Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

«Με όση πολιτική αξιοπρέπεια σας έχει μείνει, παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: «Ουδέποτε επί των ημερών μας υπήρξε εντολή παρακολούθησης πολιτικού, βουλευτή ή δημοσιογράφου» • «Δεν είναι ασφαλής κανένας και καμία μας όταν από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός μας λέει ότι κανένας δεν πρέπει να αποκλείεται από τις παρακολουθήσεις»

Για βαρύτατο θεσμικό ατόπημα κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι νομικά, πολιτικά, ηθικά υποχρεωμένος και να δώσει εξηγήσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ωμή παραβίαση του Συντάγματος» και τον κάλεσε να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Κατά την πρωτολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση τη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει γιατί παρακολουθούνταν ο ευρωβουλευτής και νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, το τρίτου κόμματος στη Βουλή.

«Είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ποιος είναι ο νόμιμος λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται;» και μάλιστα την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ρώτησε μετ' επιτάσεως και πρόσθεσε: «Είναι πράκτορας, κατάσκοπος, απειλεί την εθνική ασφάλεια;»

Όπως είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν παρίσταται στη Βουλή «ως τιμητής, αλλά ως υπόλογος», αποδίδοντάς του την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τις παρακολουθήσεις, ως προϊστάμενος του Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Και για τους υψηλούς τόνους του πρωθυπουργού, είπε χαρακτηριστικά «φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, αλλά εδώ δεν φοβάται κανένας».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος, για κατάλυση στοιχειωδών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος και τόνισε ότι οι υποκλοπές, κατά παράβαση άρθρου 19 παρ. α του Συντάγματος «δεν είναι απλό σφάλμα, αλλά αξιόποινη πράξη, καθώς πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού».

Και τόνισε, ότι όταν πρόκειται για αρχηγό κόμματος, δεν δικαιολογείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας.

«Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις», σημείωσε.

Μάλιστα, όσον αφορά τη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν γνώριζε, μίλησε για ανικανότητα να ελέγξει ακόμη και τους άμεσα υφισταμένους του.

Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανιψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό».

Και σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες αλλά και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί εμβρόντητη όσα συμβαίνουν και περιμένουν εξηγήσεις, «όχι εκθέσεις ιδεών και αστείες απόπειρες αντιπερισπασμών».

«Η πιο ισχυρή απόδειξη ενοχής»

«Δεν απαντάτε», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι ακόμα και «η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να πει την αλήθεια» είναι μια απάντηση «και η πιο ισχυρή απόδειξη της ενοχής σας». Σημείωσε ότι δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο «του ανιψιού και μέχρι προχθές αντ' αυτού σας, κ. Δημητριάδη, και του εκλεκτού σας για την ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα», ούτε πίσω από «το τείχος του ψέματος» με «όσα ψευδή για τις παρακολουθήσεις κατέθεσαν οι πιο στενοί σας συνεργάτες, χωρίς καμιά ντροπή, μέχρι που οι αποκαλύψεις γκρέμισαν τη μυθολογία σας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η ευθύνη ανήκει στον κ. Μητσοτάκη αντικειμενικά, αποκλειστικά και ολοκληρωτικά και είναι αμετάθετη, γιατί, τόνισε ότι μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση πέρασε με νόμο την ΕΥΠ στη δική του ευθύνη και άλλαξε το νόμο για να διορίσει τον κ. Κοντολέοντα, «ενώ δεν πληρούσε ούτε τα τυπικά προσόντα για τη θέση».

Διεθνώς ρεζίλι

Επισήμανε την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου με διαρροές ότι για τις παρακολουθήσεις ευθύνονται ξένες χώρες, πράγμα που διαψεύστηκε από τις χώρες που αναφέρθηκαν, και τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό εκθέτουν και ευτελίζουν τη χώρα διεθνώς.

Όσον αφορά τους δύο υπουργούς Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη και Κ. Πιερρακάκη, θύμισε ότι είπαν ψέματα για τις παρακολουθήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, και αναρωτήθηκε: «Ο ανιψιός σας και ο αρχηγός της ΕΥΠ σας είπαν ψέματα και συνέχισαν να σας εξαπατούν; Δηλαδή ποιος κυβερνούσε; Ο ανιψιός σας;»

«Δεν τους ρωτήσατε; Δεν θέλατε να μάθετε περί τίνος πρόκειται;» πρόσθεσε

«Να ψάξουμε να βρούμε ποιος ήταν ο πρωθυπουργός», σημείωσε. 

Και ρώτησε αν ήξερε για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. «Και αυτός πράκτορας ή κατάσκοπος;»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν περιμένει ασφαλώς απάντηση από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι «επί 3,5 χρόνια ο Κ. Μητσοτάκης χτίζει ένα καθεστώς για να γαντζωθεί στην εξουσία, ένα καθεστώς νεποτισμού, σήψης και παρακμής, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα».

Μίλησε για πλέγμα ενεργειών που φανερώνει «καθεστωτική αντίληψη», θυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ, την ΕΡΤ, μοίρασε δημόσιο χρήμα, προχώρησε στη λίστα Πέτσα και άλλες λίστες της ντροπής, μοιράζοντας δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ με μόνο κριτήριο την ευνοϊκή του στάση έναντι της κυβέρνησης, διώκοντας παράλληλα τα μέσα που ασκούσαν κριτική.

«Αυτά μας οδήγησαν στην 108η θέση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου», είπε.

«Κράτος, οικογενειακό λάφυρο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έκανε το κράτος «κομματικό και οικογενειακό λάφυρο», σχεδόν διπλασιάζοντας τις θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, «εφορμήσατε σαν τις ακρίδες στο δημόσιο χρήμα» και ότι μέσα στην πανδημία δαπάνησε 7,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς.

Επισήμανε ότι αύξησε τις διευθυντικές θέσεις και τους μισθούς σχεδόν σε όλους τους Δημόσιους οργανισμούς «για να βολέψετε δικούς σας ανθρώπους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΗ, όπου εν μέσω ενεργειακής κρίσης τριπλασιάσατε αμοιβές και πολλαπλασιάσατε τις Διευθύνσεις» και «στήσατε το μεγάλο πάρτι με τα γαλάζια γκόλντεν μπόυς που δίνουν υπέρογκα μπόνους στους εαυτούς τους ενώ η μέση οικογένεια δυσκολεύεται να πληρώσει το ρεύμα». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μεγάλος στόχος της κυβέρνησης ήταν πάντα τα 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να τα διαθέσει «κατά το δοκούν» και πως γι' αυτό απορρίφθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

«Δεν ήξερα, δεν γνώριζα»

«Είσαστε αλλεργικός σε κάθε δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία», σημείωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Είχατε την αίσθηση ότι είστε ανέλεγκτος, και ανεξέλεγκτος, και αυτό οδήγησε στην ασυδοσία».

Και σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Τον κ. Ανδρουλάκη, εσείς δώσατε την εντολή να τον παρακολουθήσουν. Γιατί μέσα στην αλαζονεία σας δεν σας έφτασε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. Αυτός είναι ο ορισμός της υπονόμευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Για τον Θ. Κουκάκη, είπε, τον παρακολουθούσατε «γιατί ερευνούσε υποθέσεις απιστίας στις τράπεζες» και για «να δώσετε ασυλία σε όσους ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

«Όχι μόνο γνωρίζατε, είσαστε ο ιθύνων νους αυτής της κατάστασης» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ακόμη και αν έρθουν στο φως άλλες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις άλλων προσώπων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάλι θα πει «δεν ήξερα, δεν γνώριζα».

Τόνισε ότι αν ο πρωθυπουργός δεν δώσει απαντήσεις, για τους λόγους που γίνονταν οι παρακολουθήσεις, τότε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη θα αποδειχθεί ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Και σημείωσε ότι αν θέλει ο πρωθυπουργός να συμβάλει ουσιαστικά στη διαλεύκανση της υπόθεσης, θα πρέπει σήμερα κιόλας να ακυρώσει τη νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους παρακολουθούνταν τους λόγους για τους οποίους τους παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Δύο οι επιλογές Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει δύο επιλογές πλέον: είτε να παραιτηθεί και προχωρήσει σε εκλογές, είτε να επιμείνει στην εκτροπή, με την καθεστωτική συμπεριφορά.

«Με όση πολιτική αξιοπρέπεια σας έχει μείνει, παραιτηθείτε, κύριε Μητσοτάκη», είπε.

Η ψήφος του λαού, είπε, «είναι η μοναδική διέξοδος για όλους».

Περιμένουμε απαντήσεις...

Το γενονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε κανέναν καίριο ερώτημα, επισήμανε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Και τόνισε:

  • Δεν απαντήσατε, ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση Ανδρουλακή και το επιχείρημα ότι δεν μπορεί δεν μπορεί να σταθεί σε μια σοβαρή συνεδρίαση της Βουλής.
  • Δεν απαντήσατε για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα για να δώσετε δυνατότητα ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη
  • Δεν απαντήσατε πόσους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθείτε

Όπως είπε, εκμεταλλεύεστε την κοινοβουλευτική μου ευπρέπεια και τόνισε ότι Γ. Γεραπετρίτης «έκανε τον ψόφιο κοριό» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Γνώριζε ή δεν γνώριζε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας; Γνωρίζατε ότι ο Κοντολέων θα έλεγε χοντρά ψέματα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη όταν στέλνατε εκεί τους Γεραπετρίτη και Πιερρακάκη;»

Και επανέλαβε: «Συμμετέχει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε υποθέσεις υβριδικού πολέμου και κατασκοπίας;»

Είπε επίσης ότι «δεν είναι ασφαλής κανένας και καμία μας όταν από το βήμα της Βουλής μας λέτε ότι κανένας δεν πρέπει να αποκλείεται από τις παρακολουθήσεις».

Και αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε ότι μπορεί πολιτικά να διαφωνεί μαζί του, αλλά συμφωνεί με τη νομική του άποψη σχετικά με τις παρακολουθήσεις και ότι πρέπει να υπάρχει εξαίρεση για τους βουλευτές και τα πολιτικά πρόσωπα. Θυμίζοντας ότι δεν υπήρξε επισύνδεση ακόμη και στην περίπτωση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Όσο για το θέμα της πρότασης μομφής, είπε ότι αυτή την έχει ήδη καταθέσει ο ελληνικός λαός και θα το δει στις επικείμενες εκλογές. «Είστε σε πανικό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»

Του επισήμανε ότι διαψεύστηκαν όσα είπε για τις παρακολουθήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, της Νάντιας Βαλαβάνη και του Γιάννη Πανούση, και τον κάλεσε ότι αν έχει στοιχεία που ενοχοποιούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλεί να πάει στη δικαιοσύνη.

«Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί και προσπαθείτε να ανακαλύψετε συμψηφισμούς», τόνισε.

«Έχετε έρθει σε τόσο ελεεινή θέση που φτάσατε να λέτε ότι είστε ίδιοι με εμάς» πρόσθεσε, μιλώντας για πάρθιο βέλος στον αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος του πρωθυπουργού.

Αλλά, τόνισε, «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Και αναφερόμενος στα χρόνια που ο ίδιος κυβέρνησε, τόνισε ότι δεν θα κάνει τον ανήξερο, χαρακτηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ, και πως «φτιάχνει ένα παρακράτος, έξω από κάθε κυβερνητικό έλεγχο».

Και διαβεβαίωσε ότι επί των ημερών του «δεν υπήρξε ούτε ένας πολιτικός, βουλευτής ή ευρωβουλευτής ή δημοσιογράφος που να παρακολουθήθηκε με εντολή μου από την ΕΥΠ», ακόμη και για περιπτώσεις εγκλήματος.

Αναγνώρισε τις παθογένειες που πρέπει να αλλάξουν, τονίζοντας ότι επί των ημερών του η ΕΥΠ ασχολήθηκε με τις απειλές για την εθνική ασφάλεια και το έγκλημα.

Και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να κάνουν αν θέλουν ξεχωριστή εξεταστική επιτροπή για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», είπε, προσθέτοντας: «Μη διανοήστε να αποδράσετε για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Αυτή η έρευνα θα γίνει αυτοτελώς».

Καταλήγοντας, είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε θα καταργήσει η κυβέρνηση την τροπολογία που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ σε όσους υποψιάζονται ότι παρακολουθούνται να ενημερωθούν, είτε ομολογεί την ενοχή του.

«Υποκλοπέας εξόδου από τα μνημόνια»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στον ισχυρισμό Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και την ενισχυμένη εποπτεία.

»Υποκλοπέας συνδιαλέξεων μπορεί να είστε, αλλά υποκλοπέας εξόδου από τα μνημόνια δεν είστε», είπε, τονίζοντας ότι αυτό το πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «που πλήρωσε το κόστος, αλλά έστησε τη χώρα στα πόδια της».

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

(3)