Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Μητσοτάκης: Καθημερινές οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, τι είπε για Πάσχα στο χωριό

Μητσοτάκης: Καθημερινές οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, τι είπε για Πάσχα στο χωριό

 

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Star. Τι είπε για εστίαση, Πάσχα στο χωριό, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Για την πανδημία, το άνοιγμα της εστίασης, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Star και την Μάρα Ζαχαρέα, ενώ έκλεισε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές.  

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο μίας φουρτούνας και ο καλός ο καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το πηδάλιο σε μία φουρτούνα. Πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους.

Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό κατέστη εφικτό διότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και θα μπορεί να προμηθεύσει σε πρώτη φάση μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά όλο τον πληθυσμό της χώρας με δωρεάν self-test, τα οποία θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι…», ενώ για τα self test είπε ότι «εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self-test τα οποία έχουμε αγοράσει, θα μπορούμε να ανοίξουμε την διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Θα ξεκινήσουμε, όμως, πάλι με τους εργαζόμενους. Είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χώρους εργασίας...».

Μετακίνηση το Πάσχα

Για την μετακίνηση το Πάσχα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν…

Μάρα Ζαχαρέα: Υπάρχει περίπτωση, ό,τι και να πουν οι ειδικοί, εσείς με πολιτική απόφαση να δώσετε το ελεύθερο μετακίνησης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η απάντηση είναι «όχι». Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς και όποτε έχουμε αποκλίνει είναι για θέματα τα οποία θεωρώ ότι ήταν ήσσονος σημασίας. Και πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος, τελικά, παρά το γεγονός ότι και οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα. Είδατε και σήμερα υπήρχαν πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα στους ειδικούς. Και αυτό μερικές φορές, θα σας το πω ειλικρινά, όπως το αισθάνομαι κι εγώ και πιστεύω όπως το αισθάνονται και οι πολίτες, δημιουργεί μερικές φορές την αίσθηση μιας πολυφωνίας.

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανείς ένα τέτοιο ιό. Γιατί δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο το οποίο να μας λέει τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε στάδιο αυτής της κρίσης.

Και θέλω, παρακαλώ, να κρατήσουμε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τώρα και είναι μεγάλες -και η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη παρότι το σύστημα ανταποκρίνεται πλήρως και φυσικά όταν έχουμε απώλειες ανθρώπινης ζωης, δεκάδες συμπολίτες μας, από μόνο του αυτό είναι μια τραγωδία- παρά ταύτα πρέπει να δει κανείς την πορεία της χώρας από την αρχή που χτύπησε αυτή η πανδημία: η αλήθεια είναι ότι τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό πιστεύω ότι έγινε γιατί ακούσαμε τους ειδικούς».

Για την εστίαση

«Να το πούμε με απλά λόγια. Κατ’ αρχάς είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός, λοιπόν, είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, όπως σύμμαχος -ο κυριότερος σύμμαχος- είναι και η προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε, η Επιχείρηση «Ελευθερία», για τον εμβολιασμό.

Όμως η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους.

Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα.

Για αυτό όμως και εμείς προνοήσαμε και για τον κλάδο της εστίασης, πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα από τα οποία ωφελούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις και όλοι οι έλληνες εργαζόμενοι, να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ξανανοίξουν.

Το κάναμε τώρα ώστε εφόσον οι επιχειρήσεις, που πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, να έχει τρέξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να έχουν πάρει τα λεφτά, να μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόγραμμα στη δύσκολη αυτή μετάβαση από την εποχή που είναι κλειστοί ή λειτουργούν -γιατί πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με take away και delivery- στη φάση όπου θα είναι πάλι ανοιχτοί και θα λειτουργούν κανονικά, να εξυπηρετούν τους πελάτες τους».

Αντιφατικές δηλώσεις

«Και αντιφατικές δηλώσεις υπήρχαν. Για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, για τις διαφοροποιήσεις των ειδικών, αυτό δεν είναι δική μου δουλειά.
Όμως δεν πιστεύω ότι είναι αυτός ο κύριος λόγος. Ο κύριος λόγος είναι η κούραση. Ο κόσμος είναι 14 μήνες σε αυτή την περιπέτεια. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχε φόβος, υπήρχε απόλυτη συμμόρφωση. Τώρα πολλοί αισθάνονται ότι αυτό το ζήτημα δεν τους αφορά πια τους ίδιους, ειδικά οι νέοι θεωρούν ότι κι αν αρρωστήσουν δεν πειράζει, θα το περάσουν στο πόδι.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορεί κανείς μέσω της καταστολής να επιβάλει τέτοιου είδους μέτρα. Για αυτό και επιλέξαμε, ως κεντρική στρατηγική από πλευράς κυβέρνησης, να επενδύσουμε σε αυτό που ονομάζουμε ανάσες ελευθερίας.

Όταν, παραδείγματος χάρη, επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπαμε κάτι απλό: Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπου υπάρχει πάρα πολύς χώρος και δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Και πιστεύω ότι το μέτρο αυτό λειτούργησε σωστά. Όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο...

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο 

Μάρα Ζαχαρέα: Άρα θα γίνει και τις καθημερινές, θα επιτραπεί η διαδημοτική μετακίνηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές.

Όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο είπαμε ότι θα το ανοίξουμε με κανόνες. Και να σας πω κάτι, στο λιανεμπόριο κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ξεφύγει από το πλαίσιο το οποίο έχουμε βάλει. Διότι ο μαγαζάτορας θα ελέγξει τον πελάτη και ο πελάτης θα ελέγξει τον μαγαζάτορα.

Όταν μαζευόμαστε όμως σε σπίτια -γιατί γίνεται αυτό, ας μην κοροϊδευόμαστε- εκεί είναι που χάνεται ο έλεγχος. Ή στους χώρους εργασίας ο έλεγχος είναι πιο δύσκολος από ότι είναι στο λιανεμπόριο, όπου υπάρχει αυτή η διαδικασία του αυτοελέγχου.
Κατά συνέπεια θεωρώ ότι και η απόφαση των ειδικών να επιτρέψουν με αυτές τις δικλίδες ασφαλείας το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι σωστή και λογική από υγειονομικής πλευράς. Προσέξτε, από οικονομικής πλευράς προφανώς είναι αυτονόητη, θέλουμε να δουλεύει η αγορά, αλλά είναι σωστή πιστεύω και από υγειονομικής πλευράς. Με άλλα λόγια, ο Ιανουάριος δεν είναι Απρίλιος.

Και βέβαια κάτι τελευταίο, μην ξεχνάμε, ότι κοιτάμε και τα απόλυτα κρούσματα με πολλά, πολλά περισσότερα τεστ. Και όσο μπαίνουν τα self-test μέσα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα. Και αυτό το οποίο είδαμε στο Ισραήλ, παραδείγματος χάρη, είναι ότι οι εμβολιασμοί είχαν αποτέλεσμα πρώτα και πάνω από όλα στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και στους θανάτους και δευτερευόντως στα κρούσματα. Και εκεί, τελικά, θέλουμε να φτάσουμε εμείς».

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών

Πάντως κατά τον κ. Μητσοτάκη στο τραπέζι θα τεθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών. Όπως είπε «εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία.

Μάρα Ζαχαρέα: Εννοείτε, δηλαδή, ακόμα και να κάνετε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, όπως έγινε στην Ιταλία;

Κος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας.

Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή».

Ο Τσιόδρας λείπει από την ενημέρωση

Για την επιτροπή και τον Σωτήρη Τσιόδρα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Μιλάμε για σοβαρούς επιστήμονες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα και Υπουργών της κυβέρνησης όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο για να μπορούν να τους δίνουν στοιχεία και οι οποίοι είναι απολύτως ελεύθεροι να αποφασίζουν και να μας εισηγούνται. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις, να το τονίσω αυτό. Η Επιτροπή εισηγείται, εμείς αποφασίζουμε ως κυβέρνηση και εμείς αναλαμβάνουμε τελικά και την πολιτική ευθύνη. Με τον Σωτήρη Τσιόδρα συνομιλώ σχεδόν καθημερινά.

Μάρα Ζαχαρέα: Λείπει από την ενημέρωση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω σε αυτό. Συνομιλώ σχεδόν καθημερινά με τον Σωτήρη, τρεις φορές τη βδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα, τα οποία δεδομένα θέλω να τονίσω είναι δημόσια δεδομένα, έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την πανδημία για να γνωρίζουν τις πραγματικές τάσεις. Και να δίνουμε τη δυνατότητα και σε επιστήμονες που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή να μπορούν να τρέχουν τα δικά τους μοντέλα. Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που τρέχουν επιδημιολογικά μοντέλα στηριζόμενοι στα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους.

Εμείς εκθέτουμε στην Επιτροπή βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και, ναι, δίνουμε στοιχεία. Η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο. Και η Επιτροπή, παραδείγματος χάρη, πρέπει να γνωρίζει ότι η προτίμηση της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία, εάν μιλάμε για άνοιγμα σχολείων, είναι πρώτα τα λύκεια και όχι πρώτα τα δημοτικά γιατί έχουμε το πρόβλημα των πανελληνίων εξετάσεων.

Και γιατί τα παιδιά του λυκείου έχουν μείνει το περισσότερο διάστημα εκτός σχολείου. Και γιατί αλήθεια είναι, κα Ζαχαρέα, σας το λέω γιατί έχω παιδί 17 χρονών, ότι όταν το παιδί 16-17 χρονών δεν είναι στο σχολείο, γιατί στο σχολείο θα είναι με μάσκα, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σε μία πλατεία χωρίς μάσκα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το καταλαβαίνουν όλοι όσοι μας ακούνε.

Τώρα, με ρωτήσατε αν λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση. Πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας.

Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση».

Έκλεισε ο κύκλος της Επιτροπής;

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο ερώτημα αν έκλεισε ο κύκλος της συγκεκριμένης επιτροπής τονίζοντας:

«Όχι. Όχι γιατί αυτή η Επιτροπή μάς οδήγησε μέχρι εδώ, με τις διαφωνίες, με τις καθυστερήσεις. Και με ρωτήσατε πριν τι θα έκανα διαφορετικά. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ότι θεωρώ πως τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα δεν ήταν όσο καθαρό θα ήθελα. Και γι’ αυτό έχουμε ευθύνη και εμείς. Υπάρχει μια ευθύνη προφανώς και δική σας, των μέσων, γιατί φιλοξενείτε με πάρα πολύ μεγάλη άνεση πάρα πολλούς ειδικούς των οποίων οι απόψεις δεν συμπίπτουν πάντα, υπάρχει μία ευθύνη και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή γιατί άπαξ και η Επιτροπή παίρνει μία απόφαση πρέπει, νομίζω, όλοι να υπερασπίζονται αυτή την απόφαση και να μην μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη, αλλά ναι, σίγουρα αυτό το οποίο θα έκανα διαφορετικά θα ήταν να προσπαθήσουμε να μην μπερδεύουμε…

Μάρα Ζαχαρέα: Οι δημοσιογράφοι είναι θεμιτό, νομίζω, να καλούν και Υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους της Επιτροπής. Το θέμα είναι να μην υπάρχει αλαλούμ απόψεων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, προσοχή, οι διαφορετικές απόψεις, όταν μιλάμε για ένα δυναμικό επιστημονικό φαινόμενο είναι όχι απλά θεμιτές, είναι απολύτως αναμενόμενες. Όπως είπαμε και για το ζήτημα των σχολείων, υπήρχαν επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν.

Θεωρώ όμως πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν -να δώσω ένα παράδειγμα- να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής.

Άρα εγώ καταλαβαίνω απόλυτα -και εκεί αναλαμβάνω κι εγώ το δικό μας μερίδιο ευθύνης- ότι πράγματι τους τελευταίους δύο μήνες δόθηκε μια εικόνα μιας σύγχυσης ως προς το μήνυμα, που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με το σχέδιο μας, με την αποτελεσματικότητα μας στη λήψη των μέτρων. Ήταν καθαρά ένα ζήτημα επικοινωνίας.

Παραδείγματος χάρη, εκεί που χρειάστηκε να παρέμβουμε με σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις -που ήταν ευθύνη της κυβέρνησης- πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει μια χαρά. Δείτε την Επιχείρηση «Ελευθερία». Δύο εκατομμύρια εμβόλια σήμερα, σήμερα. Δεν

θέλω να θυμίσω τι έλεγε η αντιπολίτευση. Τον Νοέμβριο μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Ότι πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Τον Ιανουάριο, η αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας, μας έλεγε ότι το να κάνουμε 25.000 εμβόλια είναι όνειρο θερινής νυκτός. Και τώρα ξεπερνάμε σταθερά τα 60.000 εμβόλια και θα ανέβουμε ακόμη πιο πάνω. Μία πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία η Επιχείρηση «Ελευθερία», διότι συνδυάζει την ψηφιακή τεχνολογία με το χαμόγελο του νοσηλευτή, του στρατιωτικού γιατρού. Και όσοι έχουν εμβολιαστεί αισθάνονται πραγματικά μια εμπιστοσύνη ότι το κράτος τους αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και με επαγγελματισμό».

Για τις εκλογές τέλος ο πρωθυπουργός επεσήμανε:

Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης.

Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση.

Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας.

Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό.

Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα.

Και μου κάνει μάλιστα εντύπωση γιατί κάθε φορά κατηγορηματικά και όλο και πιο κατηγορηματικά κλείνω αυτή τη συζήτηση και η συζήτηση επανέρχεται. Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου».


 

«Πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου»

«Χωρίς ίχνος ουσιαστικής αυτοκριτικής και έχοντας χάσει κάθε αξιοπιστία, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε και πάλι απόψε ως ένας εκτός τόπου και χρόνου πρωθυπουργός», ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε σχόλιό του για την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού.

«Την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει και οι εργαζόμενοι σε αυτό καταγγέλλουν ότι δεκάδες συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αυτός με τρόπο σοκαριστικό δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν. 

Προσπάθησε με ψέματα, για μια ακόμη φορά, να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα επιτυχίας στο πρόγραμμα εμβολιασμού λέγοντας πως έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια πολίτες, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις είναι μόλις 704.000», σημειώνει η αξιωματικής αντιπολίτευση.

Και προσθέτει: «Για το δε μπάχαλο που προκαλεί η πολιτική του βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και καταστρέφοντας την οικονομία, ως συνήθως φταίνε οι άλλοι. Από τους πολίτες έως τους επιστήμονες και τα ΜΜΕ. Γι' αυτόν το μόνο πρόβλημα είναι η επικοινωνία».

«Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ανίκανος είναι να διαχειριστεί την διπλή κρίση που μαστίζει την χώρα και άρα πόσο επικίνδυνος. Να ξέρει ότι για τους πολίτες η ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο έχει ένα όνομα: Μητσοτάκης», κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)