Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Ασφαλιστικό 2022: Η σιγουριά για τα «θεμελιωμένα» και οι φόβοι για τα «κατοχυρωμένα»

Χρήστος Μέγας
Χρήστου Μέγα


Τα ασφαλιστικά δικαιώματα και όσα θα ισχύουν και μετά το 2022. 

Διασφαλίσεις ότι όσα ασφαλιστικά δικαιώματα «κατοχυρώθηκαν» ή θα «κατοχυρωθούν» μέχρι τέλους του έτους, θα ισχύουν και μετά το 2022, προσφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Με βάσει τις υφιστάμενες διατάξεις για τους παλαιούς ασφαλισμένους, όσοι και όσες σήμερα (ή τα προηγούμενα χρόνια) είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, ενώ έχουν και την προβλεπόμενη ηλικία, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανά πάσα στιγμή (θεμελιωμένο δικαίωμα). Και μετά το 2021 όταν όλα τα όρια ηλικίας θα εξισωθούν στο 62ο έτος (με 40 έτη ασφάλισης) και στο 67ο (με λιγότερα έτη).

Οι πρόσθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Π.Τσακλόγλου αφορούν στα κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δηλαδή απευθύνονται σε όσους, ναι μεν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα (καταστατικά) έτη ασφάλισης (από 21 για όσους/ες έχουν τρία παιδιά το 2011 στο Δημόσιο, έως 35 έτη στο Δημόσιο και τα Ειδικά Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών), αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την προβλεπόμενη ηλικία «εξόδου». Δηλαδή έχουν απλώς… κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Ωστόσο, οι εν λόγω (παλαιοί) ασφαλισμένοι δεν μπορούν αν βγουν σήμερα στη σύνταξη. Και όντως το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει αναπροσαρμογή (αύξηση) των ηλικιακών κατηγοριών από 1/1/2022 στις περιπτώσεις που:

α/Έχει ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης (από 21 έως 35 έτη) και μένει να συμπληρωθεί η απαιτούμενη ηλικία για συνταξιοδότηση.

β/Έχει επιτευχθεί ο στόχος για την συμπλήρωση τόσο των ημερών ασφάλισης όσο και της ελάχιστης ηλικίας (π.χ. 35ετία και 58ο έτος στις 31/12/2016), αλλά ο ασφαλισμένος του παραδείγματός μας δεν έχει φτάσει ακόμη στην συγκεκριμένη (απαιτούμενη) ηλικία.

Καταπατήθηκαν «κατοχυρωμένα»

Ωστόσο τίποτε δεν αποκλείει μελλοντικές αλλαγές. Όχι ως προς τα «θεμελιωμένα» δικαιώματα (σ.σ. δεν υφίσταται σχετική ευχέρεια καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα κατέθεταν αίτηση και θα έφευγαν στη σύνταξη πολύ πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή), αλλά μπορούν να γίνουν ανατροπές στα «κατοχυρωμένα» δικαιώματα.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο νομοθέτης επενέβη και ανέτρεψε οικογενειακούς προγραμματισμούς των ασφαλισμένων.

-Το 2012 αυξήθηκαν, αίφνης, κατά 2 έτη τα περισσότερα «κατοχυρωμένα» ηλικιακά όρια.

-Το 2015 και και 2016 έγιναν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις αυξάνοντας τα όρια ηλικίας μέχρι και 17 χρόνια.

-Μάλιστα με τον νόμο 4387/16 άλλαξε η ερμηνεία των «κατοχυρωμένων δικαιωμάτων». Πλέον το ασφαλιστικό σύστημα δέχεται μόνο τα θεμελιωμένα δικαιώματα ως εξής:

i/ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ συνταξιοδοτικού δικαιώματος υπάρχει όταν ο ασφαλισμένος/η συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος.

Ii/ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ δικαίωμα είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν (δηλαδή να <<κλειδώσουν>>) με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ορίου ηλικίας.

Σε κάθε περίπτωση, ανατροπή των «κατοχυρωμένων» δικαιωμάτων αφενός δεν μπορεί να γίνει πριν από… εκλογές, κατά συνέπεια, τυχόν αλλαγές -εάν γίνουν- θα επικυρωθούν μετά το πρόωρο στήσιμο των καλπών. Και αφετέρου, όποιος αναλάβει τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία ανατροπής, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί τα έτη 2022 ή 2023 οι συνθήκες είναι χειρότερες από το 2015 και το γ’ μνημόνιο και πρέπει εκ νέου οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις να γίνουν δυσμενέστερες.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)