Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ - H πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

 Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ - H πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ


Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ - Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 1997 έως το 2001.

 

Η Μαντλίν Τζάνα Κορμπέλ Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πέθανε σε ηλικία 84 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η οικογένειά της σε δήλωση την Τετάρτη 23/3. Οι συγγενείς της την αποχαιρέτισαν ως «μια ακούραστη υπερασπίστρια της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Madeleine Albright1

Ο τότε Πρόεδρος της Αμερικής Μπιλ Κλίντον, διόρισε την Ολμπράιτ πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, λίγο μετά την ορκωμοσία του το 1993. Την υπέδειξε ως υπουργό Εξωτερικών τρία χρόνια αργότερα.

Η Ολμπράιτ, η οποία υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών για τέσσερα χρόνια, από το 1997 έως το 2001, προώθησε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά στο πρώην σοβιετικό μπλοκ, καθώς και τη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο το 1999.

Το 2012, ο τότε Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απένειμε στην Ολμπράιτ το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη αστική διάκριση της χώρας.

Madeleine Albright2

Γέννηση και οικογένεια

Γεννήθηκε στην Πράγα το 1937 και κατέφυγε στην Αγγλία με την οικογένειά της το 1939, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Τσεχοσλοβακία.

Ενώ η οικογένειά της ήταν εβραϊκής καταγωγής, μεγάλωσε Ρωμαιοκαθολική. Ζούσαν στο κελάρι ενός διαμερίσματος στο Notting Hill πριν επιστρέψουν στην Πράγα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετακόμισαν στις ΗΠΑ το 1948. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε τελικά στο Ντένβερ, όπου ο πατέρας της εργάστηκε ως κοσμήτορας της σχολής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της πόλης.

Σπούδασε στο Wellesley College και απέκτησε μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Παντρεύτηκε τον Τζόζεφ Ολμπράιτ από την οικογένεια των εκδοτικών εφημερίδων Medill το 1959.

Το ζευγάρι απέκτησε τρεις κόρες και χώρισε το 1982. Έκτοτε δεν ξαναπαντρεύτηκε.

H Μαντλίν Ολμπράιτ είναι μεταξύ των ανθρώπων που έγιναν εξώφυλλο του γνωστού περιοδικού Time

 

Πηγή: ieidiseis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)