Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα συμπτώματα

Εμβόλιο AstraZeneca: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα συμπτώματα

 

Οι παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σπάνιες σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ΕΜΑ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν 5 συμπτώματα, τα οποία αν εμφανιστούν πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πρέπει να χρησιμοποιείται στους εμβολιασμούς, σημειώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε νεότερη ενημέρωση του.

Συγκεκριμένα, ο ΕΜΑ τονίζει πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών, οι οποίες είναι σπάνιες.

Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι υπάρχουν 5 συμπτώματα, τα οποία εάν εμφανιστούν σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, πρέπει άμεσα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρήξιμο στο πόδι ή επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Μέχρι στιγμής, ο ΕΜΑ τονίζει πως οι οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Επίσης, η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Έμερ Κουκ, σημείωσε πως «είναι σημαντικό ότι τόσο οι εμβολιασθέντες, όσο και οι επαγγελματίες Υγείας, να είναι ενήμεροι των ενδείξεων και συμπτωμάτων αυτών, ώστε να μπορούν να εντοπίζονται έγκαιρα για να ελαχιστοποιείται οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)