Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Καταλήψεις σε σχολεία

 Επί ποδός μαθητές σε περιοχές ανά την Ελλάδα – Κινητοποίησή τους την Παρασκευή στο υπ. Παιδείας


Καταλήψεις έχουν ξεκινήσει σε σχολεία ανά την Ελλάδα, με τους μαθητές να αντιδρούν, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, για τα ελλιπή -όπως υποστηρίζουν- μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, κατά την επανέναρξη των μαθημάτων με το νέο έτος.

Εκτιμάται ότι περί τα 200 σχολεία ανά την Ελλάδα τελούν ήδη υπό κατάληψη, ενώ βάσει οδηγίας σε όσα παραμένουν κλειστά τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τηλεκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει καλέσει σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, για την την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στις 12:00.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Τρίτης, μαθητές συμμετείχαν στο διαδήλωση γονέων και εκπαιδευτικών στο υπουργείο Υγείας. Εκεί, μια αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Yπό κατάληψη τελούν το 4ο Λύκειο, το 2ο Λύκειο καθώς και το 4ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, με τους μαθητές να ζητούν από την πολιτεία τη λήψη περισσότερων μέτρων προστασίας και πρόληψης από την COVID-19.

Ενδεικτικά, στην Ηλεία, την Τρίτη μπήκαν στο χορό των καταλήψεων πέντε σχολεία και έφτασε ο συνολικός αριθμός τα οκτώ. Ειδικότερα, τελούν υπό κατάληψη τα ΓΕΛ Βάρδας, Λεχαινών, Βαρθολομιού, Γαστούνης, το 1ο και το 2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας, το 1ο ΕΠΑΛ Πύργου και το γυμνάσιο Ζαχάρως.

Μέχρι στιγμής, στο Ηράκλειο Κρήτης καταγράφονται 20 σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη από τους μαθητές τους ενώ δεν αποκλείεται η λίστα να έχει και συνέχεια. Κλειστά είναι σήμερα τα 1ο, 6ο, 8ο, 10ο, 11ο Λύκεια Ηρακλείου, το Λύκειο Ασημίου, τα 1ο, 2ο και 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, τα 2ο, 4ο, 5ο, 9ο, 10ο και 13ο Γυμνάσια Ηρακλείου και τα Γυμνάσια Βαγιονιάς, Προφήτη Ηλία, Γαζίου, Γουβών και Τυλίσου.

Αναλυτικά, τα αιτήματα συνοψίζονται ως ακολούθως (βάσει της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας):

  • Εδώ και τώρα μέτρα αραίωσης στις τάξεις με άμεσες προσλήψεις καθηγητών και χρήση αιθουσών που υπάρχουν στα σχολεία και σε χώρους Δήμων-Περιφερειών και παραμένουν αναξιοποίητες.
  • Δωρεάν και συχνά rapid test στα σχολεία σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπ. Παιδείας, του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με τους Δήμους. Όχι μόνο self test.
  • Να μην μπαίνουν απουσίες όταν ένας μαθητής είναι υποχρεωτική ή προληπτική καραντίνα, περιμένει αποτελέσματα τεστ. Να αυξηθεί το όριο απουσιών στη Γ λυκείου.
  • Δωρεάν οι απαραίτητες μάσκες σε μαθητές.
  • Αύξηση της καθαριότητας και της απολύμανσης στα σχολεία, με περισσότερους εργαζόμενους καθαριότητας και με περισσότερα υλικά (αντισηπτικά).
  • Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται ιχνηλάτηση και τα απαραίτητα τεστ με ευθύνη του σχολείου σε όλους τους μαθητές.

ΠΗΓΗ  ertnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)