Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Φυσικό αέριο: Συμφωνία «μαμούθ» ανακοινώνουν ΗΠΑ - ΕΕ, η αποκάλυψη των Financial Times

Φυσικό αέριο: Συμφωνία «μαμούθ» ανακοινώνουν ΗΠΑ - ΕΕ, η αποκάλυψη των Financial Times
 
Οι Financial Times αναφέρουν ότι η συμφωνία «γίγας» για το φυσικό αέριο θα ανακοινωθεί αύριο από τους Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνουν ένα σχέδιο για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έως και 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τρία πρόσωπα τα οποία κατά τους Financial Times γνωρίζουν εκ των έσω το ζήτημα.

Ο ειδησεογραφικός κολοσσός τονίζει ότι η εν λόγω συμφωνία έχει σα στόχο να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με την Ένωση να έχει θέσει ως σκοπό της να φτάσει στον περιορισμό των εισαγωγών της από τη Ρωσία κατά 2/3 εντός του τρέχοντος έτους.

Το αμερικανικό Μέσο επισημαίνει ότι οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα συνδράμουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να πιάσει τον στόχο που έθεσε τον Μάρτιο: να αντικαταστήσει με εναλλακτικές προμήθειες 50 δισεκατομμύρια από τα κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που επί του παρόντος προμηθεύεται από τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φέρονται να προσδοκούν να ανακοινώσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία το πρωί της Παρασκευής (25/3).

Εν τω μεταξύ, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει των παραγγελιών των ευρωπαίων καταναλωτών.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι οι παραγγελίες ανέρχονται σε 104 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τις 24 Μαρτίου, έναντι 106,5 εκατομμυρίων κυβικών χθες.

Την ίδια στιγμή, πολωνικός όμιλος φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου και ότι θα αρνηθεί πληρωμή σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Μόσχα.

Η Γερμανία, για την οποία μία τέτοια μεταβολή συνιστά «παραβίαση συμβολαίου», και η Αυστρία έχουν ήδη απορρίψει την απαίτηση που διατυπώθηκε χθες από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτήν την πιθανότητα δεν την πολυβλέπουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του πολωνικού ομίλου Πάβελ Μαζέφσκι.

«Το συμβόλαιο, τις λεπτομέρειες του οποίου δεν μπορώ να αποκαλύψω, ορίζει τον τρόπο πληρωμής. Δεν προβλέπεται ότι ο ένας συμβαλλόμενος μπορεί να τον αλλάξει κατά τα κέφια του», δήλωσε, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Θα εφαρμόσουμε αυτό το συμβόλαιο τηρώντας τις δεσμεύσεις μας», είπε.

Το ισχύον συμβόλαιο, που ονομάζεται «συμβόλαιο Γιαμάλ» λήγει αυτό το έτος. Η Πολωνία υπολογίζει να απαλλαγεί σύντομα από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, κυρίως χάρις στον αγωγό φυσικού αερίου Baltic Pipe, ο οποίος θα την τροφοδοτήσει με νορβηγικό φυσικό αέριο μέσω της Δανίας και στον τερματικό σταθμό του λιμανιού της Σβινόουστσα υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται με πλοία. 

Πηγή:ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)