Του Παύλου Μαργαρίτη
Παρτίδες rapid test για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια παρέλαβαν, μεταξύ άλλων, τα φαρμακεία, λίγες ώρες πριν την έναρξη της διάθεσης των self test. Όπως εξηγεί στο iEidiseis o φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος, τα εν λόγω τεστ είναι ασφαλή, αφότου όμως ανασυσκευαστούν. Αντιδράσεις από ΦΣΑ και ΠΦΣ.
Νέες αντιδράσεις από φαρμακοποιούς, αλλά και από την πλευρά των υγειονομικών, προκάλεσαν οι πρώτες παραλαβές παρτίδων των σκευασμάτων που προορίζονται για χρήση ως self test.
Μετά και τις πρωινές δηλώσεις του προέδρου των φαρμακοποιών Αττικής, κ. Λουράντου, για το θέμα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) απέστειλε επιστολή στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), με την οποία επισημαίνει πως αντί των «πολυδιαφησμένων self test» παρελήφθησαν «συσκευασίες εικοσιπεντάδας rapid test τα οποία προορίζονται για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια» τα οποία «δεν πληρούν τις προδιαγραφές για οικιακή χρήση».
Αναλυτικά το εν λόγω έγγραφο αναφέρει:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα πολυδιαφημισμένα self test, τα οποία περιμέναμε να παραλάβουμε στο φαρμακείο, δεν ήταν “self” αλλά συσκευασίες εικοσιπεντάδας rapid test τα οποία προορίζονται για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια.
Όπως αντιλαμβάνεστε τα συγκεκριμένα τεστ δεν έχουν καμία σχέση ακόμη και με τις υποτιμητικές για τον κλάδο δηλώσεις του κ.Σκέρτσου ότι, "…οι φαρμακοποιοί δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να το πάρουν από το ράφι και να το δώσουν". Τα συγκεκριμένα τεστ προφανώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές για οικιακή χρήση και επιπροσθέτως θα επιβαρύνουν πάρα πολύ την εργασία των συναδέλφων.
Τα μέλη του Συλλόγου Αττικής είναι σε τεράστιο αναβρασμό και αναμένουμε την άμεση αντίδραση του δευτεροβάθμιου οργάνου».
Παρέμβαση για την ίδια υπόθεση πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα και ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ κ. Π. Παπανικολάου, ο οποίος διερωτήθηκε, μέσω twitter, αν «τελικά υπάρχει μόνο θέμα συσκευασίας ή (το σοβαρότερο) έχουν διανεμηθεί σε φαρμακεία παρτίδες Ag rapid tests ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος ως δήθεν "self tests"».
Μιλώντας στο iEidiseis ο γιατρός του νοσοκομείου της Νίκαιας σημείωσε πως το «υπουργείο Υγείας πρέπει να απαντήσει αν διατέθηκε παρτίδα rapid test αντί του self test». Ποια η διαφορά; Όπως λέει, η «χρήση του οικιακού τεστ γίνεται με μία κοντή μπατονέτα. Πρόκειται δηλαδή για λήψη ρινικού επιχρίσματος αντί ρινοφαρυγγικού η οποία γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό».
Τι περιέχει η συσκευασία της παρτίδας
Ο ΠΦΣ, από την πλευρά του, αναγνώρισε πως οι παραδόσεις των self tests προκάλεσαν «μεγάλη αναστάτωση» καθώς «οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests», στις οποίες «περιλαμβάνονται:
- 25 Αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση
- 25 Τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος
- 25 Δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο
- 25 Ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για το σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο
- 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test».
Κατά τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, επομένως, δε τίθεται θέμα επίβλεψης από επαγγελματία υγείας, όπως δήλωσε το μεσημέρι και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με αφορμή την έναρξη διάθεσης διάθεσης των δωρεάν self-test για τους πολίτες από τα φαρμακεία:
«Το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης - ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test). Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Χρονοβόρα διαδικασία
Το παραπάνω επιβεβαίωσε στο iEidiseis και ο φαρμακοποιός και εκλέκτορας του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Κακονίκος. Μιλώντας για την παρτίδα που απασχόλησε τους Συλλόγους, μας λέει πως «τα τεστ έχουν έρθει σε συσκευασίες των 25 τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν προορίζονται για κατ' οίκον χρήση. Αυτές οι bulk συσκευασίες απευθύνονται συνήθως σε επαγγελματίες υγείας, όχι στον τελικό χρήστη».
Οι φαρμακοποιοί καλούνται, επομένως, να αποσφραγίσουν τις συσκευασίες αυτές καθώς και να ανασυσκευάσουν τα περιεχόμενα της, βάσει φύλλου οδηγιών της εταιρείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το τεστ θα λειτουργήσει σωστά.
Και όπως προσθέτει, αυτή η διαδικασία δε γίνεται σε αμελητέο χρόνο, ούτε είναι κάτι εύκολο, ενώ πιθανότατα θα πρέπει οι συνάδελφοί του να εργαστούν εκτός ωραρίου. Εξηγεί, ωστόσο, πως η επίβλεψη υγειονομικού δεν είναι απαραίτητη, μετά τα παραπάνω.
Όπως τόνισε, κλείνοντας τη σχετική ανακοίνωση του, και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, «η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες» και «η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών». Ευτυχώς, «το πρόβλημα αφορά μόνο στην συγκριμένη εταιρεία και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα».
«Απαιτούμε από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επομένων διαγωνισμών να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες», κατέληξε ο ΠΦΣ στην ανακοίνωσή του.
Αυτό δεν είναι τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη στείλουν τεστ εγκυμοσύνης για τον covid οι άχρηστοι.