Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021

Μπορεί ένα χάπι να νικήσει τον κορονοϊό;

Μπορεί ένα χάπι να νικήσει τον κορονοϊό;

 

Ο εκ των ιδιοκτητών των Los Angeles Lakers, Δρ Patrick Soon-Shiong και η ομάδα ερευνητών του εξετάζουν την πιθανότητα χορήγησης χαπιού ως θεραπεία για τον κορονοϊό.

Θεραπεία κατά του κορονοϊού σε μορφή χαπιού αναπτύσσει ένας εκ των ιδιοκτητών των Los Angeles Lakers. Ο Δρ Patrick Soon-Shiong και η ομάδα των ερευνητών του εξετάζουν την πιθανότητα χορήγησης ενός χαπιού σε συνδυασμό με μια δόση εμβολίου, ανέφερε το CBS Los Angeles.

Και τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ, της Pfizer-BioNTech, της Moderna και της Johnson & Johnson, λειτουργούν δημιουργώντας αντισώματα που εξουδετερώνουν την πρωτεΐνη - ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισέλθει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ωστόσο, το νέο εμβόλιο επιτίθεται το κέντρο του ιού που είναι γνωστό ως φάκελος διπλής στιβάδας λιπιδίων, στον οποίο είναι αγκιστρωμένη η πρωτεΐνη-ακίδα. Η πλειοψηφία των αναγνωρισμένων παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας – έχει μεταλλάξεις που επηρεάζουν την πρωτεΐνη του ιού.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι δημιουργούμε φονικά Τ κύτταρα», δήλωσε ο Soon-Shiong στο CBS.

Τα Τ κύτταρα είναι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που συνδέονται και σκοτώνουν τους ιούς. Η ομάδα πιστεύει ότι με τη δημιουργία τόσο αντισωμάτων όσο και Τ κυττάρων, οι παραλήπτες θα έχουν μακροχρόνια προστασία.

Η ομάδα ισχυρίζεται επίσης ότι το εμβόλιο θα είναι ταχύτερο, φθηνότερο και ευκολότερο να χορηγηθεί, αφού δεν θα χρειάζεται να αποθηκευτεί σε ψυγείο ή σε θερμοκρασίες ψύξης.

«Αν έχεις ένα εμβόλιο που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και είναι σε μορφή χαπιού, αυτό θα αλλάξει τη ζωή», δήλωσε η ερευνήτρια  Δρ Tara Seery, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιατρικής του Chan Soon-Shiong, στο El Segundo, στην Καλιφόρνια.

Στην κλινική δοκιμή, η οποία βρίσκεται στη Φάση Ι, οι εθελοντές έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη έλαβε μόνο το χάπι, η δεύτερη μόνο μια ένεση, η τρίτη έλαβε τον συνδυασμό χάπι και ένεση, ενώ η τέταρτη δεν έλαβε τίποτα. Η κλινική δοκιμή είναι ανοιχτή σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 55 ετών που δεν βγήκαν ποτέ θετικοί στον κορονοϊό και δεν έχουν ανοσοανεπάρκεια.

Ο Soon-Chong λέει ότι οι ερευνητές δοκιμάζουν τον συνδυασμό ένεσης και χαπιού, επειδή πιστεύει ότι ίσως χρειαζόμαστε και τα δύο για να καταπολεμήσουμε τον ιό.

«Χορηγώντας μια δόση εμβολίου, ελπίζουμε να αναπτύξουμε Τ κύτταρα σε όλο το σώμα σας», εξηγεί στο CBS. «Χορηγώντας το χάπι, προστατεύουμε τις βλέννες, το έντερο και ελπίζουμε τη μύτη και το στόμα, γιατί έτσι μπαίνει ο ιός. Δεν εισέρχεται μέσω του αίματός σας».

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, 108,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ή το 32,6% του πληθυσμού, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και 63 εκατομμύρια ή το 19% – έχει πλήρη ανοσία.

Περίπου τρία εκατομμύρια ενήλικες εμβολιάζονται κάθε μέρα στις ΗΠΑ, ενώ το περασμένο σαββατοκύριακο έφτασαν τα τέσσερα εκατομμύρια.


 

Πηγή: Daily Mail

Αναρτήθηκε από το: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21