Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Δυναμική πορεία και 24ωρη απεργία ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» (φώτο, video)

 

 

Με μαύρες σημαίες η κινητοποίηση υγειονομικών στην 4η ΥΠΕ  στη Θεσσαλονίκη

Σε πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή και το υπουργείο Υγείας βρίσκεται πλήθος διαδηλωτών, που συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Μαβίλης στο πλαίσιο 24ωρη πανελλαδικής και πανυγειονομικής απεργίας. «Το ΕΣΥ υποφέρει» γράφει το κεντρικό πανό της κινητοποίησης κατά την οποία οι πολίτες φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα. 

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ομοσπονδίες απορρίπτουν το «νέο ΕΣΥ» καταγγέλλοντας τις τραγικές ελλείψεις στο γονατισμένο σύστημα, το οποίο δεν έχει ενισχυθεί επί της ουσίας στα δύο χρόνια της πανδημίας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για εγκατάλειψη του συστήματος υγείας με αφορμή και την επέλαση της πανδημίας και απορρίπτουν το «νέο ΕΣΥ» που, όπως λένε, σχεδιάζεται εν κρυπτώ εις βάρος εργαζομένων και ασθενών. Η ΠΟΕΔΗΝ να κάνει λόγο για «δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα που αναδεικνύουν τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε Πρωτοβάθμια και Νοσοκομειακή Περίθαλψη».

Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται μία μέρα μετά την αποκάλυψη του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για πιο έντονη εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πολιτική που έχει εφαρμοστεί με... πλήρη αποτυχία στη Βρετανία.

EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή υγειονομικοί, εργάτες καθαριότητας και άλλων βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων δέχτηκαν άγρια και αναίτια καταστολή κατά τη μαζική διαμαρτυρία ενάντια στις προωθούμενες περικοπές στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 

Δυνάμεις των ΜΑΤ χρησιμοποίησαν άγνωστο κοκτέιλ χημικών που προκάλεσε σοκ στον οργανισμό πολλών συγκεντρωμένων με αποτέλεσμα συνδικαλιστές να καταλήξουν με πρησμένα μάτια και πρόσωπα αλλά και με κίνδυνο να φραγούν οι αεραγωγοί και να εμποδίζεται η αναπνοή τους. 

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε με έγγραφό της στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να δοθούν αντίγραφα από τις κάμερες του κτιρίου που κατέγραψαν την επίθεση.

 

Θεσσαλονίκη: Με μαύρες σημαίες η κινητοποίηση υγειονομικών στην 4η ΥΠΕ

 

«Η κυβέρνηση βλέπει την υγεία μας σαν κόστος», δηλώνουν υγειονομικοί, οι οποίοι πραγματοποιούν αυτή την ώρα κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της 4ης ΥΠΕ, επί της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, ενίσχυση του ΕΣΥ, επαναφορά των ανεμβολίαστων στις θέσεις τους και επαναλειτουργία νοσοκομείων που έχουν κλείσει.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα, κάνοντας λόγο για δύο χρόνια πανδημίας χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση από την κυβέρνηση στον αγώνα των υγειονομικών.

«Πετάνε τους ανεμβολίαστους ως μέσο για την κατάργηση της μονιμότητας»

«Δύο χρόνια από την πανδημία, 25.000 νεκροί και πόσοι ακόμα νεκροί από άλλες αρρώστιες, οι οποίοι δεν λέγονται και η κυβέρνηση αντί να κάνει αυτό που ζητά ο λαός μας, δηλαδή μια δημόσια, σταθερή υγεία, όπως του αρμόζει, με ανακοινώσεις τώρα λέει για ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων», τονίζει η κα. Ελένη Μπακιρλή, μέλος του σωματείου ΑΧΕΠΑ και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ.

Και προσθέτει: «Έχουμε και τους ανεμβολίαστους συναδέλφους που είναι πολύ χρήσιμοι για το σύστημα υγείας, γιατί κι αυτοί τόσα χρόνια δούλεψαν και έχουν εμπειρία. Η κυβέρνηση τους πετάει, όχι γιατί θέλει να προστατεύσει εμάς ή αυτούς, αλλά γιατί είναι ουσιαστικά ένα μέσο για την κατάργηση της μονιμότητας».
«Ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει – Έκλεισαν τις πόρτες σε περιστατικά Covid»

Εξαπολύοντας μάλιστα μύδρους κατά της στάσης του ιδιωτικού τομέα, η κα. Μπακιρλή προσθέτει: «Πάνω στις ζωές μας, πάνω στους θανάτους 25.000 ανθρώπων αντί να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία η κυβέρνηση, βλέπει την υγεία μας σαν κόστος. Γιατί τα δημόσια νοσοκομεία ήταν που στάθηκαν τόσο καιρό. Γιατί ο ιδιωτικός τομέας αυτό που κάνει τόσο καιρό είναι να θησαυρίζει, κλείνοντας τις πόρτες σε περιστατικά Covid. Άλλωστε το έχουν πει. Η υγειονομική κρίση είναι ευκαιρία για επιχειρήσεις και επενδύσεις».


Η κα. Ρούλα Γεωργιάδη, ειδικευόμενη ψυχίατρος από το ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, προσθέτει από την πλευρά της πως η κυβέρνηση βιάζεται να δηλώσει το τέλος της πανδημίας, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για νέες, επικίνδυνες μεταλλάξεις.

«Βρισκόμαστε εδώ όλοι οι υγειονομικοί με αποφάσεις από τα σωματεία μας. Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε την ανάγκη για στελέχωση του ΕΣΥ, για αντιμετώπιση όχι μόνο της πανδημίας αλλά και της υπόλοιπης νοσηρότητας, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει σε αυτή τη ρότα που προωθεί, δηλαδή να μη παίρνει κανένα μέτρο για τη δημόσια υγεία. Τι κι αν ο ΠΟΥ προειδοποιεί για νέες μεταλλάξεις οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, βιάζεται να κηρύξει το τέλος της πανδημίας σε βάρος όμως της δικής μας υγείας».


Οι υγειονομικοί μάλιστα καλούν στην κινητοποίηση του ερχόμενου Σαββάτου, στις 12 η ώρα γύρω από το άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως πρέπει να εναντιωθούν στη στάση της κυβέρνησης και την απουσία ενίσχυσης τα τελευταία δύο χρόνια στα νοσοκομεία.

Με πληροφορίες από efsyn.gr & thesstoday.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)