Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Euroferry Olympia: Εντοπίστηκε δεύτερος νεκρός στο γκαράζ του πλοίου

Euroferry Olympia: Εντοπίστηκε δεύτερος νεκρός στο γκαράζ του πλοίου

 

 

 Βρέθηκε απανθρακωμένο πτώμα μέσα στο Euroferry Olympia.

 

Μεγάλωσε σήμερα (23/2) ο τραγικός απολογισμός από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Euroferry Olympia και βύθισε στο πένθος οικογένειες.

H σορός ενός άνδρα εντοπίστηκε από άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας εντός του 2ου γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Euroferry Olympia», μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θυμίζουμε ότι το επιβατηγό-οχηματαγωγό καράβι «Euroferry Olympia», στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο τρίτο κατάστρωμα τα ξημερώματα της Παρασκευής 18/02 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντιζι, ρυμουλκήθηκε την Τετάρτη στο λιμάνι του Αστακού από τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας.

Στο πλοίο δεν υπάρχει πλέον φλόγα παρά μόνο πυκνοί καπνοί.

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος»

Πάνω από 15 ώρες κράτησε η ρυμούλκηση με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα του Euroferry Olympia στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου Αιτωλοακαρνανίας, στον Αστακό, όπου σε λίγες ώρες αναμένεται να επαναληφθούν για έκτη ημέρα οι επιχειρήσεις των στελεχών της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό των 10 αγνοουμένων. Η απόφαση για μετακίνηση του πλοίου σε τέτοια μεγάλη απόσταση, από τη θαλάσσια περιοχή Κασσιόπη βόρεια της Κέρκυρας, έχει προκαλέσει την οργή των συγγενών τους που τονίζουν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τις έρευνες.

Το Euroferry Olympia κατέπλευσε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, ενώ στις εικόνες από τα τοπικά μέσα καπνοί φαίνεται ακόμη να βγαίνουν από το εσωτερικό.

«Τελείως εσφαλμένη» χαρακτήρισε την απόφαση να μετακινηθεί το πλοίο στον Αστακό ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, που εκπροσωπεί τη σύζυγο του ενός Έλληνα αγνοούμενου οδηγού φορτηγού. «Δεν στέκει με βάση τη λογική. Δεν μπορεί να υπάρχουν 10 άνθρωποι εγκλωβισμένοι και να χάνονται 15-17 ώρες για να ταξιδεύει με 2 μίλια την ώρα το πλοίο» τόνισε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι έρευνες έχουν σταματήσει.


«Δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας»

Ο Απ. Λύτρας υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο πως υπάρχουν ευθύνες για την τραγωδία τόσο στην πλοιοκτήτρια εταιρεία όσο όμως και σε άλλους. «Μέτρα ασφαλείας στο συγκεκριμένο πλοίο δεν υπήρχαν» είπε χαρακτηριστικά. Επικαλέστηκε δε την κατάθεση του Λευκορώσου οδηγού που βγήκε ζωντανός από το φλεγόμενο πλοίο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε ότι κανένας από τους 4 πυροσβεστήρες που βρήκε δεν λειτουργούσε.

Απαντώντας δε στους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι είχε γίνει πρόσφατα έλεγχος στο πλοίο και ότι όλα είχαν βρεθεί εντάξει, ο δικηγόρος της συζύγου του αγνοούμενου οδηγού σημείωσε ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι τελείως τυπικοί. «Δεν ξέρουμε πώς γίνονται οι επιθεωρήσεις των πλοίων; Έχετε δει κανένα πλοίο να κόβεται;» τόνισε με νόημα.

Σημειώνεται ότι τη μετακίνηση σε ασφαλή λιμένα αποφασίστηκε χθες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς η Πυροσβεστική ενημέρωσε «ότι έχουν εξαντληθεί οι επιχειρησιακές δυνατότητες έρευνας και διάσωσης» στη θέση που είχε, ανοιχτά της Κέρκυρας. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει γιατί επελέγη ένα τόσο μακρινό λιμάνι, όπως αυτό του Πλατυγιαλίου και όχι κάποιο πιο κοντινό όπως αυτά της Κέρκυρας ή της Ηγουμενίτσας. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)