Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς και ποιους ιδιοκτήτες αφορά

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς και ποιους ιδιοκτήτες αφορά

 

 Εκχερσωμένες εκτάσεις, είναι εκτάσεις που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν τίτλους ή διοικητικές πράξεις παραχώρησης

 

 

 Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις, ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δυο προϋποθέσεις: 1ον) την καταβολή χρηματικού αντιτίμου – το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί- και 2ον) την ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας πριν το 2.000 ( για παράδειγμα γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.α).

Διευκρινίζεται πως οι εκχερσωμένες εκτάσεις, είναι εκτάσεις που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν τίτλους ή διοικητικές πράξεις παραχώρησης. Γι’ αυτές τις εκτάσεις, όπως λέει στον ΟΤ ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης, αυτή τη στιγμή, συγκεντρώνονται στοιχεία, προκειμένου να είναι νομικά στέρεος ο νέος σχεδιασμός προωθείται, έτσι ώστε να μην τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο μεταξύ, μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς. Οι δασωμένοι αγροί, είναι διαπιστωμένα με φωτοερμηνεία αγροτικές εκτάσεις το 1945 ή το 1960 οι οποίες εξαιτίας της εγκατάλειψης των καλλιεργειών από τους ιδιοκτήτες τους δασώθηκαν.

Όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασωμένους αγρούς, προβλέπει πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν (προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις) τεκμήριο κυριότητας.

Τι σημαίνει αυτό; Να αποδειχτεί, για παράδειγμα, μέσω αεροφωτογραφίας, πως πριν εγκαταλειφτούν, υπήρχαν μέσα στις εκτάσεις ελιές ή άλλα δένδρα, πεζούλια (για να φανεί πως καλλιεργούνταν κ.α). Για τη διαδικασία του αποχαρακτηρισμού αναμένεται να ακολουθήσει ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Πού επιχειρείται να δοθεί λύση

Κατά τις ίδιες πηγές, με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να δοθεί λύση σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου τέτοιες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βοσκοτόπια, και μέχρι πρόσφατα έπρεπε (με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα), αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις εκτάσεις, να προσκομίσουν τεκμήρια κυριότητας και αεροφωτογραφίες του 1945 (σ.σ.: τώρα το χρονικό όριο μετατίθεται για πριν το 2000) προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις.

Δασικοί χάρτες

«Στόχος είναι έως το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε μερική κύρωση των δασικών χαρτών στο 90% της Επικράτειας», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αραβώσης. « Την ίδια ώρα, γίνεται ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών από τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες, αλλά και να επισπευσθεί η επεξεργασία των αντιρρήσεων».

Δεν έχουν εξεταστεί οι περισσότερες αντιρρήσεις

Σημειώνεται πως το χρονικό περιθώριο για την υποβολή αντιρρήσεων ( μετά και τις παρατάσεις που έχουν δοθεί, συνολικά 10 μήνες) λήγει τον ερχόμενο Μάιο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν, πως το τέλος των αντιρρήσεων έχει μειωθεί κατά 50%.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί το 2017, οι περισσότερες δεν έχουν ακόμη εξεταστεί. Η εκτίμηση, είναι πως μέχρι στιγμής, για το 55% της χώρας, έχουν υποβληθεί γύρω στις 109.000 αντιρρήσεις.

Το πρόβλημα το αναγνωρίζουν πλέον όλοι, και αυτός είναι ο λόγος που ο νέος Γενικός Γραμματέας Δασών, κάνει λόγο για επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων. « Και γι’ αυτό το λόγο τροποποιήσαμε τη σύνθεση των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων και προβλέφθηκε και καθορίστηκε αποζημίωση για τον πρόεδρο , τα μέλη μια τους γραμματείς των επιτροπών», συμπληρώνει.

Ποιες εκτάσεις δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές…

Οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές. Με την απόφαση αυτή ευνοούνται άμεσα η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Μάνη και το Βόρειο Αιγαίο.

Επίσης τα ακίνητα για τα οποία έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις μπορούν να μεταβιβαστούν όταν θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και κριθεί πως η έκταση δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.

Το χαλί και τα προβλήματα

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σήκωσε το χαλί και φάνηκαν τα προβλήματα των τελευταίων 80 χρόνων (!). Αυτή τη στιγμή, η ανάρτηση δείχνει πως το 60% της ελληνικής επικράτειας είναι δασικό. Τι σημαίνει αυτό; Πως οικόπεδα, βοσκοτόπια κ.α εμφανίζονται ως δάση.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κρήτης: σχεδόν όλο το νησί αποτυπώνεται πράσινο, με αποτέλεσμα να απειλούνται για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους οι κοινοτικές επιδοτήσεις ενώ κινδυνεύουν να τους απαγορευτεί να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους.

Ίδια εικόνα και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που από το υπουργείο Περιβάλλοντος καταπιάνονται πρώτα με τις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς.

Πηγή: ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)