Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Εξελίξεις με το εμβόλιο AstraZeneca: «Συνδέεται με τις θρομβώσεις» λέει ο EMA

Εξελίξεις με το εμβόλιο AstraZeneca: «Συνδέεται με τις θρομβώσεις» λέει ο EMA

 

Ανώτερος αξιωματούχος του EMA αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού και των θρομβώσεων.

Πρόκειται για τον επικεφαλής εμβολίων του Οργανισμού, Μάρκο Καβαλέρι ο οποίος δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero»:

«Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», ωστόσο δεν είναι σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.

Ενδεικτικά, στην Ολλανδία έχει ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου για τους κάτω των 60 ετών, τρεις νέες περιπτώσεις θρομβώσεων καθώς και δύο ακόμη θανάτους που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατέγραψε η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων της Γαλλίας, ενώ στη Βρετανία επτά άνθρωποι που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca στη Βρετανία, πέθαναν εξαιτίας θρομβώσεων που εμφάνισαν, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό φαρμάκων (MHRA).

Τι συμβαίνει με το AstraZeneca στην Ελλάδα

Ήδη, στα φαρμακεία της Ελλάδας πολίτες συρρέουν για να ζητήσουν να αντικατασταθεί το εμβόλιο της AstraZeneca με κάποιο άλλο, διαφορετικής εταιρίας. Ωστόσο, με ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί απηύθυναν έκκληση στους πολίτες και τόνισαν ότι «δεν γίνεται αλλαγή του εμβολίου κατά της COVID -19 στα φαρμακεία». 

Την ίδια στιγμή, καθησυχαστική εμφανίστηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου με αφορμή την έντονη ανησυχία που έχει προκληθεί και στη χώρα μας από πιθανές παρενέργειες του εμβολίου.

Όπως δήλωσε η καθηγήτρια, στη χώρα μας έχει καταγραφεί μόνο ένα πιθανό επεισόδιο το οποίο ακόμη διερευνάται ότι μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς όμως να είναι βέβαιο.

Σύμφωνα με την κ.Θεοδωρίδου το σύνδρομο θρόμβωσης ή θρομβοπενίας που έχει καταγραφεί στο εξωτερικό και φαίνεται να προκαλείται από το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι εξαιρετικά σπάνιο και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερτερεί έναντι των πιθανών παρενεργειών.

Τα συμπτώματα

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να καθοδηγούνται να ζητούν άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, οίδημα κάτω άκρων, επίμονο κοιλιακό άλγος μετά τον εμβολιασμό.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε εμβολιαζόμενος με νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ή επίμονων πονοκεφάλων και θολής όρασης μετά τον εμβολιασμό ή που εμφανίζει μώλωπες του δέρματος πέρα από το σημείο του εμβολιασμού μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει να ζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια.

Η κα Θεοδωρίδου κάλεσε όλους να περιμένουν με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα και αναφέρθηκε στο σύνδρομο αυτό, εξηγώντας πως φαίνεται – χωρίς αυτό να είναι ακόμα βέβαιο – ότι εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλες τις ηλικίες, όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)