Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Γ. Οικονόμου: Σε βάθος 20ετίας οι ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων

 

Η κυβέρνηση έκανε πολλά για τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά δεν ήταν αρκετά, γιατί ήρθε αντιμέτωπη με δυσλειτουργίες και διαχρονικές παθογένειες δεκαετιών, είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου.

Ακόμη και σε αυτή την τραγωδία, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της, διαχέοντάς τες στο παρελθόν, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αδυνατεί να δώσει μία έστω σαφή απάντηση στα ερωτήματα που του τέθηκαν. Περιορίστηκε να παραπέμπει στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μίλησε για «τραγικό ανθρώπινο λάθος» και στην παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, που όπως είπε «ανέλαβε τη διαχρονική πολιτική ευθύνη».

Ο Γιάννης Οικονόμου είπε πως η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση, καθώς δόθηκε έμφαση από την πρώτη στιγμή στην ταυτοποίηση των σορών και την υποστήριξη των συγγενών, αλλά απέφυγε να αναγνωρίσει έστω την παραμικρή ευθύνη για την ελληνική κυβέρνηση, μιλώντας αόριστα για «μερίδιο ευθύνης που την αναλογεί». 


Περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η πολιτεία έχει χρέος να βοηθήσει τους τραυματίες, τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, έχουμε χρέος να αποδώσουμε ευθύνες και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία. Δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε τις παθογένειες που αναλάβαμε, αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας, για όλα αυτά θα δοθούν απαντήσεις στο επόμενο διάστημα». 

Σε ερώτηση γιατί την ώρα που η χώρα έχει κάνει ψηφιακά μεγάλα βήματα, και οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά ακόμη και πού βρίσκεται μια παραγγελία τους, ο Γιάννης Οικονόμου περιορίστηκε να πει ότι όλα αυτά θα διερευνηθούν από την υπό σύσταση Επιτροπή Διερεύνησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και πως η κυβέρνηση στα 3,5 χρόνια έκανε πολλά για να αντιμετωπίσει τις χρόνιες και διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης.

Όταν ρωτήθηκε ποια είναι τα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως εξήγγειλε και στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει τα θεμέλια για σημαντικά έργα υποδομών «σε βάθος δεκαετίας», προφανώς μη ξεχνώντας ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Και επανέλαβε ότι οι ευθύνες για τους σιδηροδρόμους πάνε πίσω σε βάθος 20ετίας. «Θα απαντηθούν όλα», είπε, «κάναμε πολλά».

Η απάντηση για Ντογιάκο

Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει με την έρευνα του Ισίδωρου Ντογιάκου, καθώς ο γιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι μετακλητός συνεργάτης του παραιτηθέντος υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι καθώς ο γιος του κ. Ντογιάκου είναι μετακλητός από το 2019, με την παραίτηση του υπουργού παραιτείται και ο ίδιος.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)