Η ρήτρα ρεύματος «έφαγε» 20 στρέμματα τριφύλλι!

 
Αποκαλυπτική καταγγελία αγρότη που εκλήθη να πληρώσει στη ΔΕΗ για το ρεύμα αντλίας ρήτρα αναπροσαρμογής πάνω από 900 ευρώ ● Πώς παραπλανήθηκε από την κυβερνητική υπόσχεση για κούρεμα της ρήτρας 80%.

Πότιζε 20 στρέμματα χωράφι και η ΔΕΗ τού ζήτησε για το ρεύμα της αντλίας όσα έβγαλε πουλώντας όλη την παραγωγή σε τριφύλλι! Ηρθε μετά και η περιβόητη κρατική επιδότηση για τους αγρότες που αντί για το 80% της ρήτρας ήταν περίπου τα μισά...

Ως διπλά κεραυνόπληκτος περιγράφει την κατάστασή του ο Γιώργος Σώζος, αγρότης από τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» για τη δική του περιπέτεια με τις ενεργειακές χρεώσεις. Το πρώτο χτύπημα ήρθε μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ που ενσωμάτωνε τη διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή ρεύματος. Ο λογαριασμός εκείνος αφορούσε κατανάλωση στο τετράμηνο Αυγούστου-Νοεμβρίου, εκδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2021 με συνολική χρέωση 1.168 ευρώ από τα οποία η ρήτρα ήταν τα 903,95 ευρώ.

«Είχα ήδη πληρώσει 107 ευρώ για τον λογαριασμό που είχε έρθει έναντι. Μαζί με τα 1.168 ευρώ, αν προσθέσω λιπάσματα, πετρέλαιο για τις μετακινήσεις και το κόστος των σπόρων για το τριφύλλι που καλλιεργώ, θα έπρεπε να δώσω όλα τα χρήματα της παραγωγής για να ξοφλήσω τη ΔΕΗ» λέει ο κ. Σώζος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ξεκίνησε τον Αύγουστο να εφαρμόζει την ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή, τα αποτελέσματα φανερώθηκαν για τα καλά τον Δεκέμβριο και η κυβέρνηση βγήκε τότε και υποσχόταν ότι η ρήτρα θα μειωθεί κατά 80% για το αγροτικό τιμολόγιο. Ακούγοντας αυτές τις υποσχέσεις, ο κ. Σώζος πλήρωσε τα 268 ευρώ και περίμενε την υλοποίηση των πρωθυπουργικών υποσχέσεων.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής

Τα αποτελέσματα δεν ήρθαν στην επόμενη εκκαθάριση, αλλά με «έκτακτη εκκαθάριση» στις 10 Φεβρουαρίου: «Τόση πρεμούρα είχαν που δεν περίμεναν τον τακτικό λογαριασμό» λέει. Ποσό χρέωσης; «503 ευρώ! Είναι αυτό 80% μείωση;» αναρωτιέται ο κ. Σώζος.

Σημειωτέον ότι σε αυτόν τον έκτακτο λογαριασμό δεν υπάρχει χρέωση ενέργειας, παρά μόνο η έκπτωση της κρατικής επιδότησης η οποία όμως είναι 383,28 ευρώ. Προφανώς τα 383,28 ευρώ δεν είναι το 80% της ρήτρας των 903,95 αλλά το 42,4%. Τι απέγινε το υπόλοιπο ποσοστό από την έκπτωση που είχε υποσχεθεί πανηγυρικά η κυβέρνηση;

Χάθηκε μέσα στις γραμμές της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022, για να αποδώσει τα υπεσχημένα του Δεκεμβρίου και να φανερώσει την πραγματικότητα. Εκεί αναφέρεται ότι «παρέχεται επιδότηση, η οποία ισούται με το 80% του συνόλου της ρήτρας αναπροσαρμογής, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης», αλλά αφαιρούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις που είχαν δοθεί έως τότε για όλους τους καταναλωτές και η έκπτωση του προμηθευτή. «Πλέον πρέπει να τα παρατήσουμε όλα, γιατί ό,τι και να κόψουμε δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα» σχολιάζει κλείνοντας ο Γιώργος Σώζος.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)