Θα διενεργούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω των ειδικών συστημάτων πλειστηριασμού. Όλοι οι όροι συμμετοχής στη διαδικασία.
Τη ματαίωση των πλειστηριασμών έως τις 13 Μαΐου 2021, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία ορίζεται επίσης πως έως τις 31 Μαΐου 2021, προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από την πανδημία καθώς συνεχίζουν να αναστέλλονται ως εκείνη την ημερομηνία όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για αυτούς.
Ωστόσο, το υπουργείο δεν «παγώνει» τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση του Κ. Τσιάρα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ, το μέλλον των πλειστηριασμών θα είναι ηλεκτρονικό καθώς όλες οι διαδικασίες θα γίνονται μέσω υπολογιστή.
Τα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών
Ειδικότερα, στο εξής θα πραγματοποιούνται βάσει της υπουργικής απόφασης μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών («ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.»). Στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ., οι συμβολαιογράφοι θα αναρτούν την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού, κατά τα οριζόμενα στον ν. 4738/2020 και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η αναγγελία θα περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, όπου αυτό απαιτείται, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο στο ηλεκτρονικό μητρώο αφερεγγυότητας, όπου έχει δημοσιοποιηθεί η διακήρυξη του συνδίκου.
Η συμμετοχή από υποψήφιους πλειοδότες
Οι υποψήφιοι πλειοδότες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας, αίτηση εγγραφής παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κωδικό αριθμό πλειστηριασμού στον οποίον ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν).
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση «ο εγγεγραμμένος στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. υποψήφιος πλειοδότης, που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, επιλέγει στην ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει και αποδεχόμενος τους «Όρους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του κινητού – ακινήτου, δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προηγουμένως έχει καταβάλει την εγγύηση της παρ. 1 του άρθρου 965 ΚΠολΔ, και έχει υποβάλει ηλεκτρονικά το πληρεξούσιο της παρ. 2 του άρθρου 1003 ΚΠολΔ, μέχρι ώρα 15:00, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού».
Καταβολή εγγύησης
Παράλληλα, τονίζεται πως «η κατάθεση της εγγύησης, του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και του πλειστηριάσματος γίνεται αποκλειστικά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, που διατηρείται σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού. Το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή και ορίζεται: α) στο ποσό των τριακοσίων πενήντα (350) ευρώ ανά πλειστηριασμό, εφόσον η τιμή πρώτης προσφοράς είναι μεγαλύτερη του ποσού των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και β) στο ποσό των εκατό ευρώ (100) ευρώ ανά πλειστηριασμό, εφόσον η τιμή πρώτης προσφοράς είναι ίση ή μικρότερη του ποσού των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ».
Επιστρέφονται τα ποσά
Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες «ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου, κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη έως τον χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών».
Διευκρινίζεται ότι «αν υπερθεματιστής αναδείχθηκε άλλος ή αν η κατακύρωση ματαιώθηκε για οποιονδήποτε λόγο, η εγγύηση ή οι εγγυητικές επιστολές επιστρέφονται από τον υπάλληλο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σε εκείνον που τις κατέβαλε».
Δείτε την υπουργική απόφαση ΕΔΩ document (25)
Πηγή: dikastiko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου