Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Ποιά είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή - Που θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία αύριο

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Δύσκολη νύχτα με χιόνι, κρύο, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

 
 
 
Στο απόγειό της βρίσκεται η κακοκαιρία «Διομήδης». Οι περιοχές που απειλούνται και η πορεία του φαινομένου.

Η κακοκαιρία «Διομήδης» σαρώνει την ελληνική επικράτεια και την Τρίτη (11/1) προκάλεσε καταστροφές και ποικίλα προβλήματα σε πολλές περιοχές της.

Έντονα φαινόμενα έπληξαν σφοδρότερα από κάθε άλλη περιοχή τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, την Καρδίτσα, τη Μαγνησία και τη Λαμία.

Στη Μαγνησία ήχησε το χρονικά τελευταίο μήνυμα από το 112, μέσω του οποίου η Πολιτική Προστασία απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους του νομού να είναι άκρως προσεκτικοί:

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δε, γνωστοποίησε ότι ο όγκος νερού σε χιλιοστά έχει φτάσει πάνω από τα 120 χιλιοστά σε περιοχές της Μαγνησίας την ώρα που στην Αττική σε ετήσια βάση πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής τον χρόνο. Σχετικά με την υπόλοιπη Θεσσαλία, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες προληπτικές απομακρύνσεις.

Πυκνές χιονοπτώσεις, καταρρακτώδεις βροχές, ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι έριξαν αισθητά τη θερμοκρασία, δημιούργησαν πλημμύρες και προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά τμήματα του οδικού δικτύου, κατοικίες και άλλα κτίσματα.

Περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας βλαβών που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε συνανθρώπους μας οι οποίοι διέτρεξαν κίνδυνο, ενώ η κακοκαιρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο κρατικός μηχανισμός και οι αυτοδιοικητικές αρχές βρίσκονται επί ποδός και επιλύουν προβλήματα που προκαλεί η κακοκαιρία, προσπάθεια που συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία και η οποία θα συνεχιστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό στη διάρκεια της νύχτας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι τις επόμενες ώρες τα έντονα φαινόμενα θα μεταφερθούν στη Φωκίδα και τη Βοιωτία, οι οποίες αναμένεται να δοκιμαστούν από τον «Διομήδη».

«Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο θα κατέβει προς τα κάτω, θα εξελιχθεί σε Φωκίδα και Βοιωτία γι’ αυτό είμαστε και σε επαφή με τις εταιρείες να αφήσουμε ανοιχτές τις οδούς γιατί έρχεται και χιόνι και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποτελεσματικό συντονισμό ώστε να περιορίσουμε τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Πλημμύρες και ζημιές

Στη Θεσσαλία προκλήθηκαν πλημμύρες επειδή φούσκωσαν ποταμοί, έγιναν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και η θάλασσα βγήκε στη στεριά, όπως για παράδειγμα στον Αγιόκαμπο. Στη θεσσαλική μεριά του Ολύμπου, πολλοί κάτοικοι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επί πολλές ώρες, εξαιτίας βλαβών που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοι στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Στον Βόλο ξεριζώθηκαν δένδρα, ενώ στο κέντρο της πόλης επίσης καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης προέκυψαν και περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα, επίσης λόγω βλάβης, ενώ ανά διαστήματα σημειώνονταν διακοπές ηλεκτροδότησης και στην Καρδίτσα.

Στη Λάρισα, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια εξαιτίας της υπερχείλισης χειμάρρων, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης οικισμών, όπως της Υπέρειας του δήμου Φαρσάλων.

Επικίνδυνη έγινε η κατάσταση και τις κοινότητες Κατωχώρι, Ανωχώρι και Μεγάλο Ευύδριο. Ώρες αγωνίες έζησαν και οι κάτοικοι στο Ανωχώρι Φαρσάλων, καθώς τα νερά των χειμάρρων του Ταμπάκου και του Ενιπέα άγγιξαν τα πρώτα σπίτια του χωριού. Οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνονταν επειγόντως από τις Αρχές.

Η πεδιάδα των Φαρσάλων μοιάζει με τεράστια λίμνη. Οι ζημιές σε καλλιέργειες είναι μεγάλες, ενώ παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει η Καρδίτσα, όπου τα νερά του Καλέτζη και του Καράμπαλη απείλησαν την πόλη.

Επιπλέον, πλημμύρισαν σπίτια στον Άγιο Θεόδωρο και στην πλημμυρική βιοτεχνική ζώνη - στις παρυφές της Καρδίτσας. Παράλληλα, κατοικίες στην Κάλυμνο έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ δεν είναι λίγα τα σπίτι που πλημμύρισαν.

Δύσκολη η κατάσταση στη Θεσσαλία

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται αναγκαία σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω της χιονόπτωσης, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, λόγω έντονης βροχόπτωσης, σε επίσης άλλα σημεία.

Αναλυτικά από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

- Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης στα εξής σημεία:

α) επαρχιακή οδό Γόννων - Καλλιπεύκης, από το 18ο χλμ και
β) επαρχιακή οδό Συκουρίου - Σπηλιάς, από το 8ο χλμ

- Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, λόγω έντονης βροχόπτωσης, στα ακόλουθα σημεία:

α) ιρλανδική διάβαση Δ.Δ. Μεσοχωρίου προς Δ.Δ. Βλαχογιαννίου,
β) στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Μαγούλας προς Δ.Δ. Δομένικου,
γ) στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Μαγούλας προς Δ.Δ. Πραιτωρίου,
δ) στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Ευαγγελισμού προς Δ.Δ. Δομένικου και
ε) ιρλανδική διάβαση Δ.Δ. Κλεισούρας προς Δ.Δ. Κεφαλοβρύσου,
στ) 2o χλμ Δ.Δ. Αγιοκάμπου προς Δ.Δ. Βελίκας (Παραλιακή οδός από Δ.Δ. Κάτω Σωτηρίτσας προς Δ.Δ. Βελίκας (Υπερχείλιση ρέματος),
ζ) 3ο χλμ. Αμπελώνα - Δελερίων και
η) 3ο χλμ. Αμπελώνα - Ροδιάς, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων Τιταρήσιου ποταμού,
θ) επαρχιακή οδό από Γέφυρα Δ.Δ. Μεσαγγάλων προς παραλία Δ.Δ. Κουλούρας (θέση Καράβια),
ι) ιρλανδική διάβαση από Δ.Δ. Ομολίου προς Δ.Δ. Παλαιόπυργου,
κ) επαρχιακή οδό από Δ.Δ. Στόμιου προς Αλεξανδρινή,
λ) επαρχιακή οδό προς Δ.Δ. Κόκκινο Νερό,
μ) ανατολικό παράδρομο Μακρυχωρίου - Ευαγγελισμού,
ν) επαρχιακή οδό Όσσας - Χειμαδίου - Καλοχωρίου,
ξ) επαρχιακή οδό που ενώνει Ραψάνη - Πυργετό μέσω της «Σμίξης» λόγω υποχώρησης της ιρλανδικής διάβασης στο ύψος του ρέματος,
ο) επαρχιακή οδό από Πυργετό προς Αιγάνη μέσω Ι. Μονής Αγ. Ραφαήλ λόγω υπερχείλισης ρέματος,
π) νέα περιφερειακή οδό Φαρσάλων- Ανωχωρίου (πλημμυρισμένοι δρόμοι Ανωχώρι και Κατωχώρι),
ρ) 4ο χλμ Επ. Οδού Φαρσάλων - Ανωχωρίου (πλημμυρισμένοι δρόμοι Ανωχώρι & Κατωχώρι),
στ) ανατολικός-Δυτικό παράδρομο του Α.Θ.Ε. στο ύψος των διοδίων Μοσχοχωρίου και του Κ.Υ.Τ του ΔΕΔΔΗΕ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

- αραιή χιονόπτωση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από Πορταριά έως Χάνια ('Ανω Κλάδος Πηλίου) και

- αραιή χιονόπτωση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο περιοχή Αγ. Γεωργίου Νοτίου Πηλίου (Κάτω Κλάδος Πηλίου).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

- Λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ληθαίου και κάλυψης του πέτρινου δίτοξου γεφυριού που βρίσκεται στην οδό Συμωνίδη της συνοικίας Φλαμουλίου της πόλης Τρικάλων, με ύδατα, διακόπηκε η κυκλοφορία, η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας της εν λόγω οδού, από ώρα 13:30΄ σήμερα (11-01-2022) μέχρι την ύφεση των έντονων - δυσμενών καιρικών φαινομένων.

- Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης, στα εξής σημεία:

α) στην επαρχιακή οδό Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου από το 35o χλμ. έως το 68o χλμ.,
β) στο επαρχιακό οδικό Δίκτυο Τοπικών Κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής (Τζούρτζια), Χαλικίου, Ανθούσας, Κατάφυτου, Καλλιρρόης, Στεφανίου, Κρανιάς, Δολιανάς, Πολυθέας και Μηλιάς,
γ) στην επαρχιακή οδό Καλαμπάκας - Βλαχάβας, από το 9o χλμ. έως το 15o χλμ., δ) στο επαρχιακό οδικό Δίκτυο Τοπικών Κοινοτήτων Βλαχάβας, Σκεπαρίου, Γάβρου και Φωτεινού και
ε) στην επαρχιακή οδό Θεόπετρας -Μαυρελίου, από το 18ο χλμ. έως το 32ο χλμ., καθώς και στο επαρχιακό οδικό Δίκτυο Τοπικών Κοινοτήτων Μαυρελίου, Λογγά, Γερακαρίου και Κονισκού του Δήμου Μετεώρων.

- Λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία διεξάγεται ολοσχερώς και με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία:

α) Ε.Ο. Τρικάλων - Άρτας, από 31ο χιλ. (συνοικισμός Αγίου Γεωργίου Ελάτης) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου),
β) Επαρχιακή Οδό Πύλης - Μεσοχώρας, από 22ο χιλ. (Ισιώματα) έως 55 χιλ. (Μεσοχώρα),
γ) λοιπό επαρχιακό ορεινό δίκτυο Δήμου Πύλης Τρικάλων.

Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

- Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης και απόκρημνης περιοχής στα εξής σημεία:

α) από 38ο χλμ.- διασταύρωση Οξυάς έως 81ο χλμ Επαρχιακής οδού Καρδίτσας - 'Αρτας (γέφυρα Αχελώου - όρια με νομό Άρτας),
β) από 9ο έως 47ο χλμ Επαρχιακής οδού Μουζακίου - Στεφανιάδας (Βρύση Αλαμανή-Τ.Κ. Στεφανιάδας) και
γ) από 9ο χλμ (Δ/ση Τ.Κ.Κρυοπηγής - Λίμνης Πλαστήρα) Επαρχιακής οδού Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα.

- Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε λόγω έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισης υδάτων στα εξής σημεία:

α) 2ο χλμ. Μαγουλίτσας - Μαγούλας,
β) γέφυρα Αμυγδαλής - Ελληνόκαστρου,
γ) 2.400 χ/θ επαρχιακής οδού Μαγούλας Καρδίτσας - Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων και
δ) ε.ο. Σοφάδων - Καρποχωρίου, στις ανώνυμους οδούς που οδηγούν στο δάσος Ανωγείου, στην ε.ο. Φιλία-Μελισσοχωρίου και στην ε.ο. Σοφάδων - Αγ. Παρασκευής.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ακόμα πως θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Το βράδυ άρχισε να χιονίζει και στον Χορτιάτη στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, ενώ το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Μεταξύ άλλων, χιονίζει στα ορεινά των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, στον Βελβεντό Κοζάνης (με θερμοκρασία στους 3 βαθμούς Κελσίου), στη Φλώρινα (-1) στη Βλάστη (-2), στο Μεσόβουνο (-1) ενώ χιονόνερο πέφτει στην πόλη του Κιλκίς (3) και στον Πολύγυρο (2).

Στους -6 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, τους -5 στη Βασιλίτσα, τους -3 στον Λαϊλιά και τους 0 στην Κοζάνη και στο Αμύνταιο.

Live η πορεία της κακοκαιρίας:

Σφοδροί βοριάδες και χιόνια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, «το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι σφοδροί βοριάδες στην περιοχή της ανατολικής Ελλάδας, κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου που δεν αποκλείεται οι εντάσεις τους να ξεπεράσουν και 8 με 9 μποφόρ κατά τόπους και κατά διαστήματα.

Κατά τ’ άλλα θα μείνουν κάποια σύννεφα τα οποία μέσα στη νύχτα και αύριο το ξημέρωμα θα δώσουν και τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα. Στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα έχει βελτιωθεί και θα γίνει ακόμα καλύτερος το επόμενο 24ωρο.

Την Τετάρτη το πρωί, σε Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία και ανατολική Στερεά, Εύβοια και Σποράδες θα έχουμε σύννεφα, θα δίνουν αυτά βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα αλλά και στις περισσότερες πεδινές περιοχές, κυρίως αρχικά της κεντρο-ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη βόρεια Ελλάδα, ακόμα και πάνω από τα 100 περίπου μέτρα όσον αφορά στο υψόμετρο, στην κεντρική Μακεδονία αλλά και κυρίως στον Έβρο και φυσικά και πιο χαμηλά.

Προσοχή στη Θράκη εξαιτίας των σφοδρών βορειοανατολικών ανέμων που θα διατηρηθούν αυτοί και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι περισσότερες χιονοπτώσεις φαίνεται να εντοπίζονται ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως στον νομό Έβρου.

Στις υπόλοιπες περιοχές, κυρίως πάνω από τα 100 με 200 μέτρα και θα είναι πιο τοπικές σε Ξάνθη και Ροδόπη στα πεδινά όπως και στην περιοχή των βορείων τμημάτων της Δράμας.

Όσον αφορά στο Αιγαίο, βλέπουμε ότι ο καιρός θα παραμείνει άστατος, θα δίνει, αυτή η συννεφιά που θα υπάρχει, μπόρες, βροχές και καταιγίδες, κυρίως σε Κυκλάδες, νησιά νοτιοανατολικού Αιγαίου και Κρήτη, όσο πιο δυτικά-νοτιοδυτικά στο νησί, το πρωί θα είναι περισσότερες.

Η δυτική χώρα και οι περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου θα ξεκινήσουν με καλύτερες καιρικές συνθήκες. Στα δυτικά μάλιστα και κυρίως στο Ιόνιο, στα Επτάνησα, θα υπάρξουν και αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια ήδη από την αρχή της ημέρας.

Στα ανατολικά ηπειρωτικά θα χιονίζει κατά διαστήματα και πάνω από τα 200 με 300 περίπου μέτρα. Όσο θα βαδίζουμε προς τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης, τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα γίνονται όλο και πιο χαμηλά.

Το μεσημέρι, τα δυτικά θα έχουν καλύτερο καιρό από το πρωί. Θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ο καιρός, σε όλη τη δυτική Ελλάδα, από την Ήπειρο μέχρι και την Αιτωλοακαρνανία, την Πελοπόννησο, τις δυτικές, κεντρικές και νότιες-νοτιοδυτικές περιοχές και σε όλα τα Επτάνησα θα βγει περισσότερο ήλιος μέχρι και το απόγευμα.

Στη βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα θα σταματήσουν από το μεσημέρι και μετέπειτα. Θα υπάρχει κάποια παροδικά αυξημένη συννεφιά.

Τοπικά φαινόμενα θα έχουμε σε Θεσσαλία και κυρίως στα ανατολικά τμήματα του διαμερίσματος, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια αλλά και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, ακόμα και με τη μορφή χιονιού σε πολύ χαμηλά υψόμετρα μέχρι και το απόγευμα, κοντά στα 100 με 200 μέτρα κατά μέσο όρο, και πρόσκαιρα ίσως πιο χαμηλά, στα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.

Στο Αιγαίο, στα νότια τμήματά του, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη παραμένει άστατος ο καιρός, πιο τοπικές οι βροχές στις Κυκλάδες, περισσότερες μπόρες, βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα όπου θα ξεκινήσουν και κάποιες χιονοπτώσεις στο ορεινό βορειοδυτικό αρχικά κομμάτι της Κρήτης, πάνω από τα 1.300 με 1.400 μέτρα αρχικά.

Το βράδυ αναμένεται ξαστεριά στα δυτικά, πολύ λιγότερα σύννεφα στα βόρεια, τοπικές όμως συννεφιές θα έχουμε σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια (εδώ δεν αποκλείεται κάποιες μπόρες χιονιού να φθάσουν μέχρι και πολύ-πολύ χαμηλά, πρόσκαιρα, έως και αργά τη νύχτα), ίσως και πολύ-πολύ βορειοανατολικά της Πελοποννήσου.

Κάποιες μπόρες χιονιού δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τα ορεινά τμήματα των βορείων Κυκλάδων. Θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα. Θα παραμείνει άστατος ο καιρός στα νότια νησιωτικά τμήματα μέχρι και τα Δωδεκάνησα έως και αργά το βράδυ, με τα φαινόμενα όμως να παρουσιάζουν κάποια σταδιακή εξασθένηση».

Κλειστά σχολεία

Εν τω μεταξύ, ο ένας μετά τον άλλον οι Δήμοι ανακοινώνουν το κλείσιμο των σχολείων τους την Τετάρτη (12/1) λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης».

Ειδικότερα, η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας έκανε γνωστό ότι την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία, δεν θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία των κοινοτήτων Σταυρού και Αγίου Θεοδώρου.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχολεία η κατάσταση, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, θα εκτιμηθεί σε συνεργασία με τους διευθυντές Εκπαίδευσης και με τους διευθυντές των σχολείων το πρωί της Τετάρτης και εφόσον υπάρχουν προβλήματα, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

- Κλειστά στη Φλώρινα για 3 μέρες

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας, Σωτήριου Βόσδου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες μέρες. Στο Δήμο Γρεβενών με απόφαση του δημάρχου Γιώργου Δασταμάνη τα μαθήματα την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν στις 9πμ

- Κλειστά στη Σαμοθράκη για 2η μέρα

Επίσης δεν θα ανοίξουν και αύριο, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σαμοθράκη, καθώς και τα ΚΔΑΠ Χώρας και Λακκώματος, με απόφαση του δημάρχου, Νίκου Γαλατούμου, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στο νησί. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαλατούμος, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και των θυελλωδών ανέμων, έντασης 10 μποφόρ, καιρικά χαρακτηριστικά τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν στη διάρκεια της νύχτας, αποφασίστηκε η μη λειτουργία των σχολείων. «Είναι επικίνδυνες όλες οι διαδρομές… Σύμφωνα με τις προβλέψεις η κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά τις 11.00 και αν αυτό συμβεί, νομίζω ότι θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα απ' ό,τι είναι σήμερα».

Η μέχρι τώρα ένταση των καιρικών φαινομένων δεν έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, δηλώνει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, ενώ όπου σημειώθηκαν, έχουν διευθετηθεί. «Υπήρξε ένα πρόβλημα στη νότια πλευρά του νησιού με δύο-τρία ρέματα που είχαν κατεβάσει φερτά υλικά, εγκλωβίζοντας κάποιους κτηνοτρόφους. Τους απεγκλωβίσαμε και επέστρεψαν ασφαλείς στα σπίτια τους... Είμαστε καλά. Το εκχιονιστικό του δήμου είναι έξω, από το μεσημέρι, καθαρίζοντας συνεχώς το οδόστρωμα ώστε να μην πάρει ύψος το χιόνι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σημείο του οδικού δικτύου που να μην μπορεί να κυκλοφορήσει αυτοκίνητο», αναφέρει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «όλα θα πάνε καλά γιατί υπάρχει συντονισμός και η Περιφέρεια μπορεί να βγάλει μηχανήματα αργότερα αν επιδεινωθεί η κατάσταση».

- Ευρυτανία

Δήμος Καρπενησίου

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στον Δήμο Καρπενησίου, καθώς το χιόνι έφτασε μέχρι το κέντρο της περιοχής. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Δήμος Αγράφων

Στον Δήμο Αγράφων, η απόφαση για την λειτουργία των σχολείων θα ληφθεί το πρωί της Τετάρτης, αφού εκτιμηθεί η κατάσταση.

- Εύβοια

Να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του δήμου αποφάσισε για την Τετάρτη 12/1 ο δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας.

- Τρίκαλα

Με απόφαση του Δημάρχου Πύλης κ. Μαράβα Κωνσταντίνου, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο, – 12/01/2022 – τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία της Ελάτης και των Στουρναραίϊκων στον Δήμο Πύλης.

- Λάρισα

Δήμος Τεμπών

Σε ανακοίνωση από το Δήμο Τεμπών αναφέρεται ότι, τα μαθήματα αύριο Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, θα γίνουν κανονικά σε όλες τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Δήμου (Παιδικών, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων), εκτός του Δημοτικού Σχολείου Καλλιπεύκης λόγω έντονης χιονόπτωσης.

Δήμος Φαρσάλων

Με απόφαση του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, αύριο Τετάρτη 12 Ιανουαρίου δε θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην επαρχία Φαρσάλων.

Η απόφαση ελήφθη λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή τις τελευταίες ώρες. Την Τετάρτη, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την επόμενη ημέρα.

Δήμος Αγιάς

Κλειστές θα είναι αύριο Τετάρτη 12 Ιανουαρίου οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, και ο Παιδικός Σταθμός, στο Δήμο Αγιάς, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που προβλέπεται να επικρατήσουν και αύριο στην περιοχή.

- Μαγνησία

Δεν θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νότιο Πήλιο, μετά από σχετικά απόφαση του δημάρχου Μιχάλη Μιτζικού, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και συχνών διακοπών ρεύματος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση μπορούν να διεξαχθούν μέσω τηλεκπαίδευσης, μετά από σχετικές οδηγίες των αρμόδιων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

- Φθιώτιδα

Δήμος Δομοκού

Στο Δήμο Δομοκού δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.

Δήμος Αγράφων

Στο Δήμο Αγράφων, η απόφαση για την λειτουργία των σχολείων θα ληφθεί το πρωί της Τετάρτης, αφού εκτιμηθεί η κατάσταση.

Τέλος, επειδή την Τετάρτη (12/1) αναμένεται να έχει τσουχτερό κρύο στην Αττική, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα προκειμένου να ζεσταθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)