Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Τέμπη: Τι είναι το φαινόμενο του φούρνου και της φυσαρμόνικας

Τέμπη: Τι είναι το φαινόμενο του φούρνου και της φυσαρμόνικας
 
Τι λέει ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας για το αιματηρό δυστύχημα στα Τέμπη. «Σε αποτεφρωτήριο έχουμε 850 βαθμούς Κελσίου, στα βαγόνια είχαμε 1.000 βαθμούς», αναφέρει ο Γρηγόρης Λέων.
Εικόνες Αποκάλυψης εκτυλίχθηκαν στα Τέμπη, μετά την αιματηρή σύγκρουση των δύο τρένων που οδήγησε σε δεκάδες θανάτους και βύθισε στο πένθος πολλές οικογένειες.

Με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη στο σημείο της τραγωδίας, οι ελπίδες για επιζώντες έχουν λιγοστέψει δραματικά πια.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (2/3) στο MEGA, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε στο φαινόμενο του φούρνου και της φυσαρμόνικας, σε περίπτωση που το δυστύχημα γινόταν μέσα σε σήραγγα.

«Θα είχαμε το φαινόμενο του φούρνου αν γινόταν η σύγκρουση μέσα στη σήραγγα», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας και εξήγησε στη συνέχεια:

«Αν η σύγκρουση γινόταν μέσα στη σήραγγα αυτό θα σήμαινε την τέλεια παραμόρφωση όλων των βαγονιών. Γιατί η κινητική ενέργεια θα μετατρεπόταν σε παραμόρφωση των υλικών μέσα στα τρένα, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα εξοστρακισμού και εκτροχιασμού των συρμών, όλα τα βαγόνια θα γινόταν φυσαρμόνικα. Η φωτιά και οι καπνοί δεν θα άφηναν περιθώριο να επιζήσει κάποιος. Δεν θα μπορούσαν να επιχειρήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και δεν θα υπήρχε δυνατότητα διαφυγής από τους επιβάτες».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής ήταν άριστο και έσωσε πολλούς επιβάτες.

«Είχαμε αφίξεις των συνεργείων διάσωσης μέσα σε 20 λεπτά. Ήταν ένα πολύ καλά οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, έφτασε γρήγορα η περιφέρεια, η ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ. Εξελίχθηκε, επιχειρησιακά, πάρα πολύ καλά», ανέφερε ο ίδιος.

Γρηγόρης Λέων: Σε αποτεφρωτήριο έχουμε 850 βαθμούς Κελσίου, στα βαγόνια είχαμε 1.000 βαθμούς

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, σημείωσε πως λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν στο σημείο, κάποιοι αγνοούμενοι ενδεχομένως να μην βρεθούν ποτέ.

«Στο αποτεφρωτήριο έχουμε 850 βαθμούς Κελσίου. Στα βαγόνια είχαμε 1.000 βαθμούς Κελσίου, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα όποια υπολείμματα μπορούμε να βρούμε και σε τι κατάσταση θα είναι αυτά. Υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι από τους αγνοούμενους να μην βρεθούν ποτέ. Από σήμερα και μετά θα δίνει αποτελέσματα η ταυτοποίηση των σορών», ανέφερε ο κ. Λέων. 

Πηγή:ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)