Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Για «ιστορική συμφωνία» μιλούν οι Ευρωπαίοι...


"Η σημερινή επιτυχία είναι μια απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι ικανές να επιλύουν πολύχρονες διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς, κάτι που...

Μητσοτάκης: Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει...


Με μια αιχμηρή ανακοίνωση σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ την σημερινή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.


Ο...

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στο Κίνημα Αλλαγής...


για το Σκοπιανό...

Πώς θα γίνει η ενημέρωση Τσίπρα στη Βουλή...


Τι προβλέπει το άρθρο 142Α του ΚτΒ...

Ζάεφ: Η συμφωνία θα επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο...


Για μια ιστορική λύση έκανε λόγο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ κατά την διάρκεια του απογευματινού διαγγέλματος που πραγματοποίησε για να γνωστοποιήσει τη...

Στο Severna Makedonja κατέληξαν Τσίπρας-Ζάεφ...


Στο όνομα Severna Makedonja, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία κατέληξαν οι...
διαπραγματεύσεις των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Κατά την ελληνική κυβέρνηση, η οποία κάνει λόγο για «κέρδη»:

1. Η συμφωνία ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια. 

2. Η αποδοχή της χρήσης erga omnes αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. 

3. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

4. Η κυβέρνηση ωστόσο πέτυχε όχι μόνο την αποδοχή του erga omnes αλλά και την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση. 

5. Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί τεράστια νίκη της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν περιλαμβανόταν στην εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και ακολουθήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αποτέλεσε κόκκινη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμφωνήσει χώρα σε αλλαγή του Συντάγματός της βάσει διεθνούς συμφωνίας. 

6. Η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.

7. Με τη συμφωνία αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη (βλ. άρθρο 7 παρακάτω). 

8. Το όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία.  

9. Το όνομα διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειές της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική). 

10. Το τέλος του αλυτρωτισμού επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς παρέχονται εγγυήσεις με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ως προς την εξάλειψη, πρόληψη και καταστολή πάσης φύσεως αλυτρωτικής ρητορικής και ενεργειών είτε προέρχονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς. 

11. Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειάς τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.   

12. Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».

Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος. Mε το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι πολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιο όρο χρησιμοποιούν. (βλ. άρθρο 7 παρακάτω)

13. Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ).   
14. Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, η στη συμφωνία εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά. 

15. Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας».

16. Καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.

Στο άρθρο 7, επιπλέον, προβλέπεται πως τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός/Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά. Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).

Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.

Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να τροποποιήσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται πως με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία είχαν καπηλευθεί παλαιότερες κυβερνήσεις της γείτονος...

newpost.gr

Δεν υπήρξε περίπτωση απόπειρας αρπαγής στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών!


Έγινε μπέρδεμα

Κοντά σε διοικητική λύση ο Π.Α.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Πέλλας


 



Μετά και την πραγματοποίηση της  επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης και της διεξοδικής αλλά και

Ψάχνονται στο Μαυροβούνι

Θέλουν να κάνουν καινούργια ομάδα  με  έδρα το χωριό. 

Η άνοδος στην Γ ΄Εθνική στόχος της Θύελλας Σαρακηνών




  Η ΆΝΟΔΟς  της Θύελλας Σαρακηνών στην Γ΄Εθνική  είναι ο φετεινός στόχος. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την γενική συνέλευση , στην οποία ο πρόεδρος Ηλίας Αταλασίδης , τον οριοθέτησε.

33 παιδικές χαρές

1. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, (δεξιά) με τον Υπεύθυνο Τοπικών Κοινωνιών του ΤΑΡ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Σπύρο Νάκο.
η συνέχεια στα ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ του ΤΑΡ





Ξεκινά το 2° Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Γιαννιτσών




Το 2° Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Γιαννιτσών είναι ένα 4ήμερο ομιλιών από την Τετάρτη 20 έως το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και διοργανώνεται από την Ομάδα Μαθηματικών Γιαννιτσών (η οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία τρία σχολικά έτη γύρω από τα μαθηματικά και την εκπαίδευση και έχει και νομική υπόσταση ως επιστημονικός - μορφωτικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) με την υποστήριξη του Δήμου Πέλλας, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Κιλκίς και Πέλλας.

Ευχαριστήριο των μελών της Θεατρικής Ομάδας Περίκλειας στην σκηνοθέτριά τους κ. ΑΝΝΕΤΑ ΓΟΔΟΥ


 


Ως μέλη της Θεατρικής Ομάδας Περίκλειας θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμηση,τον σεβασμό και τις ολόψυχες ευχαριστίες μας στον άνθρωπο που δημιούργησε με τόση αγάπη αυτή την ομάδα,την κ. Αννέτα Γόδου.

Τι θα κάνει ο Καραμανλής...


 Εμφύλια σύρραξη στους κόλπους της Δεξιάς έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. 

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο στόχαστρο Σαμαρά και Μητσοτάκη έχει μπει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο λόγος είναι ότι...

Μετά την Πέμπτη κλάψτε....

Επίθεση στους δημοσιογράφους Γιώργο Αυτιά και Θέμο Αναστασιάδη αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης με αφορμή τη...

Δεν στηρίζουν οι ΑΝΕΛ και δεν φεύγουν...


Η συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων στο ονοματολογικό αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην κυβέρνηση εφόσον η σύνθετη ονομασία θα περιλαμβάνει...

Όλα έτοιμα για το μεγάλο ποδοσφαιρικό Deal στα Γιαννιτσά


Οι ποδοσφαιρικές ζυμώσεις στα Γιαννιτσά συνεχίζονται και το μεγάλο ποδοσφαιρικό deal για την

(3)