Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Μεγάλη φωτιά στο κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ - Ανατινάχθηκαν ρωσικά πλοία

Μεγάλη φωτιά στο κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ

 

Οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας πάνω από πόλεις όπως και το Κίεβο και το Χάρκοβο αυξάνονται τις τελευταίες ώρες. Φονικοί βομβαρδισμοί και φωτιές σε αποθήκες πυρομαχικών.

Η Ρωσία αυξάνει τις αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία, όπου το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε νωρίς την Πέμπτη πως κατέγραψε πάνω από 250 εξόδους, κάπου 60 περισσότερες από την προηγουμένη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι στόχοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονταν κυρίως σε περιοχές μέσα και γύρω από το Κίεβο, την Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ακόμη πως 11 «εχθρικοί στόχοι στον αέρα» επλήγησαν χθες: επτά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και δύο πύραυλοι Κρουζ. Δεν διευκρίνισε εάν καταρρίφθηκαν.

Τέσσερις νεκροί μερά από βομβαρδισμό στο Ρουμπίζνε

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 2 παιδιά, και 6 τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα στην περιοχή Ρουμπίζνε, κοντά στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σεργκίι Γκαϊντάι.

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι "πολύ υψηλότερος" και κατηγόρησε τους Ρώσους ότι κάνουν χρήση βομβών φωσφόρου. "Η ρωσική αεροπορία άρχισε να ρίχνει βόμβες φωσφόρου στο Ρουμπίζνε", σημείωσε.

Κι άλλοι αξιωματούχοι της περιοχής αυτής έχουν κατηγορήσει τους Ρώσους ότι κάνουν χρήση τέτοιων βομβών τις τελευταίες ημέρες.

Αναφορές για φωτιές και σε άλλα ρωσικά πλοία και αποθήκες πυρομαχικών

Eπίσης, μεγάλη φωτιά ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ 75 χλμ βορειοδυτικά της Μαριούπολης.

Tο Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι ένα ρωσικό πλοίο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το «Ορσκ» καταστράφηκε. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι δύο ακόμη ρωσικά πλοία έχουν πιάσει φωτιά και ότι καταστράφηκε μία αποθήκη με πυρομαχικά.

Το λιμάνι του Μπερντιάνσκ βρίσκεται περίπου 75 χλμ βορειοδυτικά της Μαριούπολης, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοινώσεις του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας και αξιωματούχους του Κιέβου, ένα ρωσικό αρματαγωγό πλοίο και μία αποθήκη πυρομαχικών καταστράφηκαν στο κατεχόμενο λιμάνι, ενώ φωτιά φαινεται να έχει ξεσπάσει σε δύο ακόμη πλοία.

Το πρακτορείο Nexta TV μετέδωσε ότι ενδέχεται να χτυπήθηκαν ρωσικά πλοία. Το Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι ένα ρωσικό πλοίο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το «Ορσκ» καταστράφηκε. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι δύο ακόμη ρωσικά πλοία έχουν πιάσει φωτιά και ότι καταστράφηκε μία αποθήκη με πυρομαχικά.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, το οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το πλοίο αυτό μεταφοράς στρατευμάτων και υλικού ανήκε στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και ήταν το πρώτο ρωσικό πολεμικό πλοίο που έφτασε στο Μπερντιάνσκ στις 21 Μαρτίου.

«Η άφιξη αυτού του μεγάλου αποβατικού πλοίου στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ είναι ένα σημαντικό γεγονός», είχε μεταδώσει το Zvezda.

Το πλοίο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 1.500 τόνους φορτίου «αποβιβάζει κάτω από τα μάτια μας τεθωρακισμένα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή μας», είχε προσθέσει.

Προς το παρόν οι πληροφορίες για την καταστροφή του πλοίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Την ίδια ώρα συμφωνία επετεύχθη για τη δημιουργία σήμερα 7 ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ πρόσθεσε ότι οι άμαχοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, θα βρουν μεταφορικά μέσα στην κοντινή Μπερντιάνσκ.

Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τη διέλευση αμάχων από ή προς το κέντρο της Μαριούπολης.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)