Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Ιπποκράτειο: Συγκινητική η προσέλευση νέων για αιμοδοσία, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη (ΦΩΤΟ)

Ιπποκράτειο: Συγκινητική η προσέλευση νέων για αιμοδοσία, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη (ΦΩΤΟ) 


 

Εξαιρετικά μεγάλη η προσέλευση νέων, κυρίως φοιτητών, στα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων, μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Τι δηλώνει στο GRTimes, η διευθύντρια του τμήματος Αιμοδοσίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτα Χαλκιά.

Γέμισαν από νέους ανθρώπους τα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων, ύστερα από τα καλέσματα φορέων να καλυφθούν οι ανάγκες για αίμα που προέκυψαν από το σοκαριστικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, φοιτητές κυρίως, έσπευσαν να προσφέρουν αίμα, πλημμυρισμένοι από θλίψη για την άδικη απώλεια συμφοιτητών τους και τόσων άλλων ζωών. Οπλισμένοι με υπομονή, τόσο χθες όσο και σήμερα, κάθονται στις ουρές περιμένοντας να δηλώσουν τα στοιχεία τους, για να έρθει αργότερα η σειρά τους να δώσουν αίμα. Μάλιστα για τους περισσότερους η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη τους φορά.

Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η προσέλευση των αιμοδοτών στο τμήμα αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, όπου χθες, μόνο με μια εξόρμηση, συγκεντρώθηκαν περίπου 248 φιάλες αίματος, τη στιγμή που ο μέσος όρος καθημερινά φθάνει τις 50-60.

Σήμερα, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες του GRTimes, η προσέλευση είναι εξίσου μαζική, καθώς μέχρι το μεσημέρι οι φιάλες ήταν πάνω από 70. Την ίδια στιγμή, τα τηλέφωνα του τμήματος δεν σταματούν να χτυπούν από κόσμο που ζητάει πληροφορίες για το πότε και πώς θα δώσει αίμα.

Όπως είπε στο GRTimes η διευθύντρια του τμήματος Αιμοδοσίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτα Χαλκιά, είναι εξαιρετικά ευχάριστο που ο νεαρός κόσμος που δεν έχει ξανα-αιμοδοτήσει, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα, κάτι που προσφέρει και αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς οι ανάγκες για αίμα είναι διαχρονικές και μεγάλες.

Η ίδια απεύθυνε όμως και έκκληση στον νέο κόσμο που θέλει να προσφέρει το αίμα του, να το κάνει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, από την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα πχ, και σίγουρα τακτικά, καθώς οι ανάγκες για το δυστύχημα στα Τέμπη μπορεί να υπερκαλύφθηκαν, όμως υπάρχουν πάντοτε άλλες ανάγκες.

«Αυτό, για να καλυφθούν οι ανάγκες και των ατόμων που προέκυψαν μετά το δυστύχημα που πιστεύω έχουν ήδη υπερκαλυφθεί και οι ανάγκες των νοσοκομείων μας, της πόλης, των ιδιωτικών κλινικών. Στο Ιπποκράτειο υπάρχει η κλινική των Μεταμοσχεύσεων που συχνά πυκνά καλεί για αίμα και εκεί μπορεί να χρειαστούμε μερικές φορές πολλές φιάλες. Είναι η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας όπου οι ανάγκες είναι σταθερές καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου, περίπου 8.000 μονάδες. Έχουμε επίσης Παιδοογκολογικό τμήμα, νεογνά, έγκυες που μπορεί να αιμορραγήσουν, άρα θα ήθελα να παρακαλέσω το κοινό που ανταποκρίνεται τώρα, αυτές τις μέρες, να συνεχίζει να το κάνει με ένα πρόγραμμα που να έχει διάρκεια χρόνου, ούτως ώστε μετά το Πάσχα να μην ξαναβγούμε στα ΜΜΕ λέγοντας ότι δεν έχουμε επάρκεια σε αίμα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Χαλκιά.

Έκανε γνωστό μάλιστα, πως τα ερυθρά αιμοσφαίρια που ενδιαφέρουν πιο πολύ, καθώς για αυτά συνήθως παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ελλείψεις, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα σε 35 ή 42 μέρες, διαφορετικά θα αχρηστευθούν.

Η διευθύντρια του τμήματος Αιμοδοσίας, ευχαριστεί πάρα πολύ θερμά τους νέους που προσέτρεξαν και τους παρακαλεί να ξαναπάνε το καλοκαίρι, τουλάχιστον 2, 3 φορές τον χρόνο εφόσον έχουν καλή αιμοσφαιρίνη, ώστε να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Με αυτόν τον τρόπο όπως είπε, αν αυτό αποτυπωθεί στη συνείδηση τους, δεν θα ξαναπροκύψει ποτέ ανάγκη για κάποιον συνάνθρωπο μας.

«Μου έκανε φοβερή εντύπωση ο ενθουσιασμός τους. Επειδή έχουν αλλάξει οι γενιές, νομίζαμε ότι οι νέοι ήταν κάπως αλλιώς, αλλά είναι σίγουρα ευαίσθητοι. Πάντα οι νέοι είναι οι πιο ευαίσθητοι από όλους μας» λέει με συγκίνηση η κ. Χαλκιά, αναφέροντας και το παράδειγμα ενός νέου που παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 18 χρονών, πήγε χθες το βράδυ στο Ιπποκράτειο για να δώσει αίμα, για 4η φορά στη ζωή του.

Παρακάλεσε επίσης όσους δεν μπόρεσαν να δώσουν αίμα χθες ή σήμερα γιατί είχε πάρα πολύ κόσμο, να ξαναπάνε στο νοσοκομείο τις επόμενες εβδομάδες, καθώς μέχρι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ιδιαίτερα το Πάσχα, οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρχίζει να λειτουργεί η αιμοληψία τα επόμενα 24ωρα με ραντεβού, προκειμένου να μην υπάρχει ταλαιπωρία για τους εθελοντές.

Διευρυμένο ωράριο μέχρι και αύριο στις αιμοδοσίες

Όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωση της η 4η ΥΠΕ, η έκτακτη αιμοδοσία που βρίσκεται σε εξέλιξη στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιο Παύλο και Θεαγένειο, σήμερα και αύριο Παρασκευή 3/3/2023 λειτουργεί από τις 9.00πμ έως τις 7.00μμ.

Σύμφωνα και με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αίμα, μπορούν να προσέρχονται από σήμερα Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 μέχρι και την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 στα κάτωθι νοσοκομεία:

Θεσσαλονίκη:

-Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (περιφερειακή οδός)
-Νοσοκομείο Παπανικολάου (Εξοχή)
-Ψυχιατρικό Νοσοκομείο (Λαγκαδά 196)
-Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς (Εθνικής Αμύνης 41)
-Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος (Ελένης Ζωγράφου 2)
-Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (Σ. Κυριακίδη 1)
-Νοσοκομείο Ιπποκράτειο (Κωνσταντινουπόλεως 49)
-Νοσοκομείο Άγιος Παύλος (Εθνικής Αντιστάσεως 161)
-Νοσοκομείο Θεαγένειο (Αλεξ. Συμεωνίδη 2)

Πιερία:

-Νοσοκομείο Κατερίνης (6ο χλμ. Κατερίνης – Αρωνά, Δ.Δ. Νέο Κεραμίδι)

Ημαθία:

-Νοσοκομείο Βέροιας (Συνοικισμός Παπάγου)
-Νοσοκομείο Νάουσας (Αφων Λαναρά & Φ. Πεχλιβάνου 3)

Πέλλα:

-Νοσοκομείο Έδεσσας (Τέρμα Εγνατίας)
-Νοσοκομείο Γιαννιτσών (Τέρμα Σεμερτζίδη)

Οι κάτοικοι του Κιλκίς, των Σερρών και της Χαλκιδικής μπορούν να δώσουν αίμα στην τακτική αιμοδοσία των νοσοκομείων των περιοχών τους.

Πηγή: grtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)