O  Tesla είναι ένα μυστικό. Σπάνια σε μέγεθος, με μια κρυφή βιογραφία και μια ανείπωτη ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα μυαλά στον κόσμο σήμερα όπως το ξέρουμε σήμερα. Ο Vladimir Pishtalo , ο συγγραφέας της πιο λεπτομερούς και όμορφης βιογραφίας του

- Τέσλα, ένα πορτρέτο ανάμεσα στις μάσκες - γράφει ότι ο κόσμος έχει αλλάξει λιγότερο από την εμφάνιση του Πλάτωνα στον Νίκολα Τέσλα … από τις μεγάλες αλλαγές μετά τον Τέσλα μέχρι σήμερα. Σχεδόν όλα όσα βλέπουμε γύρω μας, από φώτα νέον, μέχρι μετρό, από τηλεοράσεις μέχρι υπολογιστές, ραδιόφωνα και τον αγώνα για προσαρμογή του χρόνου στις ανθρώπινες ανάγκες, σχετίζονται με τον Νίκολα Τέσλα .

Ας ξεκινήσουμε όμως με τη σειρά. Από τα δεδομένα, μετά η ιστορία και το μυστικό.

Η Αμερική είναι η πιο επιθυμητή χώρα για τους επιστήμονες. Το ίδιο είναι και σήμερα. Ένα μεσαίο κράτος, πλούσια και ισχυρή βιομηχανία, δημοκρατικό και νομικό περιβάλλον… αβάσταχτο από εθνοτική και ταξική αποκλειστικότητα, που αποτελεί αιώνια αδυναμία των ευρωπαϊκών εθνών και κρατών… ότι η Αμερική είναι η δεύτερη πατρίδα του Νίκολα Τέσλα . Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1856 ως Σέρβος από τον πατέρα Milutin , έναν Σέρβο ιερέα στο χωριό Smiljan στη Λίκα, τότε στην Αυστροουγγαρία.

Η οικογένεια του ιερέα Milutin και της συζύγου του Georgin ήταν μεγάλη. Εκτός από τον Νικόλα είχαν και τον αδερφό του Ντέιν και τις αδερφές Αντζελίνα, Μίλκα και Μαρίκα . Ο γιος τους Dane πέθανε μετά από πτώση από άλογο, όταν ο Nikola ήταν μόλις πέντε ετών. Αυτή η οικογενειακή τραγωδία άφησε βαθιά σημάδια σε όλους, ειδικά στον Νικόλα που σηκώθηκε, και έμεινε, κλεισμένος και αποτραβηγμένος. Ο αδερφός του Dane στην οικογένεια και το περιβάλλον θεωρούνταν ασυνήθιστα προικισμένος, έξυπνος και εγγράμματος σε αντίθεση με τον Nicholas που, εκείνα τα παιδικά χρόνια, θεωρούνταν ένα ήρεμο, αποσυρμένο και κλειστό παιδί που δεν υπόσχεται πολλά στο μέλλον.

Αλλά δεν ήταν μόνο ο αδερφός του Dane που έγινε αντιληπτός για την εξυπνάδα και την αναγνωσιμότητά του. Ο πατέρας του, ασυνήθιστος για τον κλήρο, ιδιαίτερα εκείνη την εποχή, είχε μεγάλη βιβλιοθήκη και κλίση στο διάβασμα και στη φιλοσοφία. Για τον Νικόλα  η βιβλιοθήκη ήταν ένας χώρος και μια συνήθεια που κατέκτησε και το μυαλό και το πάθος του. Να αναζητήσουμε την ουσία και τη λειτουργία του κόσμου γύρω μας. Τη θέση του και τη δική του σημασία σε αυτές τις διαδικασίες.

Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Smiljan και στη συνέχεια στο Gospic όταν ο πατέρας του έγινε δεκτός στην ιεροσύνη εκεί το 1862. Ήταν ένα αδύναμο και άρρωστο παιδί, ο μοναχογιός της οικογένειας, σχεδίαζε να διαδεχτεί τον πατέρα του στην ιεροσύνη.

Αρρώστησε βαριά για πρώτη φορά όταν πήγε στο γυμνάσιο του Κάρλοβατς και όταν αποφοίτησε έπαθε χολέρα. Τις μέρες του αγώνα για τη ζωή του ζήτησε από τον πατέρα του μια υπόσχεση ότι, αν αναρρώσει, δεν θα έπρεπε να σπουδάσει για ιερέα, αλλά να του επιτραπεί να σπουδάσει τεχνικές επιστήμες. Το αίτημά του έγινε δεκτό. Ο Νίκολας ανάρρωσε και συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο στο Γκρατς της Αυστρίας.

Σπούδασε ως υπότροφος στο Αυτοκρατορικό Παλάτι στη Βιέννη, με υποτροφία για ταλαντούχα φτωχά παιδιά από την Κράινα. Στο Γκρατς, η φύση και η αφοσίωσή του γίνονται εμμονή. Εκτός από επιτυχημένος μαθητής, ο Νικόλα έχει εμμονή και με τη φιλοσοφία. Διαβάζοντας συνεχώς Βολταίρο, ο Γκαίτε … ο Φάουστ τον ήξερε από καρδιάς. Μετά από δύο χρόνια σπουδών, το ταμείο της Αυτοκρατορικής Αυλής καταργεί τις υποτροφίες, που για τον Νικόλα είναι το τέλος των σπουδών στην Αυστρία. Ζητάει, αλλά δεν παίρνει υποτροφία από τη Matica Srpska.

Ήταν ένα βαρύ πλήγμα για αυτόν. Έφυγε από το Γκρατς κρυφά το 1878 χωρίς να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. Μετακόμισε στο Μάριμπορ, όπου εργάστηκε ως βοηθός σε έναν μηχανικό εκεί. Ζει μόνος του, στα μπαρ και στα τυχερά παιχνίδια. Ο πατέρας του τον έψαχνε για μήνες, φοβούμενος ότι σε μια στιγμή απογοήτευσης από τις διακοπτόμενες σπουδές του μπορεί να είχε αυτοκτονήσει. Μετά από αρκετούς μήνες κυνηγητό, τον βρίσκει και τον επιστρέφει σπίτι στο Gospic.

Τα πράγματα συνεχίζονται ως εξής: ένα χρόνο μετά την επιστροφή του στο Gospic, όπου εργάζεται στο τοπικό γυμνάσιο, ο πατέρας του Milutin πέθανε. Ο Νίκολα αποφασίζει να φύγει από το σπίτι, κάτι που θα αποδειχτεί δική του απόφαση - να είναι για πάντα.

Έφυγε για την Πράγα το 1880, όπου προσπαθούσε να ολοκληρώσει τις τεχνικές του σπουδές, που ήταν και επιθυμία του πατέρα του. Ωστόσο, λόγω ανεπαρκούς λυκείου, δεν έγινε δεκτός για τυπικούς λόγους, αλλά του επέτρεψαν μόνο να παρακολουθήσει διαλέξεις. Ήταν ένα μεγάλο κόστος για την οικογένειά του, και δεν είχε υποτροφία, έτσι μετά από ένα χρόνο έφυγε από την Πράγα και σπούδασε, μετακόμισε στη Βουδαπέστη και έπιασε δουλειά σε μια τηλεγραφική εταιρεία. Ως εκ τούτου, όλη του η ζωή είναι αφιερωμένη στην έρευνα, τα πειράματα και τις πρακτικές γνώσεις ηλεκτρολόγων μηχανικών και ραδιοεπικοινωνιών.

Ήταν στη Βουδαπέστη, σε ηλικία μόλις 25 ετών, που λάνσαρε την πρώτη του εφεύρεση: μια συσκευή με λειτουργίες ενισχυτή τηλεφώνου και τα σημερινά ηχεία. Ο δρόμος προς την επιστήμη που μεταφράστηκε σε πράξη και τέθηκε σε λειτουργία έχει ξεκινήσει.

Αυτή είναι η βάση για τον κινητήρα AC, ο οποίος θα κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες πέντε χρόνια αργότερα. Αλλά η διττή φύση του Νίκολα Τέσλα είναι αναπόφευκτη, τόσο στη Βουδαπέστη όσο και εκτός αυτής. Παραθέτει και λέει στο γκέτο Faust σε βραδινές συγκεντρώσεις με φίλους. .. να σταματήσει απότομα και να προχωρήσει στην εξήγηση της θεωρίας του μαγνητικού πεδίου, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε από τις εφευρέσεις ή τις έρευνές του θα μπορούσε να τον δει μπροστά. Οι βιογράφοι του, και η επιστήμη στη συνέχεια, περιγράφουν αυτή την τάση ως μια έντονη οπτική σκέψη και μνήμη.

Μετακόμισε στο Παρίσι το 1882, όπου εργάστηκε ως μηχανικός στην αμερικανική εταιρεία Edison. Η εταιρεία πιάνει δουλειά στο Στρασβούργο, όπου ανοίγουν ένα μονόδρομο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και ο Αυτοκράτορας από τη Βιέννη ήρθε στα εγκαίνια αυτοπροσώπως. Ο Νίκολα Τέσλα υπέγραψε επίσης την πρώτη του σύμβαση έρευνας εδώ, για την ανάπτυξη επαγωγικών κινητήρων και πολυφασικών συστημάτων. Το ταλέντο του κέρδισε σεβασμό και μύριζε κέρδη. Ως εκ τούτου, ο Charles Bechelor - ο επικεφαλής του εργοστασίου στο Παρίσι, που ανήκει στον Thomas Edison , στέλνει τον Tesla στις Ηνωμένες Πολιτείες με μια σύσταση στον μεγάλο Έντισον . Η σύσταση αναφέρει: «Γνωρίζω δύο σπουδαίους και ταλαντούχους ανθρώπους. Ο ένας είσαι εσύ και ο άλλος είναι ο νεαρός που σου στέλνω…»

Έτσι, ο Νίκολα Τέσλα στη Νέα Υόρκη άρχισε να εργάζεται για τον Thomas Edison , ο οποίος του πρόσφερε τότε 50.000 δολάρια (σημερινή αξία 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων) εάν καταφέρει να πραγματοποιήσει την αναβάθμιση των γεννητριών τους DC. Ένα χρόνο αργότερα, ο Tesla έκανε τη δουλειά όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά δεν έλαβε τα χρήματα με μια εξήγηση από τον Edison ότι ήταν περισσότερο αμερικάνικο χιούμορ παρά μια σοβαρή προσφορά.

Ο Τέσλα παραιτείται και φεύγει και από εδώ ξεκινά ο ανταγωνισμός και ο αμοιβαίος αγώνας τους για κυριαρχία στον κόσμο της δημιουργίας και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Έντισον υποστήριξε τη χρήση συνεχούς ρεύματος, δαπανηρού τόσο για την παραγωγή όσο και για τη μεταφορά, και ο Νίκολα Τέσλα υποστήριξε τη χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό σήμερα.

Σύντομα ο Νίκολα Τέσλα ίδρυσε τη δική του εταιρεία (Tesla ElectroResveta) η οποία δεν επέζησε, επειδή οι χρηματοδότες αποσύρθηκαν, οπότε ξεκίνησε μια συνεργασία με τον George Westinghouse . Κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει χρήματα, ώστε να έχει χρήματα να επενδύσει στην έρευνα. Ήδη το 1887 ενώπιον της επιτροπής ειδικών της Αμερικανικής Εταιρείας Ηλεκτρολόγων Μηχανικών παρουσίασε τον νέο ηλεκτροκινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος. Τα εργαστήρια του Westinhouse εργάζονται σε έργα ασύρματης μετάδοσης AC, που αποτελεί πρόκληση και εφαρμογή για το σήμερα και το μέλλον, σχεδόν 140 χρόνια μετά την έρευνά του, της οποίας οι διαδικασίες και τα αποτελέσματα εφαρμόζονται σήμερα.

Παράλληλα με τον Tesla , έρευνα για τα φαινόμενα και την εφαρμογή των ακτίνων Χ διεξήχθη από τον Γερμανό επιστήμονα, φυσικό Wilhelm Rendgen . Συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις για τη λειτουργία των καθοδικών σωλήνων στην παραγωγή και χρήση ακτίνων Χ. Οι ακτίνες Χ και ο Τέσλα είχαν επίσης κάτι κοινό, μια εμμονή με την επιστήμη και τα υψηλά ηθικά πρότυπα. Ή, μεταφρασμένο στη σύγχρονη γλώσσα, μια προθυμία να εργαστείτε κυρίως για την επιστήμη, όχι για τα χρήματα. Όταν ακτινογραφία, τον Δεκέμβριο του 1895 εισήγαγε τις ακτίνες Χ, οι οποίες αργότερα ονομάστηκαν προς τιμήν του (ακτίνες Χ), και όταν έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1901 για αυτά τα επιτεύγματα, αρνήθηκε να δεχτεί τα χρήματα και έκανε το βραβείο διαθέσιμο στο πανεπιστήμιό του . Δεν ήθελε καν να πατεντάρει την εφεύρεσή του, πιστεύοντας ότι η επιστήμη ήταν για το κοινό καλό και όχι για προσωπικό όφελος.

Η έρευνα του Tesla για τις ακτίνες Χ, την ασύρματη μετάδοση ισχύος και μια σειρά από άλλα βασικά στοιχεία εξαφανίστηκαν μετά από μια πυρκαγιά στο εργαστήριο W Estinghouse στην οδό Χιούστον το 1895.

Το 1892 ο Τέσλα έκανε μια μεγάλη επιστημονική περιοδεία στην Ευρώπη, δίνοντας διαλέξεις και πειράματα στο Λονδίνο, στο Παρίσι… κατά τη διάρκεια της περιοδείας, επέρχεται ο θάνατος της μητέρας του, την οποία καταφέρνει να επισκεφτεί λίγο πριν πεθάνει. Εδώ, στο Gospic, αρρώστησε και πέρασε τρεις εβδομάδες στο Ορθόδοξο μοναστήρι στο Gracac για θεραπεία. Ταξίδεψε στο Βελιγράδι, δίνοντας διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, γνωστό τότε ως Λύκειο. Τον Ιούνιο του 1892 έλαβε το παράσημο του Αγίου Σάββα από τον τότε Σέρβο βασιλιά Aleksandar Obrenovi .. Στη συνέχεια , ο Τέσλα θα τιμηθεί από την Αγγλική Εταιρεία Μηχανικών τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και σύντομα θα γίνει επίτιμος διδάκτορας επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτά είναι τα χρόνια του. Μια εποχή που ο Νίκολα Τέσλα θεωρείται αγγελιοφόρος του Θεού που κυβερνά με φυσικές δυνάμεις. Δημιούργησε κεραυνούς σε εργαστηριακές συνθήκες, τους κατεύθυνε, τους έσβησε και τους άναψε κατά βούληση. Με το πηνίο του Teslin , καταφέρνει να δημιουργήσει εναλλασσόμενο ρεύμα με τάση ενός εκατομμυρίου βολτ. Αλλά ο αντίκτυπός του είναι επίσης εμφανής στις εφευρέσεις που χρειάζονται για την καθημερινή ζωή. Η λάμπα νέον, που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα, θεωρείται εφεύρεσή του. Είναι ζωτικής σημασίας για την ασύρματη μετάδοση ραδιοκυμάτων, τη βάση της σημερινής ασύρματης τηλεφωνίας, και το ραδιοσήμα για τους δέκτες, για παράδειγμα. Όταν έγιναν διαλέξεις και διαδηλώσεις στο Σεντ Λούις το 1893, ο Τέσλα είχε κοινό 6.000. Το 1894 εκδόθηκε το πρώτο επιστημονικό βιβλίο αφιερωμένο στον Νίκολα Τέσλα .

Ο Tesla είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε την έρευνα και την επιστημονική εφαρμογή του τηλεχειριστηρίου στις σημερινές συσκευές, που αρχικά είχαν σχεδιαστεί ως συστήματα καθοδήγησης πολεμικών πλοίων και τορπίλες. Ερεύνησε τις κοσμικές ακτίνες και τις δυνατότητες εφαρμογής τους. Από την άλλη, η εφεύρεσή του είναι τα μπουζί στους κινητήρες που κινούν τα αυτοκίνητα… στα χρόνια της μεγαλύτερης δόξας μετακόμισε σε ένα μεγάλο εργαστήριο στο Κολοράντο Σπρινγκς, όπου έκανε την πιο περίπλοκη έρευνα εκείνη την εποχή. Τα σημερινά συστήματα HAARP για δράση ραδιοκυμάτων στις μετεωρολογικές αλλαγές είναι το αποτέλεσμα της έρευνας του Νίκολα Τέσλα από εκείνη την περίοδο. Το 1890, το Εργαστήριο του Κολοράντο Σπρινγκς κατέρρευσε και ξεπούλησε στους πιστωτές.

Εκείνη την εποχή ο Νίκολα Τέσλα ήταν ήδη ένας επιστημονικός και αστικός μύθος, μύθος και θαύμα.

Δεκαετίες στη συνέχεια παρατάσσονται στη μανιακή δουλειά, σε σημείο εμμονής. Ο Νίκολα Τέσλα πληρώνει αυτόν τον ρυθμό, και αυτή την επένδυση της δικής του ενέργειας και ζωής στην επιστήμη, με βαθιά μοναξιά. Χωρίς πραγματικές σχέσεις και επικοινωνίες με τον καθημερινό, έξω κόσμο. Χωρίς να διαχειρίζεται τη δουλειά του, και να αποκτά υλική ικανοποίηση και υπόσταση που, τουλάχιστον κατά προσέγγιση, θα ταίριαζε στα αποτελέσματα της δουλειάς του. Όλοι γύρω του έβγαλαν χρήματα από αυτόν, πήραν φήμη, κύρος και εξουσία από τις εφευρέσεις και τα έργα του και σε αντάλλαγμα του έδωσαν την ευκαιρία να εργαστεί, να δημιουργήσει ξανά και να ανοίξει νέες αγορές και κέρδη όπου εμφανίζονταν οι συνεργάτες του ή οι χρηματοδότες του.

Σπάνια είχε σχέσεις και σχέσεις με γυναίκες, όπως η διάσημη Κατερίνα Τζόνσον , αν και τις σεβόταν και εντυπωσιαζόταν από αυτές. Δεν είχε δικά του παιδιά. Είχε μόνο μια ντουζίνα φίλους του σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική. Μεταξύ των διάσημων ήταν ο συγγραφέας Mark Twain και ο εκδότης του Scientific Magazine, Robert Johnson . Δεν είχε καν δική του περιουσία από την οποία θα ζούσε χωρίς φροντίδα. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε να δείχνει φόβο για τα μικρόβια και τις μολύνσεις από αυτά και είχε εμμονή με το νούμερο τρία, για λόγους που δεν ήταν γνωστοί. Η εμμονή του να κρατάει τις εφευρέσεις του στο κεφάλι του και να μην τις γράφει, γιατί μπορεί να κλαπούν, έχει φτάσει στα άκρα. Έτρωγε μόνο χορτοφαγικά τρόφιμα.

Συνεχώς απέφευγε να τον απεικονίσουν. Το επέτρεψε μόνο το 1916, στη ζωγράφο Wilma Lvov Parlagi , αφού είχε κανονίσει ο ίδιος το φως στο στούντιο.

Διάσημος ως θεόσταλτο για την επιστήμη και την ανθρωπότητα, στην ενηλικίωσή του και μετά ζούσε χωρίς δική του περιουσία και σταθερό εισόδημα, σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο ξενοδοχείου. Το 1917 στεγάστηκε σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria, αλλά έπρεπε να μετακομίσει από το χρέος προς τον ιδιοκτήτη George Bolt , το οποίο είχε ανέλθει στα 20.000 δολάρια. Αυτή τη στιγμή, από την άλλη πλευρά, έλαβε το έγκριτο ετήσιο βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Μηχανικών. Το βραβείο, ειρωνικά για αυτόν, ονομάζεται μετάλλιο Thomas Edison .

Κατοχύρωσε για τελευταία φορά την εφεύρεσή του το 1928, το σύστημα για κάθετη απογείωση και προσγείωση αεροσκαφών. Τα σημερινά ελικόπτερα και τα μελλοντικά αεροπλάνα.

Το 1931, την εποχή των 70ων γενεθλίων του, το περιοδικό Time τον έβαλε στο εξώφυλλο, καθώς σήμερα το Time σημαίνει Πρόσωπο της Χρονιάς.

Το 1934 εγκαταστάθηκαν τα πρώτα ραντάρ. Κατά την εγκατάσταση, ο Γάλλος ειδικός Emile Girardo δήλωσε ότι η εργασία έγινε σύμφωνα με την έρευνα και τα αποτελέσματα του Nikola Tesla . Η ώρα των νέων τεχνολογιών είναι δική του.

Το 1937 προτάθηκε για το Νόμπελ Φυσικής. Ήταν μια χρονιά που βίωσε μια καταιγίδα όταν χτυπήθηκε από ταξί κοντά στο ξενοδοχείο του. Δεν είχε συγγενείς να τον βοηθήσουν, σηκώθηκε μόνος του, πήγε στο ξενοδοχείο και περιποιήθηκε τον εαυτό του για έξι μήνες για τα τραύματά του.

Ο Νίκολα Τέσλα ζει μόνος τις τελευταίες δύο δεκαετίες . Σε δωμάτιο ξενοδοχείου, με χρήματα που πλήρωσε το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας ως σύνταξη σε έναν άξιο πολίτη. Το 1939, οι συνάδελφοί του στο Westinghouse μπόρεσαν να του βρουν δουλειά στην εταιρεία ως συνεργάτης με εβδομαδιαίο μισθό 125 $.

Σε μια συνέντευξη του 2008 στο περιοδικό Forbes, ο Λάρι Πέιτζ , συνιδρυτής της Google, χαρακτήρισε την ιστορία του Τέσλα «θλιβερή». «Είναι μια θλιβερή ιστορία για έναν άνθρωπο που εργάζεται με τη σύγχρονη τεχνολογία και όλες οι πατέντες του πουλήθηκαν από τον Edison και τον Westinghouse , αφήνοντάς τον να ζήσει με αξιοπρέπεια από τη δουλειά του», είπε η Paige .

Πέρασε τα χρόνια του σε ένα πάρκο της Νέας Υόρκης, καθισμένος μόνος σε ένα παγκάκι, διαλογιζόμενος και ταΐζοντας περιστέρια. Κανείς, από το πλάι, σε εκείνη τη σκηνή δεν μπορούσε καν να υποθέσει ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον σύγχρονο κόσμο, στον οποίο οφείλει πολλά από αυτά που χρησιμοποιεί στη ζωή και τη δουλειά. Πάνω από όλα ηλεκτρισμός.

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών, στις 22:30 στις 7 Ιανουαρίου 1943, στο ξενοδοχείο New Yorker, δωμάτιο 3327, στον 33ο όροφο. Ο Σαμ. Αιτία θανάτου: καρδιακή προσβολή. Και ακόμη και μετά το θάνατό του πριν από τον κόσμο αποκαλύπτονται όλες οι διαμάχες και τα αληθινά νοήματα αυτού του ανθρώπου, που πέθανε μόνος και φτωχός, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με αριθμό 3327, στον 33ο όροφο.

Κηδεύτηκε μπροστά σε 2.000 ανθρώπους στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Στην κηδεία έπαιξε ο φίλος του, βιολιστής Ζλάτκο Μπαλόκοβιτς . Μετά από παράκληση του Νίκολα Τέσλα παίχτηκε η Ave Maria του Schubert και το σερβικό στρατιωτικό τραγούδι Tamo distant . Το σώμα του αποτεφρώθηκε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Χένρι Λαγκβάρντια εκφώνησε χαιρετισμό : « Ο Νίκολα Τέσλα είναι νεκρός. Πέθανε φτωχός και ήταν ένας από τους πιο χρήσιμους ανθρώπους που γνωρίζει ο κόσμος. «Αυτό που έχει δημιουργήσει είναι υπέροχο, και όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται πιο σημαντικό», είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Lagvardia στην κηδεία του Νίκολα Τέσλα ., κατά την ομιλία στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Η τεφροδόχος με στάχτη μετά την καύση του Νίκολα Τέσλα το 1957 μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι, στο τοπικό μουσείο Νίκολα Τέσλα. Τον Φεβρουάριο του 2014 αποφασίστηκε η μετακίνηση της λάρνακας και η μόνιμη τοποθέτηση της στην εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

Μετά τον θάνατο του Νίκολα Τέσλα συμβαίνουν πράγματα που δημιουργούν μυστήριο στο έργο του, το οποίο σήμερα αποτελεί αντικείμενο έρευνας και διαμάχης στο κοινό.

Με απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όλα τα αρχεία, η προσωπική περιουσία, οι επαγγελματικές σημειώσεις και τα έργα του Tesla από κατασχέθηκαν και δηλώθηκαν κρατική περιουσία, κάτι που αποτελεί εξαίρεση, μια σπάνια εξαίρεση όσον αφορά τις προσωπικές υποθέσεις και τις επιστημονικές εργασίες. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το FBI τα κηρύσσουν ως κρατικό μυστικό, καθιστώντας τα απρόσιτα σε άλλα επιστημονικά και επαγγελματικά ιδρύματα. Αυτό το μέτρο, και δημόσια, υποστήριξε ο επί δεκαετίας επικεφαλής του FBI , Έντουαρντ Χούβερ , ο οποίος, επιπλέον, τα κατέταξε ως - πολύ εμπιστευτικά έγγραφα.

Μετά από αίτημα της οικογένειάς του και των γιουγκοσλαβικών αρχών, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν να δοθεί μόνο ένα μικρό μέρος των προσωπικών του αντικειμένων στους κληρονόμους της οικογένειάς του, τα οποία αργότερα εκτέθηκαν στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι.

Η ταχύτητα, ο τρόπος και η μυστικότητα που χρησιμοποίησε το FBI για να αρπάξει όλα τα έγγραφα και τα αρχεία που άφησε πίσω του ο Τέσλα κρατούν ζωντανή τη θεωρία του μυστικισμού: ότι παρέχει τεκμηρίωση κρυφής γνώσης που ενδιαφέρει τις κρατικές και στρατιωτικές ανάγκες. Δηλαδή, στον επιστημονικό κόσμο υπάρχει η πεποίθηση, και μεταξύ των μυστικιστών μια ερμηνεία, ότι ο Τέσλα έθεσε και έλυσε μια σειρά από τις εφευρέσεις του , αλλά λόγω έλλειψης χρόνου ή τεχνικών προϋποθέσεων και υποστήριξης, δεν πραγματοποιήθηκαν τότε και πραγματοποιούνται. τώρα ως έχει, ή τροποποιημένο σε σύγχρονες συνθήκες και logistics.

Αυτό ισχύει κυρίως για συστήματα ραδιοεπικοινωνίας και επικοινωνίας μεγάλων αποστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος. χρήση για τη δημιουργία συστημάτων HAARP για τον ραδιοέλεγχο των μετεωρολογικών αλλαγών σε μεγάλα υψόμετρα, τα οποία αναβιώθηκαν και αναφέρθηκαν σε επιστημονικές εργασίες κατά τις μεγάλες πλημμύρες στη Σερβία και τη Βοσνία το 2014· ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας? συστήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης· χρήση φωτός λέιζερ και ακτίνων Χ στη στρατιωτική βιομηχανία…

Άλλωστε, η σημασία του Νίκολα Τέσλα δεν καθορίζεται από τους μυστικιστές ή το FBI, αλλά από την επιστήμη και το επαγγελματικό κοινό. Και αποφάσισαν ότι ο Νίκολα Τέσλα έπρεπε να είναι μέλος του Οίκου των Διάσημων Επιστημόνων των Ηνωμένων Πολιτειών - το μεγαλύτερο αμερικανικό βραβείο στην ηλεκτρική επιστήμη φέρει το όνομά του. Θεωρείται ο πιο άξιος στην κατασκευή των καταρρακτών του Νιαγάρα. Σύμφωνα με τον Tesla ονομάζεται μονάδα μέτρησης στη φυσική, η οποία αναφέρεται στην πυκνότητα της μαγνητικής ροής… τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ονομάζονται Tesla … Στις 10 Ιουλίου 1990 στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έγινε μια πανηγυρική συνεδρίαση με την ευκαιρία 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκολα Τέσλα , δεν έχει δεχθεί κανένας Αμερικανός επιστήμονας, συμπεριλαμβανομένου του Alexander Bell,ή του αντιπάλου και οφειλέτη του, Τόμας Έντισον.

Το 1943, ένα αμερικανικό δικαστήριο του χορήγησε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 645.576, το οποίο επιβεβαίωσε τον Νίκολα Τέσλα ως συγγραφέα και πρωταθλητή της εφεύρεσης του σημερινού ραδιοφώνου.

Και όταν κάποιος τα διαβάζει όλα αυτά… και αυτό είναι μόνο ένα μέρος, ένα μικρό μέρος του κόσμου και της ζωής του Νίκολα Τέσλα, του είναι δύσκολο να το συνδέσει με την εικόνα ενός γέρου, μοναχικού άνδρα από το ξενοδοχείο New Yorker που βγαίνει στο πάρκο γύρω στο μεσημέρι για να ταΐσει τα περιστέρια…

Όταν λέω σε κάποιον ότι ο άνθρωπος είναι ακόμα μικρός, οπότε όταν καταφέρνει να σκαρφαλώσει τόσο ψηλά για να αγγίξει το θείο, μένει μακριά από την ανθρώπινη επαφή, εννοώ δύο: τον Λεονράντο Ντα Βίντσι και τον Νίκολα Τέσλα.

(Δ.Π. Λάτας)