Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Σαν Σήμερα: Απελευθερώνεται από τις ελληνικές φυλακές ο ναζί εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν

 

copyright AP PHOTOS

O Μαξ Μέρτεν, o διαβόητος ναζί εγκληματίας πολέμου, αφέθηκε ελεύθερος από τις ελληνικές φυλακές στις 5 Νοεμβρίου του 1959. Ο Μέρτεν είχε συλληφθεί το 1957, όταν είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, για να εντοπίσει, όπως λέγεται, έναν εβραϊκό θησαυρό που είχε κρύψει!


Ο Μαξ Μέρτεν (γεννήθηκε 8 Σεπτεμβρίου 1911 - πέθανε 21 Σεπτεμβρίου 1971) ήταν Γερμανός Aνώτατος Eισαγγελέας της Ναζιστικής Γερμανίας που έφθασε μέχρι τον βαθμό του λοχαγού. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στη Σερβία και την Ελλάδα ως ανώτερος δικαστικός σύμβουλος.

Ανεκτίμητες οι υπηρεσίες του»...

 Μετά τη λήξη του πολέμου ο Μέρτεν συνελήφθη από τους Αμερικανούς στην Γερμανία. Οι Αμερικανοί πρότειναν την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Συμμάχων για την παράδοση εγκληματιών πολέμου στις χώρες διάπραξης των εγκλημάτων τους. Η ελληνική πλευρά δια του Έλληνα στρατιωτικού ακολούθου στο Βερολίνο, στρατηγού Ανδρέα Υψηλάντη, πρότεινε την απελευθέρωσή του λόγω της «…άμεμπτης συμπεριφοράς του και των ανεκτίμητων υπηρεσιών του προς την Ελλάδα»!

Η υπόθεση Μέρτεν για την Ελλάδα, όμως, άρχισε τον Μάιο του 1957, όταν ο Γερμανός εγκληματίας προκλητικά επισκέφτηκε τη χώρα μας για να καταθέσει σε δίκη του πρώην διερμηνέα του με την επίσημη ιδιότητα υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Δικαιοσύνης της Δυτικής Γερμανίας. Εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από το 1947. Ο Μέρτεν συνελήφθη και προφυλακίστηκε πυροδοτώντας μια σειρά αλυσιδωτών εκρήξεων σε επίπεδο διπλωματίας.

Καταδικάστηκε, αλλά...

Ο Μέρτεν δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ποινές από 6 έως 20 χρόνια για αδικήματα, όπως παράνομες φυλακίσεις και εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Ελλήνων και Ισραηλιτών, φόνους και θάνατο από ασιτία Ισραηλιτών, «γκέτο» σε βάρος 56.000 Ισραηλιτών, καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, εκτόπιση στα γερμανικά στρατόπεδα 40.000 Εβραίων κλπ.
Ο Μαξ Μέρτεν, από τη φυλακή, είχε αποκαλύψει πως η σύζυγος του υπουργού Εσωτερικών Δημήτρη (Τάκου) Μακρή, η Δοξούλα Λεοντίδου, ήταν προσωπική του γραμματέας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Κατοχής και την κάλεσε ως μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη του! Τελικά, μια μέρα σαν σήμερα του 1959, ο Μέρτεν αποφυλακίστηκε και απελάθηκε.

Ο Μέρτεν χτυπάει ξανά την Ελλάδα

Το Σεπτέμβριο του 1960 , η γερμανική εφημερίδα «Hamburger Echo» και το περιοδικό «Der Spiegel» δημοσίευσαν αποσπάσματα από καταθέσεις του Μαξ Μέρτεν στις Γερμανικές Αρχές, σύμφωνα με τις οποίες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Δημήτρης Μακρής νομάρχης Πέλλας κατά την Κατοχή, η σύζυγός του Δοξούλα Λεοντίδου και ο Γεώργιος Θεμελής, υφυπουργός Άμυνας επί κυβέρνησης Καραμανλή ήταν έμμισθοι πληροφοριοδότες των γερμανικών αρχών κατοχής και λάμβαναν ποσοστά από τις κατασχεμένες περιουσίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης! Πολλές αμερικανικές εφημερίδες αφιέρωσαν εκτενή άρθρα για το θέμα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που στήριζε ανοιχτά την κυβέρνηση Καραμανλή. Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, ο Μέρτεν, στους Έλληνες δημοσιογράφους, έδειξε το ενυπόγραφο λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες που του χάρισε η Δοξούλα Λεοντίδου όταν αυτή - σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του - εργαζόταν μαζί του στη γερμανική διοίκηση στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της κατοχής. Τρεις από τους θιγόμενους, το ζεύγος Μακρή και ο Θεμελής, προχώρησαν σε μηνύσεις, όχι στα γερμανικά δικαστήρια, αλλά στα ελληνικά και πέτυχαν την ερήμην καταδίκη του Μέρτεν για συκοφαντική δυσφήμιση. Πάντως, η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι ο Μακρής ως δικηγόρος στην κατοχική Θεσσαλονίκη είχε πολύ καλές σχέσεις με τους Γερμανούς, η σύζυγός του Δοξούλα ήταν γραμματέας του Μέρτεν και ο Θεμελής διορισμένος Νομάρχης. Οι κατηγορίες κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή παρέμειναν αναπόδεικτες. Η «λάσπη» του Μέρτεν όμως είχε μείνει…

Και νεκρός απασχολούσε την Ελλάδα

 Ο Μέρτεν πέθανε το 1971, όμως… Ο Μέρτεν απασχόλησε και μετά τον θάνατό του την Ελλάδα, με τη μεγάλη κινητοποίηση του 2000 για την ανεύρεση του εβραϊκού θησαυρού της Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με κάποια πληροφορία, βρισκόταν στο βυθό στ' ανοιχτά της Φοινικούντας στη Μεσσηνία. Την πληροφορία φέρεται να έδωσε σε Έλληνα συγκρατούμενο του ο ίδιος ο Μέρτεν. Ο θησαυρός (λέγεται ότι) δεν βρέθηκε ποτέ.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)