Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Πρόστιμο 100 ευρώ: «Πονοκέφαλος» και γαλάζιες πιέσεις για τους 340.000 ανεμβολίαστους 60 ετών και άνω

Πρόστιμο 100 ευρώ: «Πονοκέφαλος» και γαλάζιες πιέσεις για τους 340.000 ανεμβολίαστους 60 ετών και άνω

 
 
 
Το πρόστιμο των 100 ευρώ και η διγλωσσία στελεχών της κυβέρνησης.

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα του προστίμου, ύψους 100 ευρώ για τους πολίτες άνω των 60 ετών που θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι από την ερχόμενη Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου. Και αυτό, αφενός γιατί χθες μεταδόθηκε η εικόνα διγλωσσίας, ενώ ταυτοχρόνως γαλάζιοι βουλευτές από όλη την Επικράτεια ζητούν από το κόμμα τους είτε να δώσει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, είτε να βρει έναν τρόπο εκτόνωσης της έντασης που εισπράττουν από μερίδα ψηφοφόρων τους για το θέμα.

Καλά πληροφορημένα στελέχη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση, θεωρώντας ότι θα λειτουργούσε ως ισχυρό μέσο πίεσης προς τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι και οι πιο ευάλωτοι απέναντι στην πανδημία, προκειμένου να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν. Η πραγματικότητα, ωστόσο, αποδείχθηκε διαφορετική, καθώς περίπου 340.000 πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, δεν πείστηκαν να εμβολιαστούν, παρά την απειλή του προστίμου.

Με φόντο αυτή την κατάσταση, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί η επιβολή του προστίμου, σε αντίθεση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη που νωρίτερα το είχε αποκλείσει. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της κυβέρνηση θα υλοποιηθεί κανονικά και εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.

Ο κ. Πέτσας – ο οποίος, σημειωτέον, από την εποχή που ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος, σπανίως μιλάει για θέματα που εκτείνονται πέραν των αρμοδιοτήτων του και δεν γνωρίζει – είπε χαρακτηριστικά ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως η πλειοψηφία των ατόμων που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60, έχουν κλείσει τελικά ραντεβού για να εμβολιαστούν, ενδέχεται τελικά να μην ισχύσει το πρόστιμο. Αφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι τελικές αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα το Σάββατο.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης επέμειναν ότι η απόφαση για επιβολή προστίμου είναι οριστική και θα υλοποιηθεί.

«Δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση στην εφαρμογή του προστίμου για τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν περιθώριο 5 ημερών για να κλείσουν το ραντεβού τους», είπε ο κ. Οικονόμου, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοικτό να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 ετών.

Το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσε να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση, με το ΚΙΝΑΛ να μιλάει για υπουργική βαβέλ και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προκαλεί σύγχυση στους πολίτες.

Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν και ποια από τις δύο παραπάνω εκδοχές θα επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις. Προσώρας, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε να είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των 60ρηδων+ που θα αγνοήσουν το πρόστιμο προκειμένου να εμβολιαστεί και ότι πρόκειται για μία εκλογική κατηγορία που παραδοσιακά είναι προνομιακή για την κυβερνητική παράταξη. Εξίσου σαφές είναι ότι αν «κλείσει» το μάτι πέντε 24ωρα νωρίτερα από τη λήξη της προθεσμίας, και εκείνοι που ήταν στο παρά πέντε να πάρουν τη μεγάλη απόφαση, θα ανακρούσουν πρύμναν. Οπότε, το θέμα παραμένει ανοικτό, μέχρι να κλείσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αν και έμπειρα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πιθανό να δοθεί τελικά μια χρονική παράταση. 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)